TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

2008-11-29 16:38

Bidde lite sen med dagens (lördagens) uppdatering, kom liksom lite sociala förpliktelser emellan. En del tycks tro att allt som händer folk och hundar på Husses Kennel är det som står här i dagboken, men så är det faktiskt inte J.

Canna har varit på jakt i dag, i griskmarker – men de lös med sin frånvaro, så det blev bara ett antal rådjur.

Blev uppringd vid 09.30 tiden av en  bekymrad och orolig TJT ägare, hans hund hade haft ”närkontakt” med gris. Så frågan var vart närmaste djursjukhus låg i förhållande till marken de jagade på. Anledningen att killen ringde var att jag borde ha lite koll på vart han skulle kunna tänkas åka – och att han köpte hunden av mej 2002, då jag var delägare i en kennel med prefixet Hundnästets kennel.

Kan ju inte var så krångligt att ringa runt å få tag i ett djursjukhus där de kan ta hand om hunden…….. trodde ja jag.  Så medens killarna bar hunden ut ur skogen så ringde jag runt och runt och runt och lyssnade på att otal ganska trista telefonsvarare som rabblar en massa om när man kan komma på drop-in vaccination, att man då bär ha stamtavlan med sig, Och så var det ett evigt tjôtande om vilka olika telefontider de hade olika veckodagar. De flesta telsvarare hade ingen hänvisning till någon jouröppet djursjukhus, det tyckte jag var dåligt. I alla fall så fick jag fatt på ett så de kunde börja en ca 1 timmas bilresa dit.

Själv drog jag till skogs med Tjalle och Leif. Vi var ute och ”luftade” på oss i ca 2 timmar, och jag lyckades ta ett dopp i ett vattenfyllt dike. Upptäckte att om man har gummistövlar utan tjocka sockar i – har stöveln vattenfylld – vickar med foten – så kan man göra svallvågor som slår in över ens hallux valgus J. Efter samling fika korvätning och så blev jag bjuden på någonting som kallades ”allt-i-ett” slurk kaffe – byxbyte, så var det dags att dra ut i skogen igen. Leif var nu bortbytt mor brorsan Hans, så när vi stålade samman uppe vid huset så lyckades ett sms ta sig fram i min genomvåta mobiltelefon.

Husses JaktMorris hade varit i farten igen nu var vildsvin nr 2 skjutet för honom.

Morris

Husse Emil var naturligtvis lycklig både över grisen och att Morris fungerar långt över förväntan. Lite lattjo är det att Emil har sin son Noa med sej på jakterna, så naturligtvis även på dagens grisjakt.  Och det verkar som om Noa är lika outtröttlig som en TJT när det gäller jakt. Han traskar med pappa i skogen i såtarna, sitter tyst som en mus med pappa på pass, Har dråpliga kommentarer till pappa när han skjuter blankbom på dovhjort som kommer i full kareta; ”-Pappa, ska vi hämta djuret nu?” …..hm, antar att de och liknande  frågor svider i pappans öron   ….

Ja tillbaka till skogen å Tjallle då, han hade fina drev och Hans och jag stod och tittade på drevdjur som höll på att kliva upp i knäet på oss J. Tjalle är så ofantligt bra i skallet och hörbarheten i vanliga fall, men så när dreven buktar förbi eller i närheten av i stort sett var och en av passkyttarna så är det ju lite extra roligt. Så när dagens jakt blåstes av så var det skjutet älgkalv och hjort, inte illa J.

Så till slut så kom det telsamtal jag väntat på, Wolfgang (hunden som hade haft ”griskontakt” på morgonen) hade haft turen på sin sida och klarade sig. Dränaget ska sitta kvar ett par dagar och så är det väl tänkt att han ska vara konvalescent ett tag fram över.

 

 

 

 

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-11-28 18:36

Hm, undrar om Tjalle har blivit vegetarian? Han är den enda som någon gång hoppar upp på bordet – han är av den TJT-varianten som klarar av det stillastående och fyrfota J

Tydligen så var det inte så gott med saftigt päron i alla fall, eftersom han lämnade kvar det mesta…….

Tysk Jaktterrier Tjalle har varit framme

…..lugnast är det här i huset på kvällarna då kan de samlat ihop sig i sin säng, här ligger från vä Canna Ester och så liten Tjalle.

 Tysk Jaktterrier

Kvällen i dag blev inte så vilsam för Tjalle, det var tänkt att vi skulle gå eftersök på en påskjuten dovhind, men för fösta gången i mitt liv så öppnades karbinhaken upp på något sätt när han skulle förbi en rotvälta. Så i stället för att spåra så fick han till en drev i ställetSkjuter med bössa

Han har lite dålig markfrigång tydligen för han hade fått en skada på bröstkorgen,

Tjalle

 men det verkar inte vara speciellt djup, och vad jag kan se och klämma mej till, så är det inte någonting som har gått inåt heller. Lite vila så blir han som ny om en timma eller två tjthoppanim


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-11-25 12:47

Husses Zeb Macahan har varit ute i skogen i dag och motionerat rådjur & husse Johan J

Canna´s son: Zebban


TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

2008-11-23 19:36

Lite update om helgen var det, ja… börjar med lördagen då: Tjalle och Ester var anmälda till Hamar på Norsk Vinnar Utställning. Tjalle´s resultat blev ganska blygsamt, kritiken har ni ju redan läst här nedan, så jag lägger till resultatet:

KVAL/1

KONK/1

CK

BHK/2

R-CACIB

(uppdaterade sidan för ca 30 min sedan) sorry, ber så mycket om ursäkt , trodde jag lade in kritiken i går kväll, var väl lite lätt trötter då, så efter ett antal mail, sms, påringningar mm så lägger jag naturligtsvis ut Tjalles kritik:

Andra gången han får ett R-CACIB, ”reserv-Tjalle” Tänka-tänka

Hade inte telefonen på under utställningen, hör ju ingenting om jag skulle svara för det är ju liksom lite tjo & tjim på hundarna ….. öh, nu menar jag inte BARA Tjalle J. Så när jag pillade igång mobilen så ploppade det upp ett glatt meddelande att Garm hade haft en fint 25 minuters drev efter rådjur. När det hade till slut hade dragit i väg så hade Garm inte hängt på utan letat upp husse Torbjörn, för att se om han hade något mer skoj på gång.

Så vid 13-14 tiden så tutade det att det kom hur många meddelanden som helst, det mesta inpratade meddelanden med förfrågan hur det gått på utställningen, men 2 MMS där det stod  ”ArjaEmil” som avsändare. Första grisen var skjuten för Husses JaktMorris , han hade varit med och sprängt ett gäng grisar – drivit och ställt. Morris hade även vart fram och skött sig alldeles utmärkt på en gris som skulle avfångas.

Vildsvin /TJT

Klart att det sköts gris för Arja också, hon jagar ju med förkärlek allt som börjar på G = gris & grävling

 Vildsin å Arja

I dag (söndag) kom det nytt MMS från Garm, husse Torbjörn hade varit ute och dräpt kråka, så klart att Garm kunde apportera den. Antar att det var bra kallt i vattnet………

Tysk Jaktterrier Apporterar

 

Liten rapport från Kisa trakten: Emil & Morris hade gått godkänt på sin drevdel i dag applåd


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-11-22 23:04

Tanken var att jag skulle uppdatera sidan lite med foton och text från lördagen, men tyvärr så räckte tiden inte riktigt till. Och det gjorde tydligen inte Emils mobil heller, så hoppas på en ny i morgon där hela grisen är med , inte bara ruggen på Morris J

 

Och ni ska även få resultatet av Tjalles utflykt till  Hamar Olympiahall, Vikingskipet, 

har inte hunnit att kolla om det blev några foton eller filmsekvenser som går att använda …så ni kan räkna med en lörsagsuppdatering i morgon/söndag


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-11-20 09:44

Årets sista fästing? Denna plockade jag från Tjalle i morse. Inte så unikt kanske för hund som används praktiskt i gryt kan ju få fästingar även i januari – februari, men tycker nog det vore trevligt att slippa dem några månader om på året.


HUSSES DAGBOK

2008-11-15 21:37

Om någon har missat det, så har Husses Jaktglädje ”Pirri” gått TJT-anlagsprov/drevdel i dag, hur det gick kan ni läsa om på Parlour´s kennel.


HUSSES DAGBOK

2008-11-14 00:38

He´s back   Nu äntligen så är Tjalle hemma igen. Ja han har inte varit ”bortkommen” hela tiden, utan kom till rätta vid ca 19.00 tiden.  Trötter & skitig av lera, men utan skador eller  grävlingloppor! Den lille återfanns på gården där vi hade haft första samling på morgonen, så han hade inte tagit sig sååååå långt…… både Tjalle & mej är ganska trötta och slita nu, (Tjalle sover redan) så i stället för mer att läsa kan du ju kika på några klassiska foton från dagens jakt; visst är det lite trist med foton från samlingarna, men det är ju liksom enda  tiden på dagen då man hinner att plocka fram kameran. Så här såg delar av det internationella (Trevliga Ålänningar, charmerande Skottar, glada Svenskar) jaktlaget ut från torsdagen den 13 november, på Björkvik Säteri

samling


HUSSES DAGBOK

2008-11-13 17:06

Varit på trevlig jakt i dag.Skjuter med bössa Canna hade några drev i första såten, Och Tjalle blev väldigt förtjust i en älg kviga (tydligen) han skallade i väg efter henne och har i skrivande stund inte kommit tillbaka…….det fanns môe i den skogen som var mer spännande än att följa hem och sova på kudden! tjthoppanim


HUSSES DAGBOK

2008-11-11 21:21

På begäran från Josefin, så här kan det gå det till på provdelen/skog.

Samling på morgonkröken för att gå igenom dagens hundar. De som inte har gjort sin grytdel tidigare; mäts, tandstatus kollas, och så skottfastheten. På samtliga hundar; kontroll av ID.

Lottning av startordning och sånt klaras av. Så bär det av ut i skogen med domare och en hund som framförs av en nervös ägare J. Man får ha pejl på hunden men mottagaren ska överlämnas till domaren före provstart.  Så talar domaren om att; nu kan du släppa hunden, när du vill, och förhoppningsvis så befinner man sej då i ett markparti där det är ”lagomt” med vilt, så det inte blir upptag bakom första busken. Domaren ska ju bedöma även söket, och det ska helst vara lite fart och vidd i söket, gärna med ”kontakt” med föraren mellan sökturerna. Alltså inte så där att den kommer fram och sätter sej, utan som på en vanlig jakt = hunden söker upp föraren och söker vidare ut åt ett annat håll.

Hunden ska förhoppningsvis även få fatt på en så pass färsk löpa att den tar upp på spåret och ska driva med skall i min 5 minuter.

När drevet är i gång så förflyttar sig domaren med ägare genom marken för att kunna bedöma arbetet, och förhoppningsvis även kunna få en skymt av drevdjuret och kunna se hur långt hunden ligger efter och hur den arbetar i löpan.

Så när domaren hört och sett vad han vill & behöver, så talar han om att provet är över och man ska kalla in hunden. Kan ägaren inte kalla in hunden direkt av drevet, så han man 60 minuter på sig - från det att hunden började sitt drev, att få fatt på den. Lyckas man inte med det, så blir det en nolla av hela provet. Så får man pejlen av domaren så man kan börja leta reda på sin hund, ta på sej dumstruten och kika i provkalendern när nästa drevprov går av stapeln J.

De moment som bedöms under hela provet är:

Söket, som ska vara stort, med lite fart och fläkt. Hunden ska helst hålla kontakt med föraren under söket, behöver inte komma helt fram till domare/hundförare.  Skallet ,  det ska vara så bra hörbarhet som möjligt, förståss. Det bästa är ju när det är ”avklippta” täta skall.  Skalldrivning , det är lite olika på hundar hur de skallar på olika vilt iof och ser man som sagt hunden efter drevdjuret här så är det ju lättare för domaren att bedöma själva skallgivningen på löpan. Om man har en hund som ”kallar” på vägen tillbaka efter drev, så är det bra om man talat om det för domaren före provet, så han kan bedöma om det är ett sådant läte som hunden har eller om den skallar på bakspår. Spårsäkerheten här ska hunden inte ha för många eller långa tapter, utan kunna reda ut spåret på ett bra sätt och kunna ta upp det igen. Följsamhet är egentligen bara att hunden ska vara uppkopplad minst 60 minuter efter att den börjat driva. Kanske inte så ”bara” föresten, för en del (Tjalle kan vara ganska ihärdig i skogen, när han fått upp J), men om man inte hittar sin hund så får man tillbaka mottagaren till pejlen av domaren, efter avslutat prov,  så man kan leta reda på den ändå.

Tja, så är det att samlas vid brasan och ljuga lite och ahr det gått dåligt så kan man ju sitta och klura ut bra ursäkter för hundens mindre smickrande  bedrift i skogen, tills alla har gått sina drevdelar, domaren kommer tillbaka och förkunnar din dom. Så för lille Fjantevanten ska det väl inte vara några problem att klara av en skogsdel med full pott. Antar att du ska gå prov snart eftersom frågan ställdes, så jag ska hålla alla tummar jag kommer över för att det ska gå bra Men som tack för ovanstående så kanske liten Josefin kan få "tummen ur" och uppdatera sin hemsida, så jag får lite nyheter att läsa om hunderiet även om du inte har köpt hund från denna eminenta  kennel........ host hostanim grävlingdansargillar liten Fjant i alla fall .


HUSSES DAGBOK

2008-11-11 14:10

 Lite update från helgen; Tjalle drog till Danmark för att bland annat visa upp sig på utställningen i Herning, Canna och Ester fick stanna hemma och vakta huset.

Tjalle har ingenting emot att åka bil, blir varken bilsjuk eller irriterad över att vistas länge i buren bak i bilen. Den enda som blev irriterad var väl jag då, när infrastrukturen och vägdragningarna inte riktigt överensstämde med hur jag ville åka…. kanske en GPS att ha i bilen ska stå överst på önskelistan i år

Impad blir jag i alla fall att Danskarna har namnat en hel stad efter en akvavit

Området i Herning där utställningen var, är en gammal förläggning av något slag, med STORA ytor runt omkring, flera in & utfarter så det var inga köer eller trängsel. Däremot så var det ett sjuhelsikes oväder, det blåste och regnade så de med långa pälsar på sina hundar var inte speciellt glada och deras jyckar fick bara minimala rastningar. Tjalle är ju lika lycklig oavsett väder, plats, sällskap. Han ville som vanligt hälsa på alla hundar han bara kom åt, vilket inte uppskattas av mänskligheten i andra änden av kopplet.

I ena hörnet av utställningsringen var den ”orinarie” domaren Lillian Lieton och i ringhörnan mitt emot fanns en domaraspirant: Tinna Grubbe. Så först en bedömning av ordinarie och så över till aspiranten för visning nr 2.  Där hos Tinna Grubbe , när han fick stå på bordet och kika ner över bordet, blev Tjalle fundersam över den skrivmaskinen som ringsekreteraren skrev på. Nu är han ju en TJT så han blir ju inte störd på ett avigt sätt, han mer; VILL HAAAAAA den där skivmaskinen!  Tinna undrade om det gick bra att få titta på hans tänder, nu när han var så uppspelt …jamen varsågod, det är bara att kika på.... men det är ju en TJT! ..... så ryktet om de små ekaka TJT lever vidare... 

Han fick iof ingen dålig kritik, men han fick i alla fall ”bara” very good, så för Tjalles del så var utställningen över för dagen. Tror inte att han hade någonting emot det, faktiskt. Här har ni kritiken

Tjalles kritik

 

Och här har ni Tjalle  med sin very good rosett, den dyraste man kan tänka sig, om man ska räkna in bensin, färja, uppehälle mm, så jag får väl låsa in den i vapenskåpet

Lika lång väg tillbaka heter det ju, men om man inte är på några irrfärder, så går det betydligt snabbare. I Fredrikshamn hade vi lite tid på oss för att käka och rasta av oss. Det blåste nu halv storm så promenaden fick bli mellan husen i centrum där det inte kom åt att blåsa så infernaliskt mycket. Utanför ett matställe satt en kille på huk och försökte mixtra med den reklamskylten med meny som skulle stå utanför på gatan. Tjalle är ju snabbast emellanåt in under armen på killen men nyfikenhet om med var lek eller mys på gång – i Tjalles värld ligger en mansperson på knä ute på gatan enkom för Tjalle. Killen blev lätt förvånad men gillade tydligen hundar och tog ett snack med Tjalle, innan han frågar mej någonting på Danska som jag inte uppfattade. Aha du kommer från Sverige! _ jag var där på älgjakt i oktober bla bla bla, så kom det fram att han varit och jagat hos min kusin! Är världen liten, eller? 

På den gungiga färjan tillbaka träffade jag på fler bekanta, Tjalle har ju en liten fanclub i nabolandet Norge. De hade också varit i Herning på utställningen å sett att Tjalle skulle ställas, så de hade kikat efter oss. Kul med trevligt sällskap timmarna över sundet.

Lite annat som hände i helgen; Tjalle fick en farsdagshälsningar från Pirri; husse Johan hade skjutit ett rådjur på drev för Pirri. Morris hade varit ute i skogen och haft drev på ko med kalv, fyra rådjur & två hjortar, men det hade inte blivit någonting skjutet för honom. Hr Larsson med sin Chicko fick också höra ett TJT drev på rå-jakten, nu har väl Chicko lite svårt med artkännedomen, för han drev och ståndade på en älgko. Kuligt när man får höra unghundarna i skogen i alla fall.

Någonting som inte hände i helgen, men kuligt ändå, en artikel i SvenskJaktNyheter:  Helge Älg har flyttat hem till en Tysk Jaktterrierägare; Ingvar Larsson med liten Milla.


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2008-11-03 21:29

Hatten av;  niger & bockar för Jonas och hans Willy

Tysk Jaktterrier / Willy & Jonas

Vill ni veta hala storyn så kolla in på Willys sida, där finns fler foton och filmsnuttar, även på Tromb & Garm som hälsar på Willy. Man ser tydligt 2 st tysk jaktterrier och så en hårig ”sak”

Tänkte lägga in en bild på en kateter här, med en hälsning till Carro på Parlour´s kennel, men så kan man ju inte göra …….….

 Carro ringde från skogen tidigare i dag. Pirri & Carro var ut en sväng, så hittade Pirri en ingång till ett gryt, inga inspår och troligen ingen hemma….. verkade inte ens som en riktig ingång utan mer ett ”lufthål”. Pirri hade rotat runt lite där så Carro tänkte låta henne hållas medens hon själv tänkte passa på att tömma blåsan . Pirri pillade sig ner i hålet och rotade runt, ut kommer räven och drar järnet …med Pirri efter förståss. Skulle velat ha varit med och hört var Carro använde för slags svordomar

Tysk Jaktterrier

 

«november 2008»
måntisonstorfrelörsön
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2007