TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-01-26 11:43

Det är lite mycket nu, som det heter. Även om hemsidan är busenkel att uppdatera så ska man ju ha en dator som fungerar....... trixade i alla fall till det så dagens bild från Torbjörn med Garm kunde läggas upp (hoppas jag )

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-01-16 00:00

Är tydligen lite veckvill, och trodde att det skulle finnas en dag till denna vecka, så snopet att så mycket ska hinnas med i morgon L. Tjalle skadade sig i skogen i dag, ja inte så att jag behövde ringa efter djurambulansen eller så men han fick in en liten flisa på sidan av tassen. Pjoskig som jag är så blev jag lite tramsig innan jag kunde få bort stickan och konstatera att det inte finns någonting kvar.

På tal om tassar och pjoskig. Jag vet en liten TJT-hane, (världens bästa jakthund enligt hans husse) som är tok-pjoskig när det gäller att klippa klorna. Nu ser ni kanske en bild framför er med en TJT som inte vill få klorna klippta, men det skrev jag väl inte heller?! J Så här är det; klippa klorna på honom går alldeles galant, även om han kanske inte njuter – så där som vilken hund som helst. Men om hans husse ska klippa klorna på någon av de andra tre hundarna (eller är de numer fyra?) i familjen så sitter Husses Tore bredvid och skriker och lider……. Snacka om en hund med empati! Har bett att få en liten filmsekvens på det, för det verkar ju hel lustigt. Tror jag får åka ut och hälsa på och filma själv, husse i huset är säkerligen upptagen med att kika på olika jakter som har varit….

….ja nu är ju en Garmin Astro så helt perfekt, att man faktiskt kan sitta och kika på en jakt man hade i oktober, och jämföra hur hunden har utvecklats i söket, eller om den arbetar annorlunda i samma såte, eller varför inte bara sitta och återuppleva en jakt med hjälp av sparade data som finns tillsammans med en kartbakgrund över hur hunden har rört sig under jakten.

Måste erkänna att ja var lite skeptisk till Garmin Astro från början. Men efter att ha varit på en jakt som slutade med ett eftersök, så är jag nu numer helt omvänd.

Först prövade jag med livlig Tjalle efter en påskjuten hjort. Alltså Tjalle var ganska omgående tagen från ett magnifikt drev till ett eftersök, tro tusan det att han var lite för yster för att jag kunde gå med honom.

Så en hannoveransk viltspårhund släpptes på, och där tramsades det minsann inte runt någonting. Så när vi spårat tills det började skymma så släpptes hannovranaren och han for i väg på spåret. Vi väntade och vi varken hörde eller såg till någonting av det påskjutna djuret eller hunden. Jycken kom tillbaka – husse plockar upp sin Garmin ur fickan och ser efter var det är hunden har släppt spåret.

Naturligtvis så begav vi oss dit hunden släppt/vänt men det var närmare att ta bilen och åka runt – lampa på och ut i natten……. najs när man via Garmin kan komma till exakta platsen!  Låt säga att hunden skallmarkerat eller kommit rapporterande, så ska jag ju ta mig fram till platsen samma väg som djuret tagit/ hunden spårat. Men i och med Garmin så kan jag kanske göra en kringgående rörelse och spara både lidande för djur och tid för eftersöksekipaget + se vilka alternativvägar det finns att ev ta ut ett djur. Så till nästa säsong kommer det att finnas en Garmin på mina hundar, var så säker.


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-01-14 19:05

Cilebert besök på kenneln J Jodå det är faktiskt en tvättäkta TJT, men en lite mer påpälsad variant

Mer text och info om denna lilla damen kommer vart efter,

 

Tjalle och Canna hälsade så artigt, sedan fick ju naturligtvis Tjalle fart på gästen, så Canna fick leka lite ”polis”J

I morgon bär det ut i skogen igen


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-01-13 12:09

Ingen jakt i dag, utan en stilla hemmadag på Husses Kennel med trista göromål som att ha julgransplundring, men här är det inte så mycket att göra åt själva ”granen” eftersom jag numer har en hundvänlig sådan

men så ska ju allt julpynt bort, även om det inte är så många

jultomtar utan julhundar och andra juliga-djurJ

Nu på eftermiddagen så är det i alla fall dags att städa; mattan med hundhår ska dammsugas, alla trevliga – leriga hundtassar ska torkas bort och resten av kenneln ska befrias från dammlagret som samlats under jaktsäsongen

 för man vet ju inte när det kommer gevalia-besök, som kaffe och underhållas eller underhållavisslar

 

Så en liten kommentar om gårdagens dagbok; rassel i mailboxen – men beklagan och frågor. Men alltså Tjalle skötte sig alldeles glimrande och drevet var precis som det han brukar prestera = BÄST även om han inte hade vett att bryta och komma tillbaka när jag blåste på honom. Nu kommer jag inte ihåg ordagrant vad domaren sa, så ha överseende med ordvalet i citatet ”Jäklar att han inte kom tillbaka i provmässig tid, för det är precis sådana hundar vi vill ha.”

Ett prov är ett prov och visar enbart upp dagsformen på hunden, huvudsaken för mej är att de är fullgoda jakthundar. Vilket Tjalle är med råge!!!! Huvudsaken är att han har bra andedräkt – för vi delar ju huvudkudde


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-01-12 23:32 | 0 kommentarer

Tjalle var på drevprov i går (söndags). Upp tidigt och iväg för att möta upp Larsson  med Chocko och Josefin med Fjant. 

 Samling och genomgång av dagen.

Först är det lottning om i vilken startordning hundarna ska bedömas. Sedan kollas ID och de hundar som ”nystartare” = inte har gått sin grytdel, ska skottestas. Så när detta var avklarat startade hund nr 1 och vi tre andra fick fyr på en brasa.

SMHI hade i sina prognoser att det skulle vara blåsigt, men vädret var bra även om det var lite kylslaget klockan 08.30 och somliga frös lite mer än oss andra J

Tjalle startade som andra hund, en liten kort biltur så var det dags. Det var som en hästskoformad höjd runt med skog och sly och lite tätor i mitten. Nu hade jag ju tänkt skryta och skrävla om Tjalles alldeles utomordentliga sök, som ligger på så där 100 – 200 meter i regel. Han gjorde några små ärevarv i buskarna runt oss, lite pink och så en kort sväng ut på vänster sida innan han drog i väg på sök åt höger. Stora terriervrålet och så kom drevet igångJ. Jag hade fått låna en Garmin som jag hade på honom, så jag hoppas att jag inte fipplade bort hans drev, utan kan få hjälp med att få det utskrivet, så det kan läggas in här på sidan. Man får ha pejl på hunden under provet, men domaren har hand om handenheten tills provet är över.

Tjalle matade på friskt och i väg bar det, domaren kutade efter för att kunna höra bättre, och jag stod kvar med en domarelev. Nu hörs en hund bra långt när den skallar uppe på en höjd, men jag var mer än nöjd med var Tjalle presterade. Så snodde han runt och tok-korta tapter till han hade rett ut löpan så matade han på igen. Själv klockade jag inte honom så jag vet inte hur länge han hade hållit på när jag konstaterade för sig själv att jag nog skulle vilja kalla in honom för att släppa igen om han inte skulle dra iväg låååångt. Han var liksom lite mer än lovligt sugen att jaga. ”-Hade gärna vilat blåsa av honom nu”, muttrade jag. Men domareleven upplyste mej om att jag inte skulle ……vet jag väl, tänkte jag. Ring i aspirantens mobil, domaren tyckte han skulle kalla in……. NU är det så dags …ville jag ju för 45 sekunder sedanJ

Jag fattade att drevet gick snett åt vänster så jag satt fart för att komma lite närmare Tjalle innan jag prövade igen. Skrev jag att drevet gick uppe på kammen av höjden? I halva uppförsmotet så blev del lite ”startspray” och så fortsatte jag lite mer till vänster. Där hittade jag en igenväxt körväg och kunde ta mej nästan upp till toppen, men nu hörde jag inte Tjalle längre. Tutade på honom i luren, men han var tydligen upptagen de som nu satt vid brasan hörde både Tjalle som drev och mej tutandes i i hornet, de hade första parkett kan man säga.  För att göra en lång historia kort så jagade Tjalle och hans matte skötte ”söket”…efter sin hund, alltsåL.

Så det slutade med att domaren gav honom en stor präktig NOLLA på hans drevprov, för att han inte var tillbaka inom godkänd tid. 50% av de fyra hundarna klarade sig, dvs den hunden som startade först + Tjalle får gå med dumstrut på sej en vecka eller så. Vad återstod av dagen då, jo att gratta Larsson och Josefin och så var det sim sig brukar = lika lång väg tillbaka. Så summering av dagen: vi hade i alla fall tur med vädret, min lille vackre Tjalle & jag

 

 

 

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-01-06 18:29

Nu äntligen lite uppdatering om helgen i GBG, resultat finns ju på grattissidan.

Josefin och jag hade varsin tysk med, och där vi skulle bo i KBA fanns det en Bordercollie, en Groenendael, en Setter och en svart katt (djuret - inte vinet J ).

 Så tanken hade väl slagit mej in att det kunde bli lite tjo & tjim. Men hundarna håll sig lugna och katten överlevde, de som tjimmade mest var väl mänskligheten, mej inkluderad - men roligt hade vi

 Lördag; Efter en delikat frukost och morgonbestyr så var det dags att dra in till nationella utställningen. Själv hade jag inte fått Tjalles nummerlappar varken till lördag eller söndag, så det fixades till och så in i Mässhallen med yster liten Tjalle…..tjthoppanim

Mattias & Tromb var redan där, och så träffade jag på trevliga TJT- bekanta. Mona-Liz Nordh (var där som publikum), Gamekeeper´s Hermine´s matte från Stenkasernas kennel.

Lånade Tromb´s bur för att förpassa dit Tjalle, så jag kunde ta mej en närmare till på Tromb,   han är  verkligen  finyahoo . Så var det VÄNTA VÄNTA VÄNTA, tills andra rases bedömdes, och så var det äntligen dags för Tysk Jakttermer – ja, då ska domaren ha kafferast, så det blev mer väntan.

När TJT bedömningen väl drog i gång så blev det en liten ”konstpaus” medens ringsekreterare och domare försökte reda ut vad som gäller för kuperade unghundar nu för tiden, på nationell utställning. Tjalle var ensam i CHKL och blev bästa hane så ny väntan på att tikarna skulle bli klara. Nu har det inte så många, så det gick ganska snabbt. Står och väntar bredvid ringen när Tjalle blir lite väl än lovligt stôlli. Åsa som var med Josefin & mej på resan, står och pratar med en tjej som har en BT med sig. Tjalle SKULLE fram till den, så jag fick avleda honom med att gå fram å tillbaka liten bit därifrån, men hans huvud förde sig som en vindflöjel på halsen och han ville inte släppa denna Borderterrier med blicken. Lite lätt irriterande, fick sedan reda på att denna lilla BT var i höglöp

In i ringen igen och Tjalle blev BIR. Så äntligen så fick jag läsa Tromb´s kritik och den var ju riktigt bra, och så hade han ju en duktig handler också!

 Även Fjant (Josefins tik) fick lovord på kritiklappen och ett första pris. Vi var ut till bilen med hundarna för att shoppa loss samt kika runt i montrarna på hundgrunkor som vi faktiskt inte hade riktig koll på vad det var. Vad sägs om en chock - rosafärgad – äggliknande   liten grunka med hål i och en hake som var lika rosafärgad den. Vi vände och vred och begrundade denna ”tingest”. Det var en behållare att häkta fast på kroppen eller kopplet, för att ha matchande bajspåsar i….. grunkan kostade 149:- ! 

 Vi traskade vidare bland stånden och handlade lite i alla fall, hundplädar och reflex - spray på burk, den senare testade i på Rickard under kvällspromenaden J. Letade reda på Åsa som sin vana troget gått runt och plockat gratisprover så hon hade påsen full, så äntligen bar det iväg till Kungsbacka igen. Lite välbehövlig vila för hundar och ägare, innan vi väcktes av att maten var serverad.

Ljuvlig ficksoppa med ”tillbehör”. Josefin försökte tvångsmata en kräsen katt med räkor,

 utfodring - samt promenad med hundar. Det blev även efterrätt och nattafika, så kvällen rann undan och jag fick skynda mej på i säng, så jag skulle hinna somna innan vi skulle upp. Vi skulle ju packa ihop våra pinaler på morgonen och Tyskarna skulle bedömas kl 09.45 var det tänkt. Satans i gatan vad kallt det var på morgonen, prövade att få en p-plats i ett överfullt P-hus, så det fick bli Valhalla parkeringen även på söndagen. En bit att gå, men lagomt för hundarna så hann de rastas av på vägen till Mässan.  De Italienske domaren Claudio De Giuliani, skulle få den äran att bedöma maffiabossen Vito Corleone.  Domaren gillade tydligen inte tikarna för dagen så Tjalle hade ingen att möta utan fick bli BIR och så fick han till slut sitt CACIB, efter att ha fått ett antal R-CACIB tidigare.

Skrytbild på Tjalle

Vi upprepade proceduren från lördagen med att inventera lite i montrarna, och vid ca lunchtid så var det dags att dra

norr över.

Passar på att sända ett grattis till alla ettårs"valpar", hade varit roligt med lite mer foton på dem som vuxna, så här såg de ut för ett år sedan,  känner  ni  igen  vilken  som är vilken? Tänka-tänka


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-01-03 23:56

Fredag 2 januari styrde Åsa Josse, men med Tjalle och Fjant vår kosa mot KBA = Kungsbacka, som ligger i Hallands län.

Om någon undrar över självklara klarlägganden så beror det på Åsa; hon trodde att vi var i GBG = Göteborg.

Jaja i alla fall och emedan, NICE att träffa på liten Rickard igen, kramar hej & hå och allt sådant.

Josse + mej med hundar var på rastning av hundar nerför ”ättestupan”? Eller någonting sådant, tebaks och maten var serverad.  Godaste pajen med tomat& löksallad

Myspys med alla trevliga vänner + en 2 l Jägermaister  bilder kommer

Kortaste natten ca 3½ -4 timmar sedan in till GBG och MY DOG.  Såg fram emot möte med Mattias och Tromb in live. Har ju inte sett Tromb sedan han var 8  veckor…….. är ju lätt att valpköpare har en lite subjektiv på sin hund.

Tromb är högrest, men med trevliga mått, som ger bra proportioner. Brun i färgen men en av de mest mörkbrunaste  TJT som jag sett,  Lite för tjocka öron som han emellanåt kan hålla riktigt fint. Så den traditionella lååååååååånga väntan innan det var dags. Mattias var faktiskt lite lätt nervös, men han hade en mycket trevlig och proffsig handler med sej, som resulterade i ett förstapris med CK. Kritiken och foto kommer naturligtvis att beskåda på grattissidan.

Och lite info om Tjalle lär det väl också bli yahoo

TYSK JAKTTERRIER


TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

2009-01-02 01:20

God fortsättning på det nya året.

 Nyårsafton var Canna på jakt (naturligtvis!) hon har ju ett ”eget” ställe där hon jagar J . Vet inte hur det gick till, men jaktlaget för dagen hade i alla fall lite av flextid om man säger så, så Canna fick snällt stanna hemma, för senare transport till "sin" mark, när Tjalle och jag drog till Boda för att jaga. Vi var där förra året också, finns en länk på Tjalles sida att klicka på.

Ja nu blev det lite av flextid för en del gubbs där vi skulle jaga också, så Peter tyckte inte att vi kunde stå där och vänta, utan –”vi jagar av kullen hemma”. 

 Blev avsläppt och skulle passa i slänten av kullen, Peter och Emil susade vidare. Vilken  tur att det var snitslat och stod en skylt, men blev ändå lite konfunderad  då jag vet att backen är det jag går och står på…

skulle jag verkligen så DÄR?visslar

Jodå det fanns allt rådjur där, i den lilla kullen, jag hade get och kid hos mej ,men såg dem inte i tid, och Peter fick ett rå i 200 knyck förbi sig.  

De som hade haft sovmorgon kom och det blev samling med genomgång.

En liten tax skulle visa upp sina färdigheter och jag fick ett pass med bra sikt och fritt att skjuta åt alla håll. Nice är det ju med sådana pass, men om det är kallt med en liten yster vind som gör att man inte kan läa bakom någon liten buske i någon vädersträck utan att ha en kall vind som letar sig ner i nacken, precis där kragen slutar och den glömda halsduken borde ha varit, så är det inte så mysigt med stora vidder.

Inte vet jag om det var på grund av att det kom åt att blåsa där jag stod, för jag hörde inte taxen någon gång. Men med den moderna tekningen så var jag ju ändå uppdaterad via örsnäckan. 

 Hade en älghund som skallade inne på grannmarken, om jag fattat rätt så var de ute för att ta reda på en påskjuten älg. Och klart var att hunden hade hittat en älg i alla fall, attans vad bra han hördes.

Klockade honom och kunde konstatera att han matade på ganska bra. Några kortare gångstånd då hunden nyanserade skallet och så fast igen med samma rytm som tidigare. Trevlig underhållning, även om det var på långt håll,  tiden går i alla fall.

Taxen drev och det buktade några gånger, sedan så bar det i väg ur såten. Perfekt – då kan jag passa på att ”märka revir”, tills de ska gå in med en stöthund i såten.  Pinkepus alltså passade mej perfekt, på något sätt så fastnade jag i sladden mellan mikrofonen och hörsnäcken men den var ju lätt att sätta fast igen, men jag hade väl missat en mening eller två i en diskussion mellan Håkan och Peter, om att Peter frös.

 Med studsaren inom räckhåll, väl hukad med byxorna nere och revirmarkeringen utförd så hör jag en mansröst i örat…… om jag bara skriver att jag tappade balansen och inte går in på några övriga detaljer ….. wacko

Ny info i örat; de gick igång med två hundar i stället för en, en gubbe med hund från varsitt håll i såten. Attans vad snabbt man glömmer att man fryser både här och där, nu är de på G igen så att säga. Tyvärr så blev det inget skjutet och vad jag förstod så såg de bara det djur som taxen for i väg i med.

Nya tag med hundar i ny såte

Nu ska Peter gå med sin kopov, Emil med Tjalle, och Håkan med sin kl.münster. Undrar ni varför Emil gick med Tjalle så var det för att jag tyckte han skulle få en bra chans att höra honom på nära håll, och se hans grandiosa sök. Själv blev jag lottad till ett hygge med bästa möjliga skjutmöjligheter.

Dröjde inte länge förrän jag hör Peters kopov skalla?!? ja hon kvittrade mer än skallade J.

Drevet gick åt mitt håll och det borde komma nere i kanten på bästa avstånd….trodde jag ja. Såg ett rå komma ut ur skogen på min vänstra sida, men det fanns en liten tunn ridå med sly mellan mej och djuret, som vinklade av och fortsatte upp och in snett till vänster om mejL.

 Då här jag Tjalle som börjar sjunga med sina mörka skall, men det verkar som om han kommer att gå samman med Peters hund. Hm, Tjalle har aldrig tjuvat något drev tidigare, typiskt att han ska göra det nu då, när jag ville skryta lite för Emil.

Kopoven kom fram och blev synlig på rådjurslöpan och hon är väldigt spårnoga, nice!! Hon har klart en påverkan på stämbanden alltså, men så där vart 12 – 17 de skall/kvitter, så kom det ett ”riktigt” skall.

Tjalle hängde på och kom närmre och närmre. Men så vek han av och då var det klart att han hade ett eget djur som han drev.

Emil hade fått låna min radio i denna såten, så han ringde mej på mobilen och sa att Tjalle nog borde vara ganska nära mej nu, han hade försett Tjalle med en Garmin

 

På tal om skryt så har ju Emil skrytigt en hel del om hur bra denna pejlen är, så efter några minuter så ringer jag upp Emil. Du Emil nu hör jag ju Tjalle bakom mej….. ”korrekt, han är XXXX antal meter bakom dej nu” .  Viktigpetter tänkte jag och fortsatte, men du som har sådan koll med pejlen nu, VAD för slag djur är det han driver? hm, fick inte reda på det, ,så det kan ju inte alls va så att man kan få fram alla möjliga uppgifter....utan bara NÄSTAN alla möjliga...

Så äntligen så började det smälla lite varstans i såten, men det var inte i närheten av hundarna, men stänkdjur smakar ju lika gått så det spelar ju inte så stor roll……. eller njae det gör det nog i detta fallet, för det var räv de hade satsat på.

En smäll lite senare som visade sig vara lite mer ätbart, en präktig hjort, men som sagt hundarna var inte i närheten, och i synnerhet inte Tjalle…. Jag hörde honom fortfarande, men mer till och från, han drev bakom mej och det böljade lite fram och tillbaka, men verkade inte komma tillbaka åt mitt håll i alla fall.

Emil hörde av sej och kommenderade mej att lämna passet, hämta min bil och åka tillbaka och möta upp honom. Ja vad gör man om inte; hör & lyder......

Det var troligt inte rådjur för det buktade inte, räv borde gått rakt ur såten eller i gryt, älg njae hade inte sett några spår, så troligtvis gris. Emil hade sett hur det rört sig stannat upp, rört sig en liten bit, stannat upp ett antal gånger nu.

Emil och Peter for i väg, jag hade egen co-driver, så jag hittade jag med J

Tjalle var ganska nära och jag får rysningar när jag hör honom mata på. Emil postade på vägrenen och Peter tog några långa kliv och fick iväg 2 snabba. Sedan var det tvärtyst på Tjalle. Jag hade gått ner lite tokigt på sidan av vägen, så jag såg noll och hörde bara Emils bil som startade upp och försvann.  Min kompis sedan förra året och jag hängde på. I nerförsbacken så möter vi Peter och Emil med Tjalle i famnen. Det hade inte alls varit någon gris, utan hind med kalv, som Tjalle hade motat runt med hur länge som helst. Förra nyår var det jag som stod och siktade och försökte få fritt på dovhjort för Peter´s hund (hon skallade på den tidenJ), i år var det Peter som försökte komma till skott för Tjalle.

Så är det ju med jakt och visst är det detta som är tjusningen; det oförutsägbara, hur väl man än planerar, förbereder sig, utrustning man har att ta till, man vet aldrig med säkerhet hur det ska gå. Det är ju därför vi fortsätter att jaga, för känslan vi inte kan bemästra, för kamratskapen med de som VET, för det omöjliga som sker när det inte är möjligt, för spänningen när man hör men inte ser – när man har en föraning om vad som KAN hända men ändå inte har kontrollen över vad djuren tar sig till, vilka stiger de tar, hur hunden arbetar etc etc. Man är åskådare i ett sceneri och skådespel, med action och nervdarr, men man är samtidigt delaktig som någon sorts demon- regissör, och vet ändå inte hur sista akten ska gestalta sig…………

Ja ovanstående var i alla fall ca så där på ett ungefär vad som utspelade sig på nyårsaftonens jakt på Boda -08.

Läste i tidningen att skaldjur var den absoluta favoriten på nyårsmenyn. Jag är ju gammel och faller inte för nycker och trender, därför hade jag en helt annan meny lite senare på kvällen, pyttipanna med tillbehör och godaste ölen, en färsk fruktsallad med champagne, vad kan man mer begära?

Och i helgen som kommer; Tjalle drar på utställning i Göteborg där en av han söner ska ställas ut. Själv drar jag med goda vänner till Rickard med förhoppningsvis många goa glada skratt, bilder och texter därifrån kommer eftergenomgången censureringJ

 

«januari 2009»
måntisonstorfrelörsön
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2008
  2007