TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-08-31 10:54

 

Fick det tråkiga beskedet att en av Kattja´s valpar är död - Husses Jaktkamrat "Nisse". Han avled under en rävjakt i morse. Kan lite kort berätta att "Nisse" var efter en räv och när han skulle öven en bäck med strömt vatten så fixade han inte att ta sig upp på andra sidan. Han hittades med huvudet nästan ovan vattnet och hade "strömmats fast" i grenverk vid kanten av bäcken.

Tysk Jaktterrier/ Husses Jaktkamrat "Nisse"

Så här såg Nisse ut när han flyttade från Husses Kennel.


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-08-28 22:50 | 0 kommentarer

Liten aning med begränsad tid...men på begäran lägger jag ut en liten bild på hur ETT prov ser "ut" texten kommer under morgondagen (hoppas jag)

Tysk Jaktterrier/ anlagsprov L

I vilken ordning proven görs har mindra betydelse, det kan ju bero på hur gammal hunden är (läs "mogen") i förhållande när unger året den är  född. 

Det är fritt fram att plocka hem bilden, och använda den utan att uppge källan!

Hoppas  jag har  anledning att tok - skryta  här  i  dagboken  i  morgon  kväll, blyg & försynt  som ärvisslar Original


.

2008-08-28 00:32

TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

 

Har ni sett i fotoalbumen vem som är på besök? Har liksom inte funnits så mycket tid att uppdatera sidan och därför laddades bara fotona upp i ”Jakt-kullen`s” album och så några i Tjalles.

 

I alla fall Tjalles lille som Morris är här

 

 Tysk Jaktterrier/ far & son

Snajsig va? Fler foton kommer naturligtvis i de olika albumen efter hand. Olikheter mellan far och son finns det ju naturligtvis – mestadels exteriören, i sin personlighet så påminner Morris ganska mycket om Tjalle…..på gott & ont

 

När det gäller udda egenskaper så finns det en liten skitsak, där de är ganska lika. Tjalle har svårt för att uträtta tvåan på en slät gräsmatta – ja vilken plan yta som helst. Han är lite irriterande omständlig ibland, det ska in och trasslas i ett buskage eller  i det hösta gräset han kan finna. Och finns det inget inom avstånd när nöden är som störst så blir han ganska HET på att komma någonstans i skym undan J. Morris ska bajsa MOT någonting, gärna en trädstam där han kan baxa upp och trycka fast bajskorvarna mot trädstammen! Trodde att det var en engångsföreteelse, men nu har det hänt upprepade gånger. Ser faktiskt knäppare ut än Tjalle som diskret försöker att skyla sig när han ska uträtta sina naturbehov.

Annars är Morris en trevlig liten spelevink som ser till att det händer saker om det blir för lugnt och långtråkigt….som en riktig tysk jaktterrier på en så där snart 8 månader alltså.

 

Ska bli spännande att se vad han och kullsyskonen kommer att hitta på under höstens & vinterns jakter.

 

Har fått ett konstigt men angenämt arv : ett provgryt!

 

Det är inmätt och godkänt, allt finns med: kittel– gångar – förträngningar – hylla – ja hela kittet så att säga J  nice! 

 

För er som missat uppdateringen på grattis sidan: Tjalle gick sitt viltspår/ankl (när det nu var)

 

Började ju lite trist, med att den mänskliga faktorn påverkade så vi inte fick gå provet på den tiden som var tänkt, utan några timmar senare.

Gården där vi gick prov heter Hagen och det är förvisso lite hagmark och åkerlappar runt boningshusen. Omgärdat av bruten landsbygd med både storskog och enbart skogsholmar på åkrarna.

 

På väg ut till spåret så ser jag en get på ett gärde, mot en skogskant. När vi närmade oss så hoppade hon tillbaka in i skogen, såg aldrig något kid men tog för givet att det fanns med.

 

När  bilen kom fram till skogskanten så var det dags att parkera, snabbrastning av Tjalle och så visade domaren spårstarten och huvudriktning…..precis så ja – rakt fram där geten hade stått och sedan hoppat in i skogen!

 

Jaja nu är vi ju här och Tjalle spårar faktiskt bra, så på`t bara!

 

Han är lite het, så det är aldrig någon slak lina där inte. Efter ett ag så kom vi ju naturligtvis fram till det stället där jag sett geten, hmmmmm, ”-sök spår” och Tjalle lämnade färska rå-spåret och fortsatte på det han skulle.

 

Vid sista vinkeln så kom han på spåret från rågeten igen! Ytterligare ett ”sök spår”, så såg det faktiskt ut som om han hamnade på rätt spår…..men nu bar det neråt, parallellt med spåret efter geten. Aha,, här har killingen gått undan tänkte jag, men det var ju att hänga med, nu var det i alla fall väldigt nära hela spårlängden om det inte var mer. Då kastar sig liten Tjalle in under en liten gran: HÄR ÄR JU MIN SKANK!!!! Yppie…. Ja så den vanliga terrier -hysteriska uppvisningen av kolla min skank - jag hittade den – den är miiiiiiiin!!!

 

Så han fick godkänt utan Hp,  helt OK med det uppvisade beteendet vid viltstörningarna. I dag fick jag klart vart och när Tjalles nästa spårpov ska gå av stapeln, snart ……J

 

 

 

 

TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-08-18 23:39

För er som tycker Tjalle är ful och att jag är en surkärring: precis så har helgen varit J

 

Planen för helgen var i alla fall att ställa ut Tjalle för domare Marit Sunde på lördagen och få ett CACIB på Tjalle. Så blev det inte alls. Tjalle  fick en slät etta för att han saknade stop?!  Ja hade domaren skrivit något annat så hade jag kunnat ”köpa” det..... men saknar stop?!

 

På den utställningen så var även Tribiani Delina. Hon ställdes ut i valpklass och fick en 2á! Öh, alltså vilken snåltant till domare!

Tysk Jaktterrier / Tribiani Delina 

 

Träffade på fler goda vänner & bättre bekanta, som Veronica Åbacka  tex, tror hennes kennel heter Eminendis eller något sådant. Pinsamt – känt henne i så många år och kommer inte ihåg vad kenneln heter L…Emindos kennel heter den nog……..

 

Så detta med att jag är en surkärring då, jodå rent bokstavligt talat, regnet bara värkte ned

Tysk Jaktterrier/

 

 

På väg hem lyssnade jag på radion och de spelade en Dubliner´s låt, i rätt miljö så gillar jag den Irländska folkmusiken. Och Dubliners har jag sett live några gånger. Ronnie Drew träffade jag för många år sedan när han uppträdde på ”The Barn” i England. När musiken avannonserades så framgick det att Ronnie D hade avlidit!

14-15/1-08 spelade en rad artister in en hyllning till Ronnie:

 

The Ballad of Ronnie Drew ( länk till YouTube)

 

( länk till YouTube) där Ronnie Drew framför en av mina favvo.

 

Sönd: Tjalle var på ny utställning men en nationell, med Marja Talvitie som domare, som tyckte att Tjalle hade ett otroligt vackert huvud – bred käke med stora tänder. Där ser man vad en natts sömn kan göra – för det kan väl inte vara så att domarna dömer så olika J. Massor med superlativ i kritiken, men han ansåg att han var för lång i länden och liten aning lös fram, och det kan jag hålla med om.

 

Tjalle fick en etta med CK och i konkurrensen så föredrog domaren Hivlingen`s Yxil,som även blev BIR, en ovanligt snygg unghane. Tyvärr så kommer han sig inte riktigt till sin rätt på fotot, och de andra fotona är kvar i kameran ännu..

 Tysk Jaktterrier/ Hivlingen´s Yxil

BIM blev Bäckåsens Cajsa Varg, och henne har jag inget foto på L

 

Ja så blev det så där sent med uppdateringen igen…skulle ju haft med lite till; här i dagboken, på Cannas sida och in mer med foton i albumen, så jag kan plocka bort från datorn. Nya foton finns det i alla fall på Arja i hennes stora album, och på Tromb – från hans gåsjakt då han apporterade canadagäss.

Nu i veckan är det väl  så där lite lagomt med tid för hundarna – utan att behöva stressa. Nästa uppdatering lär bli på onsdag kväll J….men lite foton kommer att hamna i respektive album i morgon bitti. Själv väntar jag på att få se första bilderna på kullen som finns på Kennel Tribiani, och så att höra någonting om att det blivit valpar på

 Parlour`s kennel.

 

 

 

Tysk Jaktterrier / Husses Dagbok

2008-08-16 23:43

Tanken var en lite längre uppdatering här i dag, men så ser det ju inte ut att bli – klockan har ju rusat i väg som en TJT i en grytgång, eller vad det nu kan heta…..

 

MEN missa inte uppdateringen på Kattjas sida J.

 

Höll på att glömma, kom ju ett MMS också med vidhängande text: 05.05 i morse as glad och i morgon ska jag på min första grytjakt yppie.

Tysk Jaktterrier/ Larsson med bocken

Hm eftersom liten pojke Larsson sände fotot till mej, så antar jag att han vill att jag ska lägga ut det här på Husses, och det gör jag gärna (trots att han ”inte hör hit”– med en önskan om en ”skitjakt” i morgon. Och när det gäller grytjakt så brukar man bli skitig..........bullethole Original

Själv ska jag fila vidare på en skrivelse som ska vara klar till i morgon. Men i morgon em – kväll så ska jag kunna hinna med att svara på inkomna mail och lägga upp foton mm.

 


Tysk Jaktterrier / Husses Dagbok

2008-08-15 22:06

Dagens foto kommer från liten Arja med en grävling, hennes nionde om man ska vara petig; 3 i gryt och 6 ovan jord! Arja jagar med förkärlek allt som börjar på G….som grävling och gris

Tysk Jaktterrier Arja 6è grävling ovan jord L

I dag fick jag en ny tidning: Vildsvin.

Bläddrade igenom den, tror det var 45-50 sidor med reklam L måste nog hålla med en yrkesjägare som förra veckan uttryckte sin förvåning att vildsvinsjakt har blivit så uppsjåsat och diskuteras som näst intill lite macho – jakt, där många tror att man kan göra avkall på etik och moral.

animbullet Original

En jakt som jag inte hört talas om förrän idag var ”torrjakt”. Funderade vad karlen menade, men kom inte på det. Vi har jagat ihop i många år till och från, han har haft drever så länge jag kan minnas. Han ringde upp mej i dag och frågade om jag skulle ut på bockpemiären i morgon, vilket jag inte ska. Då svarar han; ”Nänä, du torrjagar inte du heller, så!” 

 

Äh, hur menar du? Jo att jaga rå utan hund, det kallade han för att torrjaga! Han var i skarven av hund = liten valp, så han var ute efter någon hund för ev eftersök för de som skulle torrjaga hemma på hans mark.

 

Han har tillgång till Canna, för Tjalle och mej är faktiskt inte hemma i morgon. Haar förrsten fått tag på en viltspårdomare till Tjalle, så jag kan förhoppningsvis gå hans spårprov inom en snar framtid.

 

 

Ägnade några timmar att prata med data support i dag också. Det kan ju få vem som helst att gå i taket. Först var det supporten på elgiganten som försökte hjälpa mej. När det inte gick så hänvisade han till microsoft,  de sa klart att de kunde hjälpa mej men det skulle kosta 665:- oavsett vad det var jag ville ha hjälp med! Ville jag ha gratis hjälp så fick jag allt vända mej till Fujitsu/Siemens. Och när jag ringde till dem så hänvisade de till ett avtal som fanns mellan elgiganten om att supporten skulle elgiganten stå för – så jag ringde till elgiganten……har fortfarande inte fått någon ordning på datorn!

 

 Har mer utbyte av att prata med en sup-ut, än en data sup-port, var en av mina sista kommentarer till killen i luren.

 

Så till er som ska ut och torrjaga bock – kron- gris – anim hjort i sikte Originaleller vad det nu kan bli i morgon vill jag bara säga; en riktigt ”skitjakt”, på eranim smil med mysse å bysse Original

Kvällen "klokord"Övertygelser är farligare finde till  sanningen - än lögnen"!


HUSSES DAGBOK

2008-08-15 01:19

Tysk Jaktterrier/Zebban med kulting Original

Satt och väntade på låååååångsamma uppdateringar på datorn när det tutade i mobilen, en bild på Zebban från Johan, klickade in den i Erko-Canna-"valparnas" album men vet ju att mer än 50% är bara inne och läser här i dagboken så jag länkar in den här också.


.

2008-08-11 12:47

Tysk Jaktterrier / Husses Dagbok

 

Garmin Astro 220 tillåts att användas redan i höst…..?!

Tysk Jaktterrier /Garmin Astro 220

Jo det verkar faktiskt så om man läser på dessa båda länkarna

 

 Länk 1

Länk 2

Frågan är ju hur lång till det tag för Garmin att anpassa, dvs  CE- märka pejlarna. Inte för att det är nödvändigt med en pejl ut jaktligt synpunkt, på en TJT.  Tror 99,9% om inte mer av Tyskarna har säkra återgångar. Men OM det skulle hända hunden någonting,, så är det ju ett utomordentligt hjälpmedel att snabbt få fatt på den.

 

Och framför allt så skulle det ju vara extremt intressant att kunna följa upp exakt vart hunden har varit och hur den har rört sig på marken.  Själv skulle jag vara nyfiken att se samma hund, på samma mark, och göra jämförelser hur den rört sig i såten från gång till gång.

 

För ni som jagar med TJT har väl märkt att de ganska omgående söker upp platsen där det var upptag senaste jakten, ja det gäller inte bara TJT alltså….

Så var det tipset om grytspaden: grytspadentillverkad av Fiskars, har teleskop skaft. (artikelnr: 131300)


.

2008-08-09 21:52 | 0 kommentarer

Tysk Jaktterrier / Husses dagbok

 

Vaknade med feber och kleggiga ögon L. Efter kaffe, panodil, och mera kaffe så kändes det väl ganska OK. Mata å rasta hundar, sedan iväg med liten Tjalle för att gå 2 st prov; ett sprängarprov och ett apporteringsprov.

 

När vi kom fram så träffade vi på Husses Morris och Arja. Tjalle och Arja blir bara så stölle-glada när de råkar på varandra. Morris är en grann TJT, och mentalt så påminner han mycket om sin pappa.

Samling och koll av ID märkning, vägas (de brittiska raserna, Tjalle väger för övrigt 11 kg) och mätas. Tjalle blev mätt till 35 cm i höjd och 49 cm i bröstomfång.

 

Först ut för prov var de som skulle gå karaktärsprovet. Alltid lika lattjo att titta på "nybörjarhundar" det går bra för......och lika häpen blir man varje gång en hund man känner till sedan tidigare och då har gått bra, inte vill visa framfötterna(tassarna), hunden som går prov här, gick det i alla fall bra för.

Emil var där och skulle gå ett GAS med lilla Arja. Hon var först ut som sprängare, eftersom de skulle vidare och jaga vid Omberg. Nu såg jag inte hela Arjas prov eftersom jag skulle gå och hämta Tjalle, men lite hann jag med att se:

Tjalle är ju inte en stillsam timid hund, det hörs och syns när han finns i närheten. Så när det blev hans tur, så är det att stoppa honom under armen när jag går fram till grytet. Då skriker han aningen mindre än om han går själv.

 

Svoooong! Så for han iväg nr jag släppte ner honom, så in i grytet och till skillnad från 99 av 100 gånger annars, så gick han inte på ettan, utan tog tvåan först i stället. Säga vad man vill om Tjalle, men det finns inte många tyskar som låter bättre än han, oavsett om det är på drev eller i gryt J. Och så pipig – ylig – skrikig, som han är innan han kommer i gång så tror man ju att han alltid låter så. Utkallning….hm, ja det har ju hänt att jag HAR kallat ut honom under träning. I dag så km han då till slut, efter att jag kallat, skrikit, lockat-å-pockat, blåst i pipan och allt det där. Från grytgången så sticker han in mot mej i grytgång; 1. Sedan vet jag inte säkert, men det såg ut som om han räckte lång-tungan åt mej, innan han blixtsnabbt var tillbaka framme vid kitteln L.

 

Tjalle blev godkänd och även provets bästa hund.

Här en annan glad pôjk, det gick bra för

Och för den observante läsaren så undras det säkert om inte Tjalle klarade av sitt apporteringsprov. 

 Kommer säkert att finnas anledning att komma tillbaka till det …….. men om jag säger som så att provledaren inte hade fixat fram något djur, trots att jag anmält och betalat i laga ordning!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Ja jag blev erbjuden att på provavgiften tillbaka – öhhhh, alltså knappast intressant. Det är inte 120:- jag retar mej vansinnig på, det handlar om ifall det ska vara en seriös provverksamhet med kompetenta personer som åtar sig saker och ting, och är man inte kompetent så ska man kanske be om råd och/eller hjälp?! GRRRR!!  

 

Dagens slutord får bli: ” Kvinnor är klokare än män, därför att de vet mindre men förstår mer!”

 

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-08-07 23:33 | 0 kommentarer

Har precis svalt det sista av en kantarellmacka…MUMS. Tjalle var naturligtvis som ”kantarellhund” i skogen för ett par timmar sedan.

 

 Tysk Jaktterrrier som kantarellhund

I dag har han fått träna lydnad och apporterat dummy, och han är nog lite dummy själv…eller skitsmart. Han gick som en robot i lydnaden inte en endaste korrigering, kontakt som om han hade fått nackspärr. ”- Jag är en lydig hund, vad vill du jag ska göra – vill du inte något annat – jamen klart jag kan lite fjärrdirigering ”….. på inkallningarna på var han pilsnabb, linförighet var ju rena barnleken, fria följet gick han som om han inte gjort annat i hela sitt liv! Han hade faktiskt störningar också som han fullständigt negligerade!!!  Det enda som grämer mej var att jag inte fick det förevigat på film, för om jag känner liten Tjalle Tvärvigg rätt så lär han vara sitt gamla vanliga jag i morgon igen, men kul så länge det varar J

 

I morgon så blir det spårträning för honom, och kanske Canna också. Man säger ju att all inlärd lydnad är färskvara. När det gäller Canna så vet jag inte om jag kan hålla med om det.  Hon är på något sätt så följsam och lydig av naturen, så henne har jag aldrig behövt bryta någon träning för att ta mej en funderare hur jag ska gå vidare. Hon är bara lugn och lydig J …….ja så lugn som en TJT nu kan bli. Men hon är en hutlös ögontjänare. Jag kan inte utan kommando lämna en tallrik med mat på bordet och ex gå och öppna ytterdörren. MAT MAT MAT…Tjalle hoppar och skuttar med till dörren, men Canna hoppar och skuttar upp och snor ALLT ätbart som hon bara kan komma åt.

 

Annat exempel; jag lämnar tallrik med mat på köksbordet för att det kommer någon utanför altanen. När jag går ut genom dörren så kan jag i värsta fall ha TVÅ TJT på köksbordet. Den ena som dyker ner med nosen i käket, och en som klampar runt i tallriken, välter glas, trampar i sås-snipan, på kanten på en karott, så den far i golvet ALLT för att kunna se och helt komma åt den främmande som kommer utanför . Och med komma åt, menar jag inte hugga-tugga-morr-GRRR, utan försöka att välta omkull så han kan slicka och hälsa på HELA personen på en gång!

 

Canna går ev fram och hälsar på en främmande person, men det är inte vem som helst hon går rakt fram till och en del personer negligerar hon  totalt. Tjalle vill grovhångla med alla människor – upp i knäet och MYYYYYS!

 

Eftersom de är av rasen tysk jaktterrier, så har de båda det extra organet ”dövörat” som ibland kan slå till riktigt ordentligt. Tjalle kan koppla in sitt lite titt som tätt tycker jag J Canna använder det aldrig mot mej men, om någon annan kallar eller pratar med henne, så ”finns de inte i hennes värld”, ja förutom Robban på Björkviks säteri när han hindrar henne från att käka upp hans ankor

 

Canna är ju inte en Recknitzweisen för inte, de är kända för att vara mjuka och följsamma, men ha en grym skärpa & dådkraft när det är "skrapt läge" , och att vara ena ögontjänare - hade vi inte vi funnits i närheten så hade hon ju naturligtvis klipps alla fyra. Vet inte om det syns på den ena vita, där har en av hennes avkommor varit och greppat lite...hm vårdslöst kan man väl säga. Så ena vingen är lite deformerad.

Canna börjar ju att bli lite till åren nu, så det är hennes sista kull som kommer att tas på hennes nästa löp...nu när som hon kommer igång aug/sept någon gång, hon har bara 9 avkommor efeter sig i Sverige, så jag hoppas på en stor kull denna gången !!


.

2008-08-07 00:14 | 0 kommentarer

TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

 

Svensk man avled av trikinsmittat kött!

Det är ju ingen nyhet för det hände 1897 den drabbade hette Salomon August Andrée. Det är inte ens 100% klarlagt att det han avled av trikinos, utan det är en allmänt anammad teori som Ernst Tryde framförde 1952 och det finns de som hävdar att det borde vara mer sannolikt att de avled av andra orsaker.

 

Hur som helst så KAN den senaste svensk som avled av trikinos ha varit SA Andrèe, och att de då hade fått i sig smittan genom att äta infekterat och för dåligt tillrett isbjörnskött.

Frænkel (till vänster) och Strindberg med den första isbjörn de upptäcktsresande sköt.

 

Under de senaste 10 åren så har man kunnat påvisa att två  personer i Sverige har haft smittan, men de har inte blivit smittade här i landet.

 

Den som man med säkerhet hade trikinos var 2007 det var en spanjor som hade ätit av en vildsvinskorv som vid senare test visade sig innehålla 1,5 tikinlarv per gram korv (överstigande 1000 larv/gram kött kan om personen inte kommer under behandling vara dödande)

Det var den insjuknades farbor i Aquilar de Campo själv hade producerat och rökt hemma. Så här skriver L Wisslen,en av de infektionsläkarna som behandlade honom:

 

Enligt de uppgifter de nu fått fanns misstanke om att korvarna innehöll trikiner. Köttet var visserligen godkänt av veterinär, men när det i Spanien under januari dök upp humanfall med trikinos undersöktes även korv från samma batch med negativt resultat. Nya fall inträffade därefter och ny undersökning av korv påvisade låg halt av trikinlarver.

 

Någon förstahandinformation var svår att få men de unga spanjorerna gjorde trots knagglig engelska ett mycket trovärdigt intryck. Vi plockade gemensamt på Internet fram uppgifter från lokal spansk press. Där framgick att fall av trikinos inträffat, att 45 personer som ätit korven var under utredning, varav 15 också uppvisade symtom.

 

Den man A som medförde korvarna till Sverige hade tidigare ätit av dem vid nyår, därefter förtärdes de utan tillagning som tapas av alla åtta studenterna 17-22 januari. A som ätit tidigare och nu troligen åt mest insjuknade 25 januari med feber, huvudvärk, muskelvärk, rethosta, ömhet i ögonen och ljusirritation. Vid undersökning den 31 januari var han väsentligen opåverkad och utan tecken till periorbitalt ödem. Blodprov visade 21% eosinofila leukocyter och stegring av s-kreatinkinas, s-ASAT och s-laktatdehydrogenas som tecken till muskelpåverkan. Han fick behandling med mebendazol och smittskyddsanmäldes som misstänkt fall av trikinos. Då han kan ha smittats första gången vid nyår skickades serologi som inte besvarats ännu.

 

Vid uppföljning 5 februari sågs 30% eosinofili och enzymstegringar som tidigare. Han kände sig bättre, var feberfri, hade mindre sjukdomskänsla och muskelvärken hade övergått i ”mjölksyrakänsla”, ljusirritationen fanns kvar. Av de övriga sju angav två personer muskelvärk, varav en också huvudvärk och övergående diarré. Fem var utan symtom. Samtliga sju hade normala blodprover och behandlades med mebendazol mot mask i tarmen. Uppföljning planeras.

 

Ibland har man hört att om man fryser kött så skulle Trikinerna dö och köttet vara helt användbart oavsett tillagning men T nativa och T britovi kan även överleva i fryst kött och kallas därför ibland för ”polartrikiner”, till skillnad från T sniralis som inte överlever en nedfrysning. Viktigt att tänka på med kött från ex vildsvin är att det ska tillagas med en minitemp på +68 grader i centrum av köttet.

En annan hörsägen är att trikiner är en så ruskig åkomma att man i stort sett är död innan man fallit till marken.

För det första så är det en inkubationstid på upp till 1½ månad. Symptomen är lite smygande och diffusa. Lite magbesvär som kan vara övergående. Värk i koppen ibland med en lätt temhöjning. Irritation med ögonen; svullnad runt ögonen som påminner om en allergisk reaktion. Ljuskänslig i solljus. Andra symptom som kan utvecklas är: tachykardi, besvär från svalg såsom heshet, svettningar. På det hela taget så påminner symptombilden lite om en allmän influensa.

Hur kan det då komma sig att vi i Sverige med en bävan pratar om  hur viktigt det är att lämna in prov från ex vildsvin, och att en del helt avstår från att äta kött från ex vildsvin (de flesta känner inte till att trikiner även har hittats i hästkött)

Med de regler vi i dag har om hantering av kött, provtagning:  trikinprovet - minst 50 gram - ska tas från den så kallade njurtappen, det vill säga den bit av mellangärdet som fäster i ryggen. Man kan också ta en bit ur kindmuskulaturen eller från frambenets grövre muskler. Och med väl tillagat kött så torde risken att smittas av trikiner i Sverige vara minimal.

 

Om man ser till hur lite man diskuterar ex echinococcos som ju är hel - läskig därför att den har en längre inkubationstid och är svårare att drabbas av. Smittväg: intag av maskägg i feces från t. ex infekterad hund, räv, varg (som infekterats genom att äta infekterade smågnagare eller infekterat slaktavfall från tex ren, får). Bär och svampar kankontamineras av maskägg.   Vid punktion kan läckage från cystor ge livshotande allergisk reaktion. Risken att vi får en spridning av eller skulle insjukna utav echinococcos, EHEC, salmonella verkar ju vara bra mycket större ön att insjukna och avlida i trikinos. Sannolikheten är bra mycket större att man ska få sviter efter eller avlida av att få en istapp i huvudet på vintern än det är att smittas av trikiner, men den kontroll och kunskap vi har i dag.

Vill inte alls förringa de åtgärder som finns när det gäller spridning av trikiner. Men eftersom detta inte är en sida om kötthantering och tillagning av vildsvin utan en sida om hundar, så anser jag att vi i Sverige i dag förringar sannolikheten att vi via våra hundar kan komma att smittas av andra åkommor som bland annat echonococcos,  leishmanios, dirofilarios mm.

Vi har i dag möjlighet att åka till utlandet med våra svenskfödda hundar, vi kan enkelt importera vuxna eller valpar, vi åker på jaktresor och provverksamhet med våra hundar. Hundsmugglingen in till Sverige förekommer ju som bekant också.

 

Nu är det ju hur lätt som helst att åka raka vägen in i Sverige med en hund. Själv har jag importerat från utlandet – alla papper i ordning + aviserat klockslag och till vilken tullstation jag kom tillbaka till Sverige. Inte en  tullare inom synhåll, knackade å bonkade på dörren men det fanns inte en människa där. När jag frågade en annan personal så blev svaret att det för dagen inte fanns någon från tullen i tjänst! Så jag behövde inte visa upp några papper över huvud taget. Andra gånger när det har varit tullare på plats, så har de inte visat speciellt stort intresse för införselhandlingarna, utan mest viftat avvärjande jaja har du alla papper så är allt säkert i sin ordning – åk vidare du!

 

Läste om ett par som tagit med sig en sk hitthund hem till Sverige, efter att ha vistats i Sydeuropa under ett stort antal år. De säger till reportern att de haft hunden i flera månader så de kunde inte tänka sej att den skulle bära på någonting smittosamt, när de helt ovaccinerad och obehandlad tog den med sej hem till Sverige.

 

Ännu mer häpnar jag när jag pratat med en kille som varit utomlands med sin TJT och inte hade en susning om att man skulle ha något annat i ordning än rabiesvaccinationer med tillhörande seroligoska svar. Men det fanns ju ingen som hade velat se den hundens pass heller.

 

Samtalet med TJT-killen fortsatte med att vi pratade jakt, jag frågade om de lämnar in trikinprov på de grisar som de själva tar till vara. Han svarade blixtsnabbt att

 

 –” Ja för 17, man vill ju inte dö en plågsam död av trikinförgiftning, även om det sker snabbt.” Tänkte upplysa honom om smittvägar och symptom av sjukdomen echinococcos, men jag ides inte….. Helt klart så äter jag hellre obesiktat vällagat vildsvins kött än renskav. Och de hundar jag hämtar hem från utlandet eller de jag åker dit med ser jag till att de är pre-behandlade.

 

Men fortfarande så funderar jag över varför nästintill alla som har med vilt/jakt/jakthundar att göra diskuterar trikiner och så få som har en susning om vad hundar kan smittas av om man inte ger dem profylax vid utlandsvistele….

 


.

2008-08-05 02:25 | 1 kommentarer

TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

 

Inte riktigt färdig med att sortera foton och ”städa” i albumen på nätet, i dag hittade jag bland annat den här

Tysk Jaktterrier

De flesta vet säkert redan vad detta är, men för någon enstaka som inte varit med och slaktat så mycket kanske det verkar som en besynnerlig ”sak”, det är fritt att gissa från vilket djur och i vilket organ som kan hitta dessa. Storleken framgår ju av bilden, jag har inte vägt den, men den är nästintill fjäderlätt.

 


.

2008-08-03 23:28

TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

 

Har hundar humor tror du - Tja ibland kan man ju nästan tro det……eller är de bara allmänt snuskiga J?

Ah, där kommer ju ett "offer"!
Nu ska jag bara "ladda" lite......
...så sätter jag den i mungipan på henne....
Haha, hon gick på det - jag har lyckats igen!
 Hunden på ovanstående foton är Gamekepers Lykke, alltså mormor till Tjalle & Kattja valparna J

 


.

2008-08-03 00:37

TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

 

NU vill jag ha en ny kamera!!!  Nej det är inget ”fel” på den jag har, men jag vill ha en ny med bättre zoom bland annat.

 

Min äldste bror är inne här, så där en gång i kvartalet och kikar runt. När jag träffar på honom så brukar han ha åsikter om mina foton….STÖN jajaja inte världens bästa foton men de visar i alla fall vad jag har tagit kort på – för en bild ljuger ju aldrig?? Och den ska ju säga mer än tusen ord…eller????

 

Brorsan har alltså en kamera som kostar mer än min bil – ja det är den kameran som hans fru har på landet som ”slängkamera” …inte hans ordinarie kamera,  den kostar nog i klass med hela bilfabriken J. Jag har ju i alla fall min kamera med mej i ett snöre om halsen, inte i ett bankfack! Hm, jodå jag tar MASSOR av foton, men så  blir de som sagt inte av den kvalitén att jag vill visa dem här, men de flesta fotona sparas ändå. Så har du tips på en smart kamera som är liten och behändig, näst intill ljudlös och med bra zoom, så är jag spekulant. Sedan är det ju inte enkelt att fota hundar, det har ni säkert märkt……..men här en trevlig bildsvit av Infernos Nelly, fotad av Carl-Adam Mattson. Nä det är inte kvalitén som gör att bilderna blir intressanta, utan hur Nelly agerar och poserar på fotona J

Tycker du att hon är ”nice”, så kan du ju tänka på att Infernos Nelly är halv-syster till min lille Tjalle, och gillar du inte Infernos Nelly så kan jag ju bara säga att hon är ”bara” halvsyskon till Tjalle

 

«augusti 2008»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2007