.

2008-05-31 08:07

TYSK JAKTTERRIER/HUSSES DAGBOK

 

Grattis! Torbjörn & Garm, Torbjörn för den fina vårbocken och Garm till att han spårade fram till den. Kan det bli ”smörigare” för en liten valp på vårkanten än att bo i landsändan där man har vårjakt på bock, så det går att träna inför hösten?! Torbjörn hade redan konstaterat att bocken efter välplacerat skott inte tog sig så långt, ringer hem till pappa och ber honom komma med Garm som sedan får spåra fram. Även om detta var ett kort ganska rakt spår så är det nyttig erfarenhet för en liten valp/unghund att få komma fram till ett vilt under lugna/ordnade förhållanden. Bådar gott inför hösten J …undrar om Torbjörn kom ihåg att ta vara på skankerna till lite mer träning i sommar. Lite bilder har det också kommit från Torbjörn, lägger in en här och resten kan ni kika på i deras album.

 

Garm, spårat husses vårbock Original


.

2008-05-28 20:13

TYSK JAKTTERRIER /HUSSES DAGBOK

 

Spårträningen med Tjalle kan man sammanfatta med: ömsom vin ömsom vatten – i går var det ingen vidare prestation av honom. Men det är ju så det är med ”hunderiet”, både när man tränar, går prov och i praktiskt jakt.  Arja hade tur att hennes husse pangade på en liten gris häromdagen, då fick hon möjlighet att få spåra fram till den. Så straxt efter att hon var klar med det enkla spåret så var den en kompis till husse och också hade skjutit en nasse, så hon fick visa att näsan fungerade en gång till. Mycket bra träning för en yngre hund.

 

På tal om yngre hund – nästa vecka kommer den en ung liten TJT-tik, på besök här på kenneln, hoppas kunna presentera henne i ord & bild på söndag kväll J

 

Kikade på anmälningarna till  världsutställningen. Trodde att det skulle vara massor med TJT med, men det är bara 23 inalles. Kanske det är fler anmälda till de bedömningar som är på rasen tidigare i veckan i stället. Ja Tjalle ska ju naturligtvis ställas ut både ”här & där” J.

 

Dags att börja gräva i frysen efter skankor och blod till i morgon bitti, kloklippning på Canna. Hennes klor behöver jag klippa dubbelt så ofta som de andras, i synnerhet en klo som faktiskt verkar växa snabbare än de andra, knepigt. Canna är förresten totalt knäpp, med stort KL. Hon är inte så där klockrent skendräktig med förstorade tuttar och allt som hör till, men irriterande pipig – bäddar överallt på både möjliga och omöjliga ställen. Gnyr och gnäller och är som sagt allmänt irriterande just nu. För er som inte upptäckt det ännu; längst ner på hö sidan i dagboken så finns en liten knapp     RSS ikonen Original   där du kan "abonnera" på uppdateringarna här i dagboken så får du en liten ”blänkare” om när den är uppdaterad, om du inte vill in och kika på övriga uppdateringar av de andra sidorna och fotona.  

 


.

2008-05-25 07:45

TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

 

Ja nu så en liten ”kortis” om lördagen, på Tullgarn, som blev allt annat än kort…….. Tjalle och mej kom dig straxt efter lunch och eftersom jag visste att Mattias skulle vara där med lille Tromb, så ringde jag upp på mobilen så vi kunde stråla samman. Tjalle var naturligtvis ivrig att killa upp vad som skulle hända och hade lite mer än lovligt med energi efter utebliven långpromenad på förmiddagen J. Det första vi träffar på var en gammal TJT, men en väl bibehållen sådan. Husse kikade på Tjalle och tyckte att han var en kraftig & fin tysk jaktterrier (som om jag inte visste det J) . Vi träffade på Tromb straxt efteråt och han verkade inte så speciellt imponerad av att husse hade tagit med honom till ett ställe där det luktade GOTT och fanns hur mycket intressant som helst för en liten valp, men där se-men-inte-röra-lagen gällde L. 

Tysk Jaktterrier/ Tromb

 Tromb & Co skulle leta reda på lite käk, medens Tjalle och jag började traska runt bland stånden, en del mer intressant än andra. Det tar en hisklig tid att gå runt området, och var det inte folk som ville kika på Tjalle så var det ”gamla” bekanta Tysk Jaktterrier

som var trevligt att råka på och många nya kontakter med hund/jakt-folk. Och så träffar man på okända som visar sig vara  bekantas-bekanta.

Tysk Jaktterrier

Så traskade vi bort och kikade på trick skjutningen. Tjalle och Tromb var naturligtvis med. Tromb såg lite lätt uttråkad ut av att sitta stilla, men man var lugn och fin i alla fall.

 

Så passade Tromb på att imitera en helikopter

Tysk Jaktterrier

Mera promenerande i montrarna och Tromb stannade till och skällde ut det björnskinnet som Rasmus Boström hade med i sin monter. Tysk Jaktterrier

Tjalle var inte så impad av skinnet, men däremot så bjäffade han runt lite på den radiostyrda ”björnen”, innan har genomskådade att det var en attrapp.

Tysk Jaktterrier

Vi kikade på bågskyttet som både gammal och ung ville pröva på.

Tysk Jaktterrier 

Traskade vidare och mitt i myllret av gröna eller camouflage färgade mässbesökare träffade vi på en glad ”färgklick”; Hanna

 

Tysk Jaktterrier matte: Hanna

Bengt var inte långt borta och klart att de hade med sej Infernos Lykka.

Tysk Jaktterrier/ Infernos Lykka

Tjalle försökte att tjusa henne, men hon föll inte alls för Tjalles charm. En del mässbesökare försökte posera som skyltdocka för märkeskläder, lite roligt att se hur folk beter sig när de besöker en utställningsmonter...

Tysk Jaktterrier

.....en del är inte ett dugg imponerade av vad kläderna har för fabrikat, utan är mer intresserade av det man har praktiskt nytta av...

Aha, vad ser jag där borta?

...en yxa, alltid bra att ha!

Vad gör man mer på mässa då? Jo går vidare och träffar folk – kikar i stånden – får ett kraftigt HA-begär efter diverse vapen, knivar, kikare, mm. Så blir man hungrig och törstig förståss, Tjalle uppskattade alla korvsnuttar som folk stoppade till honom. En del blir väldigt trötta och slitna av att gå på mässa

Tysk JaktterrierTysk Jaktterrier

Det som var positivt med att åka på fredagen var att det inte var knôkat av folk, utan att man kunde ta sig fram och kika utan att trängas och armbåga sej fram. Kan tänka mej att det blev betydligt mer besökare på lörd/sönd.  Men som vanligt så var Tullgarn´s Game Fair, mycket mycket trevlig och givande. Av någon anledning så tycker jag att den är mer värd ett besök än när den är på Elmia.  

 Vill ni kika på Tromb som skallar på skinnet och Tjalle  på björnattrappen så klicka på video uppe i meny raden


.

2008-05-23 20:30

TYSK JAKTTERIER / HUSSES DAGBOK

 

Tjalle har varit på Game Fair vid Tullgarns slott i dag.  Vi träffare bland andra Husses Jakthund med ägare Mattias, så det blev ”ståndskall” på ett björnskinn J och Tjalle gafflade på björn attrappen, fick lite foton och filmsekvenser som läggs in här på sidan i kväll eller i morgon, men ni kan få tjyvkika på ett foto så länge …

Tysk Jaktterrier Tjalle vid en björnattrapp L


.

2008-05-21 11:38

TYSK JAKTTERRIER/HUSSES DAGBOK

Det brukar ju inte vara några problem att ha med sej en eller flera TJT när man åker bort. Men att ha en hundbur i bilen även om man har en kombi brukar ju ta plats. Själv har jag 2 st hundburar bak och kanske en till på baksäter och det tar ju lite plats, så har jag en liten Tjalle som faktiskt kan ta sig för att "dra in" lite grejor i sin bur genom att fiska med tassen genom burgallret.

Men i går ,när jag var och kikade på grytträningen anim grävlingdansar Original såg jag en smart lösning på hundbur i en hemsnickrad variant, i en bilmodell med sk delad baklucka:

Tysk Jaktterrier i bilen/bur

Tysk Jaktterrier i bil/bur

Men Tjalle som gärna vill vara lite polis, kanske inte skulle palla med att ha en utsikten och tro att han skulle behöva skälla på allt han får inom synhåll.........


.

2008-05-18 12:10

TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

 

Eftersom det var en vecka sedan sist, så backar jag till förra helgen då: åkte till Goran & Annika, med familj bestående av två pojkar, hästar, myskankor (som har minskat i antal sedan Spike flyttade in) getabockarna som ni sett på fimlsnutten här nedan, en STOR katt, Svenska-duvor (tror jag de heter) jag har säkert glömt av någon art…….

 

……lite roligt var det när vi anlände bara Tjalle och jag.  Rattar bilen in i en litet-litet samhälle , hittar gatuadressen  och svänger av, kör förbi några villor och så helt plötsligt öppnar sig landskapet och där finns adressen jag söker; on gård som ligger i en slänt. Boningshus, ett åttkantigt stall och lite andra ekonomibyggnader. En skir grönska i kvälls-sol, hästar inom synhåll uppe i hagen, ängsmarken som sluttar från boningshuset är bestrött av  vitsippor, vita duvor med bruna ”fläckar” sitter och kikar ned på mej från taken på de olika byggnaderna.  Ja allt är ju inte lika romantiskt- idylliskt …en oljig/skitig TJT ägare sitter uppe på en grävare och tjohoar;  KUUUUL att se er, kommer ner, ni ska vara välkomna i alla fall!

 

Och välkommen var precis var man kände sej! Som att stå och beundra en vacker målad tavla av svensk sommaridyll och så helt plötsligt bli erbjuden att stiga in och ta del av ron – harmonin och idyllen, som strömmade från ALLA  djur och människor (även den skitige Goran J) .

 

Spike var ju naturligtvis och mötte upp ”främlingen”  och kollade upp både mej och innehållet i bilen så snart jag öppnade bagageluckan. Spike som egentligen heter Husses Buffalo Bill, är en ettårig liten TJT-slyngel. Mycket bra innehåll i det huvudet (återkommer om utsidan hihi) , mentalt stabil – inget stress – inga ”stôllerier”., som man inte kan acceptera.  Jag kan bara niga & bocka djupt och tacka Goran och framför allt Annika som tagit så bra tillvara på liten Spike.

 

På kvällen var det grillning och så naturligtvis så pratade vi jakt – jakthundar – TJT i allmänhet och Spike i synnerhet. Spike har alltså varit med som det mesta redan trots sin ringa ålder J!

 

Lördag var tidig uppstigning, frukost och Goran lade spår till eftermiddagen.  Förmiddagen skulle vi nämligen ägna oss åt att gå på utställning i Larv, och det skulle visa sig vara ”larvigt”…… de hundar som var anmälda och kom var; Infernos Niro och hans bror Infernos Nixon, Husses Buffalo Bill(alltså Spike), Lille Tjalle, Jaktlivets Cleopatra, och Tyas Birka. ….och om jag ska göra en snabbsummering så skulle jag ju kunna göra det genom att citera Lars Ekborg i en av hans sketcher, där han bland annat säger; ”Vi hade skönhetstävling hemma i byn  -  alla kärringar ställde upp – ingen vann!”  Och det mest exklusiva som delades ut var en slät etta….men den fick varken Tjalle eller Spike J …..de blev båda tilldelade ”släta-tvåor” …..kikade runt lite på vad domare Petter Fodstad skrivit i de andras kritiklappar och nu har jag aldrig och kommer aldrig att ifråga sätta någon exteriördomare av två anledningar; den fösta är att utställningskritik och placeringar tar jag inte så hårt på, och för det andra; att öppet  kritisera eller ifrågasätta en exteriördomare kan faktiskt medföra att man blir avstängd från SKK!!!   Faktiskt något som fler borde tänka på……Ja eftersom ni inte kan få Tjalles kritik på grattissidan , så kan ni läsa den här:

 

” Bra huvud o uttryck, bra öron och tänder, bra hals. Tilltalande försröst! Korta överarmar, för lång i länden o för kort på benen. Utm svansansätt. God behåring.”

 

Spike fick också en tvåa som sagt,så vi deppade ihop och….JJ…lurad!.....klart vi inte deppade - vi hade ju fint väder, utan vi åkte hem till Spike och kollade hur hans näs/spårarbete fungerade i stället……och det gick bra. Spike var trött och sliten han har ju aldrig varit på en utställning med stressade människor och hur många luket som helst, + att det var en OTOLIGT varm vårdag – så spåret borde ju varit ganska knepigt för honom……ja det som väl var lite ”strul” med var när han fick vitting på ”varma” spår, straxt innan spårslutet, annars så fanns det inget att klaga påJ

 

Veckan som varit då,,,,tja inte mycket som hänt på hundsidan faktiskt. Jo det har det ju, har ju haft en schäfer här som påbörjat sin spårträning  J. Hon har tidigare fått gå några IPO – spår, så det var helt klart intressant att se henne ta spåret och faktiskt göra en kanonfin prestation!

Tysk Jaktterrier spår

 Det spåret som hon fick gå, med  husse bakom , mej bredvid/ ibland på ena sidan ibland på andra….det fick Tjalle gå på, sedan på kvällen. Det var alltså jag själv som lagt spåret, Erik med hund hade gått i det, och det var ju inte så att de till 100% håll sig till spåret utan några ringningar blev det. Tjalle går spåret klockrent!!!!! Utan att bry sig om hur/var matte senare  har korsat spåret, eller vart schäfer - madammen, hade gjort sina ringningar, eller hur vidhängande husse hade rört sig!  Så några timmar denna veckan har jag faktiskt ägnat åt att leta spårdomare i närheten = existerar tydligen inte några sådana, men har fått kontakt med några klubbar som i sin tur ska kika vidare…..

 

……på tal om kika, kika in till Parlour´s kennelJ lilla Pirri har gjort stor entré i utställningsvärlden , endast fyra månader gammal, klart hon ska ha ett stort Grattis!

 

 

Den här helgen har hittills blivit relativt lugn för både folk & hundar. Jägermeister Canna & Tjalle var med på en liten biltur, och Jägermeister hittade en trevlig kompis J

Tysk Jaktterrier/ Husses Jägermeister

 Själv har jag en kompis som sprang Göteborgsvarvet i går och brände en och annan kalori, själv ägnade jag mig också åt kalorier, men det var intag av dem i stället……

Spiskupan

fikade på Spiskupan och hade en garanterad beslutsamhetsångest när det skulle väljas fikabröd, så det blev i stort sett en av varje!  Så klart jag hittade lite natur så jag kunde få min dagliga dos;

Vy från Hunneberg den 17/5-08


.

2008-05-11 10:29

TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK 

Är ju "dator-ledig" i helgen, men var bara tvungen att lägga in en liten sekvens på Cannas son Spike, där han hjälper? matte att flytta på getterna. Mer info + foton från besöket hos Spike kommer vart efter...

 


.

2008-05-09 12:28

TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

Tjalle mår efter omständigheterna ganska bra. Men nu återstår att se hur blodproven är nästa gång. Det finns en risk med att organen; njurarna bland annat slås ut, så det är viktigt att följa upp huggormsbett, även om hunden ser ut att vara hur piggelin som helst. Själv ska jag vara helt ”datorledig” i helgen, men för er som är ute i cybervärlden, kika in på Parlour´s kennel där är det valpning på G J Och för er som vill ha en TJT-valp  omgående så finns det några tikar kvar hos Mörtarös. Och till er andra som ska vara ute i naturen med era hundar (oavsett ras) säger jag bara, trevlig helg och:


.

2008-05-08 14:58

TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

Nyfikne Tjalle nosade på en huggorm framför garaget, ser inte själva bettet men Tjalle pep till och lämnade ett "språngspår" efter sig i gruset. Så nu sitter jag här och försöker på telkontakt med en vet........tut-tut-tut i luren och telsvarare om telefontider är det nämaste jag kommit hitills...

Tjalle har svullnat upp på vänster bakben....

Tjalle vilar FRIVILLIGT! 


.

2008-05-06 22:59

TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

 

Börjar med att backa tiden tillbaka till förra tisdagen, då Canna-kullen: Buffalo Bill, Zeb Macahan, Wilde Bill, Jesse James -  fyllde 1år och jag GLÖMDE BORT L! Fick ett mms från Zeb Macahan´s husse med bild på Zebban som käkar födelsedagskorvar?

 

 HUSSES ZEB MACAHAN 1 ÅR

På valborg var naturligtvis Tjalle å kollade in brasan. Massor med folk att gulla med, tills han upptäckte att vi stod på en uppfart med en vägtrumma – den skulle undersökas. Och något djur har garanterat varit ner i den helt nyligen kan jag lova………. Tjalle SKULLE IN. Så jag flyttade mig bort på andra sidan vägen och Tjalle lugnade ner sej, ja tills idrottsföreningen började smälla av ett fyrverkeri bakom ryggen på mej. Jag stod nämligen på vägkanten till en fotbollsplan. Tjalle bryr sej ju inte nämnvärt om när det skjuts, mer än att han är nyfiken på vad det är för vilt som kan tänkas ligga i närhetenJ. Han stod stilla  när de första raketerna gick av, så resta han sig på bakbenen för att se vad ”gubben” på fotbollsplanen hade för sej, och så var han intresserad av när resterna av raketerna ramlade ned. Ja – jo alltså han kikade väl på själva sprakandet i skyn också, men så märkvärdigt tyckte han faktiskt inte att det var, han hade nog hellre gått tillbaka till vägtrumman om han hade fått som han velat.

 

I fredags den 2 maj så hälsade jag på Arne-på-hörnet, och hans lilla Hundnäsets Bissy. Efter det så var det dags att återse Husses Jakthund. Har ju inte sett han mer än på kort – och det är ju inte riktigt samma som att träffa dem live. Matthias har verkligen tagit sig tid med sin lilla valp, och det ger ju resultat.

 

Så i helgen som var, så var vi som sagt på utställning. Kan ju inte säga att han tycker det är långtråkigt och ligger och tjurar precis J. Han både syns och hörs, ska ha stenkoll på allt och alla. På lördagen i konkurrensringen såg han plötsligt en hårtuss under domarbordet. En branddörr stod öppen en liten bit därifrån och åstadkom tillräckligt mycket drag för att tussen skulle fara runt på golvet. DÖDA – DÖDA tussen!!!! Ja då var han lite lätt ”yster”. Lite roligt faktiskt för den matte som hade kammat pälstussen från sin hund, så den hamnat där, gav sig faktiskt till känna och vi skrattade gott åt lille Tjalle.  Skrattade också gott när jag läste utställningskatalogen och såg vad en del hundar heter, eller vad sägs om: ”Atomkraft Abracadabrabramadetomasinos” , ”Sugar Daddy´s Ivanhoe The Stud” eller ”Chaka Zulu Chief of Skystaff Starbruck”……..ja Tjalle heter ju egentligen Gamekeeper´s Vito Corleone, rätt så långt å krångligt det också. Husses Buffalo Bill kan man ju uttala utan att vricka tungan i alla fall, Husses Stolpskott också för den delen. Jodå det finns faktiskt en hund här från kenneln som heter så på stamtavlanJ

 

Så kikade jag lite på Airedaleterrier, tja så där som det blir står och småpratar lite. Jag berättar att min syster haft en Airedal från en kennel som heter Copperstone ”-Men det är ju jag som har den kenneln……!” Ja där ser man var världen är liten.

 

Det blev en långdragen lördag med massor med vänta på att det skulle bli dags. Så när vi var klara med rasen, så var det inte så långt kvar tills finalerna skulle gå av stapeln, så jag stannade med Tjalle.  Vet inte vem som var tröttast av oss båda, men Tjalle sov gott på kvällen, medan jag blev serverad mat ute på altanen i trevligt sällskap……synd att jag inte var lika trevlig själv. Vet inte hur många gäspar som jag fick ursäkta mej för.

 

I söndags började utställningen 09.00 och när man vaknar så där dagen efter en hel förrgår-dag med sorl och hundar + rödvinstungt huvud, så är det så man undrar om det verkligen är nödvändigt att stiga upp ur sängvärmen och i väg. …. men iväg bar det, och vi kom fram i tid för en fika. Pratade med de som har Red Wire´s kennel. De hade tagit kort på mej & Tjalle på lördagen och skulle sända över dem med mail, så här blev de:

 

 TJALLE PÅ UTSTÄLLNING

( på fotona ser det nästan ut som om vi är enda TJT som ställdes ut, men i samma klass som Tjalle var även: Rockmyrens Busen och Victor vom Sprickefeld, från början)

Ja så var bedömningen för TJT över på ca 15-20 minuter, så borde varje utställning vara J. Ringde till Jonas & Matthias, så de kunde möta upp för att åka till provgrytet.  När vi färdiga där; grabbarna kikade lite och Tjalle fick pröva på att visa att han hade bättre rörlighet än vad han hade senast…ja nöjd var jag inte, men det blir man väl aldrig antar jag….. Stannade till  och hälsade på hos en kompis och sedan hade klockan blivit eftermiddag. Åkte via Forshaga och kikade in på utställningen igen. Finalerna skulle börja om en liten stund, så jag satt och pratade bort lite tid med Arne-på-hörnet, innan det var dags för Tjalle att visa upp sig i finalen. Och hur det gick resultatmässigt på utställningen kan ni se exakt på grattissidan. Lite förargligt att han har 4 st CERT nu, han är ju anmäld till en rad andra utställningar också, men vi får väl ta dem som ringträning. Och sedan hoppas på att han kan få ett CERT efter den 9/9-08 också.

Ja vad ska jag avsluta med för  klok-ord i dag då....jo den här är väl ganska passande: "The reason a dog has so many friends is that he wags his tail instead of his tongue!"


.

2008-05-03 21:10

Tysk Jaktterrier/ Husses Dagbok

Tjalle & mej var i Forshaga på utställning, hur det gick kan du se under grattissidan. Så har vi träffat två av Tjalle/Kattjavalparna, hoppas att jag kan få in lite foton på dem i deras album i dag eller i morgon. Hade ju tänkt att ha några av dem på utställningen i dag, men de blir ju inte fyra månader förren på tisdag. I alla fall så är det roligt att de att de utveckas riktigt bra dåde exeriört och mentalt, och att det är engagerade och entusiastiska TJT ägare de hamnat hos.

 

«maj 2008»
måntisonstorfrelörsön
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2007