TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-09-22 12:03

Höstdagjämning i dag – äntligen J. Liten summering av sommarens sista helg; i lördags arrangerade UGK ett fast spårprov på Gräsö, Tjalle var anmäld dit. Han hade fått ett första pris i SDK tidigare och ett andra pris i ÖTK – då han hade vilt som traskat mitt i spåret, så han blev lite mer än lovligt vild om man så säger……

Efter att ha letat sig fram till färjan och kommit över till ön, så var det obligatorisk ID koll och allt det som hör till.

Morgonsamling på Gräsö

Hundarna fördelades på domarna så det blev liten väntan. Men vad spelade det för roll när det fanns fika & trevligt sällskap att fördriva tiden med (+ hur mycket mygg som helst)

Domaren som blivit tilldelad Tjalle, hade även liten "konstpaus" efter att ha dömt de tre första hundarna.....

Domarbyte?..nej men domaren skulle byta!

Tjalle fick lite tid att hälsa runt på hundar i allmänhet och sin dotter Pirri i synnerhet. Hon har blivit en riktigt liten trevlig ungtik, färska foton på henne kommer vart efter.

Så ut i skogen för en ny kort väntan på att en hund skulle gå sitt spår. Tro inte att vi stod där och kände oss övergivna för det, för där kom det en liten gubbe och parkerade sin bil bredvid, han skulle ut och leta svamp, liksom en liten tanta som kom knallande längs vägen – tog svampkorgen och vek av åt andra hållet.

Spåret började vid en skogsväg och upp över en höjd, över några surhålor  så Tjalle hade ”vätskekontroll” i en av dem J. Inget Hp eller lysande poäng att skryta och skrävla om, men han klarade sitt förstapris med marginal i alla fall.

Passar på att tacka UGK och framför allt Kalle & Linda för allt jobb ni lagt ner för att provdagen skulle fungera.

Axel motionerar mamma Linda

Eftermiddagen ägnades åt att besöka Tjalles halvsyskon. Blir ju imponerad av en valpkull som är så harmonisk och tystlåten  tillsammans med alla andra hundarna. Ester fanns ju naturligtvis med dem hela tiden, men de lekte med varandra, med Jabba, terrade den ryska stövartiken med att bita i tassar och svans. Lilla Ida traskade runt bland vuxna hundar och valpkullen och levde om så där som små barn gör. På den kenneln finns det ju faktiskt utrymme och möjlighet att inte ha en valpkull inomhus, så därför känns det lite extra trevligt att de får vara med i husets centrum 24/7 J.

TJTvalpar, terrar rysk stövare

De flesta andra vuxna TJT rastades lösa på tomten tillsammans med en Hälge (inte älgen – utan en travhäst) som gick lös på tomten…… ”-öh, alltså det går en häst bakom huset hoho, den kanske ska in i hagen?” ……. ”-nej det är Hälge, han går ingenstans, han får gå här och strosa lite.”

Ja det är ju stor skillnad på hur det ser ut och fungerar på olika kennlar, den saken är ju klar! Hur det ser ut, ja….kolla hur mattan ser ut, har aldrig sett något liknande tidigare. Den gör sig väl inte så där jättebäst på foto, för den var maffigare i verkligheten.

Carros matta

Söndag morgon promenad med Tjalle & Pirri – frukost -  nytt spårprov för Tjalle, han ökade på gårdagens provpoäng en aning, när det gällde arbetstempot, vilket resulterade i hans tredje förstapris i Ökl = SVCH!

Hade tänkt hinna med lite fler TJT-aktiviteter i helgen, men tiden rinner ju iväg när man har roligt, som bekant. Roligt var det i alla fall att få lite update, från Husses Kalle. Han har varit med Stefan och sprängt en stor grävling-sugga. Envis som en Terrier, så jobbade Kalle i ca 10 minuter innan hon insåg att det var bättre att fly än illa fäkta, så Stefan kunde svinga sin bössa och avsluta jaken ovan jord.

Stefan & Husses Kalle, har sprängt grävling


.

2008-09-14 00:00

TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

Har ingen kamera för tillfället, men kan lägga ut ett dagsfärskt foto " ändå.

 

 

Var i skogen på em och rafsade åt mej lite kantareller, kikade på 5 hjortar, ja tills Canna fick vittring på dem och varskodde Tjalle att det var djur på G, har ni hört två kopplade TJT skalla av iver och upphetsning?  Så snart lugnet hade lagt seg igen så tjoade det till i telefonen och jag hör en glad röst utbringa: ”Vet du hur många grävlingar det kan finnas i ett litet gryt?”  Det var en glad Larsson i luren som hade haft en lyckad dag med Parlour´s Diesel "Chicko.  Larsson får väl rätta mej om jag har fel, men jag tror att detta var andra gången som Chicko var i naturgryt!

Tysk Jaktterrier/ Chicko´s grävlingar

 

En av grävlingarna tyckte det var bäst att rymma fältet? (grytet var det ju J) men han kom inte så långt i alla fall. Kuligt som 17 är det i alla fall, niger och bockar för Chicko/Larsson!

 

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-09-11 13:40

Lägger en en liten illustration över förmiddagens Tjalle-bravader, så får ni dra egna

slutsatser

..och ska jag beskriva eftermiddagen i bilder, så kommer den att så ut så här

     


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-09-09 16:48

För några dagar sedan så såg jag ett inslag  på TV-nyheterna. Det handlade om mårdhundar, och att det vore förfärligt om de etablerade sig i Sverige, då skulle de hota hela vårt ekosystem eftersom de livnär sig på smågnagare, fåglar & ägg. Här en länk till inslaget:

 

http://nyhetskanalen.se/2.139?videoId=1.617661

 

Förvånad  hittade jag även denna diskussion på en ”bevara-djuren-i-naturen-organisation`s” hemsida , av princip så länkar jag inte till skit-sidor, men det går ju bra att söka på webben.

 

Alltså nu undrar jag……mårdhunden hotar ekosystemet påstås det…..mårdhunden har faktiskt samma smarriga meny som ex grävlingar och rävar. De djur som vi grytjägare aktivt håller efter en överetablering av. Men denna ”bevara-djuren-i-naturen-föreningen” har uttalat sig MOT grytjakt i alla former…..!?!

 

Finns det någon som kan förklara för mej hur detta resonemang hänger ihop: Mårdhund ska vi inte ha för de hotar bevisligen ekosystemet, grytjakt ska helst förbjudas för att …grytjakt ska vi inte ha i Sverige…… räv & grävling ska få reproducera sig fritt…och käka upp smågnagare, fåglar & ägg mm…..

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-09-09 15:43

Gamekeeper´s Vito Colreone / Tjalle Tvärvigg blir 2 år i dag!


.

2008-09-08 01:14

TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

 

Börjar med lite jaktlycka: Husses Jaktlycka ”Kia”, har varit och letat rätt på en råbock och en dov. Hennes Husse & Matte har även börjat träna lite praktiskt apportering med henne, och tycker att hon är otroligt lättlärd och följsam. Ja, så är ju bara det där med tiden för ägarna att den inte bara ska räcka till den treiviala försörjningen utan även till en liten ung TJT-fröken som ska fostras och jagas in.  Det finns färska foton på Kia här.

 

En av hennes bröder lyckas att smita i skogen och ägnade lördagen åt att prestera ett vackert drev i skogen. Och efter det så fick han nys på vildsvin som han skallade gladeligen på. Husse var också glad både att få fatt på ”rymlingen” och att han hade fått höra lite skönsång från sin lille valp på åtta månaders dagen.

 

Foto på lille Tromb har också ramlat in under helgen, det finns här.

 

I lördags var Tjalle på prov, tillsammans med tre andra tyskar och så några Russel Terrier.  Efter att hundarna mätts, vägts, ID märkningen kollats  - Russel Terrier ska även vägas. Skottprov för  tyskarna och  så var det dags för lottning. Tjalle först ut.

 

Han är ju så läcker att lyssna på, med det enorma skall han har. Alla grytgångar klarades av och han fick 4 rakt igenom. När det var dags för utkallning så gjorde jag det lätt både för Tjalle och mej, lyfte på locket till 2áns gång och ropade Tjale hit J.Nu minns jag inte ordningen på de andra hundarna men  de andra TJT som var med, var; Ösa jag har ju träffat henne tidigare några gånger och gillar denna lilla smäckra tik. Mycket trevligt psyke och så har en sådan där mörk fin tanfärg i teckningarna. Ösa fick också 4 på alla bedömningarna i grytet. Hivlingens Örja, också det en ungtik, men henne hade jag inte träffat tidigare. Lite mer högrest än Ösa och lite tunnare, men mycket trevlig. Husse son tänkte gå prov med henne heter Dan Lindström, nu var det bara det att Hivlingens Örja tänkte inte riktigt lika som husse den här regniga dagen.  Att jag skriver regniga beror på att ägaren/föraren till hunden sitter stilla och väntar tills hunden har gjort klart sitt prov inne i provgrytet. Och så länge hunden är kvar i provgrytet så sitta ägaren kvar och väntar så snällt tills domaren säger att provet är över och man ska kalla ut sin hund, Dan väntade i hällande regn medens Örja ”mixrade” & ”styrde” i provgrytet, men att uppträda så hon skulle bli bedömd på rov; NOPE! Så tyvärr så blev inte Hivlingens Örja godkänd den gången. Dan blev inte sur med genomvåt J. Men så är det – och det oavsett om hunden ägs av en "förstsgångsägare", en domare, av mej eller som i detta fallet ordföranden för TJTK.  Parlour´s Diesel/ Chicko gick också prov. Och en kort summering = det gick galant! Grattis Larrsontill ytterligare ett godkänt GAS och avklarad grytdel för TJT.

Så vart efter så blev det Tjalles tur igen. Denna gången att så ett GAP (gryt-apporteringsprov) och det klarade han naturligtvis J roligt mail ramlade in här på söndag eftermiddag, med en kommentar att ”klart att Tjalle klarar ett GAP-prov, jag har ju hört honom gapa så många gånger nu, så det vet jag att han kan!”  KLOCKRENT!!!!!! JJJJ

 

Hur det gick för Russel-hundarna kan du se här

 

Tanken var sedan att det skulle vara lite kulturella begivenheter på eftermiddagen, men de regnade bort L. Så i stället blev det av att det portabla provgrytet transporterades hem. Kikade lite snabbt på det och trodde att det var någonting som skulle göras vid med det, men det är  i jättefint skick. Ovansidan och sidorna är i plyfa och boten är i sådant material som finns på en del lastbilflak bland annat, lite antiglid-möster på ytan.  Det som var kvar av dagen ägnades åt matlagning och kombinerad hundpromenad och svampplockning. När man hittar svampar i den här storleken går det ju snabbt att fylla svampkorgen..

Kantarell

Söndagen började inte så vidare Förmaksflimmerså långa spåret för Tjalle hoppade vi över , alltså inga stora begivenheter med hundarna, bara skogspromenader, så stillsamma tråkiga göromål; stryka, skriva, rensa bildprogram, lägga spår till i morgon bitti i stället, så har några timmar gått åt att prata i telefonen….så efter 22.30 rastningen ockuperade hundarna min säng. Tjalle ska ju bädda till det – riva upp täcke och krypa under –dra in kuddar under täcket – bädda runt runt med täcke  kudde tills det är en stor hög i mitten av sängen, där han själv ligger under. Lite lätt irriterande när jag ska bädda både på morgonen och innan jag lägger mej.

 

Tyckte det så lite bättre ut när Kia hade gått å lagt sej, ser ut som om hon lagt sej på rygg och dragit upp täcket J.

Tysk Jaktterrier /Kia

Å det är precis vad jag ska göra nu.

 


.

2008-09-03 10:45

TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

 

När det gäller att göra grytprov så finns det även möjlighet att göra 2 prov på en gång så att säga. Låt säga att jag anmäler hunden Rassel till 2 prov, men med 1 bedömning. Jag skriver på anmälan att jag vill gå GAS + ”tyskprovet-anlag-grytdelen” (som ska kopplas ihop med en skogsdel)

 

GAS har ju sin bedömningsskala i text och TJT provet i siffror. Men det är exakt samma egenskaper hos hunden som bedöms. Så här ser Tysk-klubbensprotokoll ut

Tysk Jaktterrier/provprotokoll

 

och så här set det ut i Svenska GrythundKlubben

Tysk Jaktterrier/ provprotokoll

 

Sedan så översätter domarna egenskaperna så att de får utslag i respektive provprotokoll.

 

Hm krångligt? Njae kanske lite då men så här kan man också förklara: jag vill att Rassel ska gå 2 st GA prov och 2 st anlagsdelar som ska kopplas ihop med drevdelar.

 

Antingen kan jag då gå 4 st ”vanliga” prov, eller koppla samman ett GAS med en grytdel vid varje provtillfälle = 2 provtillfällen.

 

Ett provtillfälle – 1 GA + en TJT-anlag. Domaren bedömer båda proven under tiden är i provgrytet, så det är inte så att man gör 2 starter.

 

Som ni ju redan sett på bilden häromdagen så kopplas vatten/skott/drev-del ihop. GAS –delen kan man också koppla ihop: Antingen 1 godkänt GAS i provgryt och två rävsprängningar i naturgryt under praktiskt jakt. ELLER 2 godkända GAS och 1 rävsprängning. Då får Rassel titulera sig SJ(gs)CH

 

En del hundar fungerar ju som förliggare och då går man motsvarande prov GAF. Där hunden då bedöms i sitt arbete att ta sig fram till grävlingen via bland annat hinderforcering i form av ett sandhinder som den ska gräva sig igenom för att komma fram till grävlingen.

 

I de prov som SGK arrangerar sammanställs bedömningen av hunden med godkänd eller ej – punkt slut!

 

I TyskKlubbens regi så räknar man samman de enskilda delarnas poäng och det resulterar i en totalsumma + ett omdöme.

 

 


.

2008-09-03 00:26

Tysk Jaktterrier / Husses Dagbok

 

Nu äntligen finns det 5 minuter över att skriva några rader om liten Morris.

Morris familj har sedan tidigare tiken Arja, och det blev lite…hm lite jobbigt för Morris, om man säger så. För det första så är han i slyngel-åldern då den sk sista könsmognaden inträffar och precis då så passade Arja på att löpa.  Den jagande delen av familjen (husse) tog med sej Arja och drog till Värmland för att jaga en helg. Tror ni Morris lugnade sej direkt när Arja försvann…nej precis, han var ganska uppdriven och var så hormonstinn så han kunde spricka! Så då fick han komma hit. In genom dörren med en attityd: ”Jag är kung – aha där en hanhund att strida med (Tjalle) ha, där en tik som jag kan imponera på (Canna) ”

Hanhundar är ganska primitiva varelser, och tänk er då en parallell med en manspersonJ. Vad är det som gör att man kan få dem på bra humör igen och hur gör man för att avleda dem???

Ja förstår att alla tjejer som läser detta redan vet svaret men jag kan dra det ändå. Man ser till att de får i sig mat för det första och att de får använda både kroppen och knoppen och så ger man dem beröm för att de är såååå duktiga: Morris fick sin mat i en skål bredvid Tjalle- klart att han åt upp det som serverades dåJ. Så blev det en liten runda på cykel och dagen avslutades med att han fick gå ett spår, och så att Canna talade om för honom att det är OK att leka men på mina villkor. –”Jag är tik och bestämmer – jag är 6 år och full av erfarenhet att tukta sådana som dej, å fattar du inte vad jag menar så kommer du att få däng lille plutt!”

Morris fatta direkt, så det var mest full fart på Morris och Tjalle med Canna som lite ordningspolis.

Mat är viktigt för hundar. Hur blir du själv när du inte hat ätit? ….lite okoncentrerad…..lite kinkig…..lite irriterad?!?! Det som var mest givande att ha Morris här var nog att få se hur han hade utvecklats, hur han fungerade i alla sociala sammanhang, få se honom spåra och lösa problem.  Och naturligtvis att höra och se honom vid viltkontakt….husse hade tidigare berättat att Morris varit med vid praktiskt jakt och att han har ”mycket” i sig, och att han verkligen kan ge uttryck för det.

 

”-Jaja, det bekanta terrier skall-skriket, ja det har ju 99 ,9% av alla tyskar så vad då?”  ja något liknande svarade jag, när husse berättade om hur han agerar och låter”….under veckan som jag hade Morris så fick jag vid ett tillfälle se och höra honom när han…..LÄT….och jag har ju hört några TJT …men förstår nu vad hans husse menade….JEEEEEEESES-ANODA!!!!!!!

 

Så det ska bli spännande att de om han liksom kullsyskonen kommer att prestera det jag förväntat mig, nu kommande jaktsäsong. Och i morgon så (o jag beräknar rätt) kommer jag att ha tid över i morgon förmiddag att uppdatera  sidan lite till, med lite mer utlovad info om de prov man kan gå med en TJT.

 

Kul att ni uppskattar och förstårligt att det lilla schematiska bild jag lade upp på hur ett TJT prov ser ut fått några att se ”bilden” av hur ett TJT-PROV kan se ut.  Men som sagt i morgon så kommer lite kommentarer hur ett prov kan gå till…..  

ska se om jag kan plocka in lite korta klipp med Morris här under

 

 

 

 

«september 2008»
måntisonstorfrelörsön
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2007