TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-31 23:00 | 1 kommentarer

Nu ska grattissidan fungera igen. Var ju tvungen att mixtra till den så jag kunde gratta Parlour`s kennel och fam Tysk-Emil.

Efter en ”knölig” morgon så knölade vi oss iväg. SMHI hade lovat an varm och solig dag – inget man längtar efter när man ska vara på en öppen plan med två hundar i kanske flera timmar. När vi kom fram hade Morris kräkts i sin bilbur och lade den sista spyan framför veterinären vid vaccinationskontrollen. Sedan plattade han ut sig i en grodliknande ställning i skuggan bakom ett utställningstält.

Träffade på en annan liten hund som kommer från Carro & Johans  som heter Parlour`s Juventus, han var cool av värmen men verkade vara cool av naturen. Så där en minut innan bedömningen av TJT började upptäckte jag att jag fått fel nr på lappen…hur det nu hade gått till. Raska steg för att byta den eftersom det numret tillhörde en Hivlings Ymer i katalogen.

Lite spännande att ställa Morris för han är ju brun, lite av vinna eller försvinna, eftersom det tydligen finns domare som har lite svårt för färgen.  Morris skötte sig alldeles utmärkt i ringen och var lättvisad, Tjalle likaså. I konkurrensen så fick Tjalle se sig slagen av sin lille bajsbuna son Morris

Husses Jaktglädje = Pirri, var minst sagt pirri i ringen och hittade maskros att bita i, kunde inte stå stilla utan ville gräva. När Carro gick med henne så gick hon visserligen med men med full koll åt alla håll på en gång så hon inte skulle missa något varken i eller vis sidan av ringen.

Domaren ansåg att det var utmärkt TJT temperament, så har du en svårvisad  Tysk Jaktterrier så rekommenderar jag denna Polska domaren

Men när Pirri går ordentligt så har hon en elegans och det lyser attityd om henne. Så Pirri blev BIR och Morris BIM.yahoo

 Glad i hågen så sms-ar jag till Emil att Morris blivit BIM, och får till svar ungefär; men vad synd, för det var väl ett CERT han skulle ha va?  wacko

Stackars Tjalle som blir slagen av sina barn, ändå fick han lysande kritik med uttryck som ”Exellent anaomy. So nice head. His musculature is graet” etc etc, så då kan man ju tänka sig vad det står på Pirri och Morris  kritiklappar.

Jättekul att det blev CERT till båda Tjalleavkommorna. Så var det bokstavligt talat skitresa hem, som jag inte tänker orda om här

 Nästa helg är det Willys tur som då ska ställas ut för en Tysk domare. Det ska bli spännande att se om Willy över huvud taget är intresserad av att gå på utställning.

Lite sent att fira mor nu, men ändå: en av de finaste och känslofullaste hyllningarna jag fått från ett av mina barn, var när jag fick denna låt på en CD. Så till alla er morsor som inte har fått någon  annan uppvaktning  av barn som är upptagna av sina egna liv…..

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-30 15:22 | 0 kommentarer

Jäklars att jag inte hunnit med att få ordning på grattis sidan för i så fall skulle Larsson ha hamnat där i stället för här, men Grattis i alla fall

Larsson

Ja nu var det ju inte Larrson som presterade någonting utan hans lilla Chicko som  var klar med sitt anlagsprov och fick 1;a pris/ utmärkt. Chicko heter igentligen Parlour´s Diesel om någon har missat det det.

I morse innan jag åkte för att kika på provet hämtade jag upp Morris i något centumTänka-tänka och efter provet så drog jag till skogs med far & son i tron om att jag skulle kunna få till någon fin bild på dem tillsammans........antingen kikade de åt var sitt håll eller så var den ena av dem  på väg ut från fotot men hoppas att både grattissidan och  och fotograferingen ska gå bättre i morgon visslar

Tysk Jaktterrier /Tjalle & Morris

Tysk Jaktterrier / Tjalle & Morris


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-29 21:49 | 1 kommentarer

Lite lagom seg dag i dag, med lite förberedelser inför helgen. Inget nytt foto på Canna men hon växer och blir allt trindare.

På kvällen skulle jag övervara en dam fotballsmatch, och det första jag träffade på var en riktig liten dam – tror hon hette Ida… jag lovade lägga ut en bild på henne här

Ida

De andra damerna på plan skötte sig och vann matchen med 3-2 lägger ut några foton på dem också

damfotboll

damfotboll

Tjejerna i båda lagen skötte sig alldeles utomordentligt, till skillnad från tränaren i det laget som låg under, han blev utvisad efter att ha kallat domaren en massa saker och komenterat varje domslut. Mycket osportsligt uppträdande av en vuxen person, enligt mej

utvisad tränare

tänkte först lägga in den filmsnutt jag tog när han skriker en massa skit till domaren och gestikulerar och står i, men ni kan få kika på lite gladare miner i stället; tjejerna i hemmalaget efter matchen

 

 

I morgon ska jag upp och väcka tuppen och sedan dra iväg  för att hämta upp en hund som heter Morris, och vidare för att beskåda en som kallas Chicko. Därför hoppas jag att kunna återkomma i morgon kväll med mera glada nyheter


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-27 11:07

Äntligen lite uppdatering om helgen, måste ju få med den innan det blir helg igenbullethole

Tanken var att gör ingenting blandat med lite nyttigheter i lagom mix. Bengt ringde i Fredags och berättade att han blivit ofrivilligt eller villigt bostadslös på natten mellan lördag – söndag. Tanken var att han skulle åka till S-län och hälsa på goda vänner & bättre bekanta, men ett oljeläckage satte stopp för det. Han hade redan lånat ut sin boning till tonåringar som planerat att rumstera om där och eftersom han inte vill göra dem besvikna med en inställd resa så bjöd han helt sonika in sig själv på grillat med tillhörande whiskey på lördagskvällen. Trevligt initiativ! J

Men för att vara på säkra sidan att det skulle bli en trevlig kväll, så bjöd jag in  Marianne & Karl-Göran Wiklund också.  

Bengt Karl-Göran & Canna

 Wiklundarna är kända gamla dreveruppfödare, och deras första drevrar registrerades som Westfaliska Dachsbracke i Sverige, sedan startade de upp Kopparmons Kennel och har även genom åren haft några stövare och även Tysk Jaktterrier.

Klart det blev intag av grillat med en hel den jaktsnack, och minnen av hundar och jägare man träffat genom åren. Marianne mindes när deras som Pelle var liten och kunde tillbringa tiden med att skutta runt i trädgården med sitt lilla trägevär.

Karl-Göran skulle åka hemifrån men Pelle fick inte följa med, utan fick uppmaningen av sin pappa att jaga lite hemma. Marianne stod i köket och bakade när hon plötsligt ser någonting fara förbi utanför fönstret. Hm, knepigt – hann inte riktigt med att se vad det var för djur….. oupps där kommer ett annat djur – Marianne hinner se en av deras jakthundar som borde befunnit sig i hundgården dra förbi.

Ut i trädgården där hon upptäcker att hundgårdsgrindarna står på vid gavel och att Pelle sitter på pass med sitt lilla trägevär. Han blir mycket förgrymmad på mamma som bannar honom för att ha släppt ut hundarna, pappa hade ju faktiskt sagt till honom att jaga här hemma!!!

Karl-Göran mindes en episod om hans bror Artur som fö var anställd på lokala brandstationen, som utspelade sig på den tiden då det fortfarande var skottpengar på räv. Öronen eller benen lämnades in och man fick betalt, pälsen hade alltså inget egentligt värde. Om man var riktigt smart så kunde man lämna in skankorna på ett ställe och öronen på ett annat och på så sätt så kunde man få dubbelt betalt för räven.

Artur hade alltså skjutit en räv och kapat öronen och benen, själva kroppen visste han inte riktigt var han skulle göra av kroppen, så han kastade ut den i ån där det var lite strömt.

Dagen efter fick brandkåren in ett larm om att det var en rådjur som inte kunde ta sig upp ur ån….. ja det  var alltså lite nedströms i förhållande där Artur kastat i räven. När de kommer tid så ligger det en rödaktig djurkropp och guppar på andra sidan ån, och eftersom larmet gällt ett rå så tror alla att det är så, alla utom Artur som säger att det ser ut som räv….

…äh, det kan du ju inte se härifrån säger hans jobbarkompisar som inte själva  kan urskilja att det är en rävkropp som guppar i vattnet efter att ha fastnat i grenverket på ett träd som ligger under ytan.

Jobbarkompisarna tillägger att OM det nu är en räv så kan de ju bärga den ändå, de kan ju kapa öron och ben och så skottpengar för den, så de åtminstone kan så en slant till kaffekassan…… naja, vet inte det säger Artur för om inte jag ser fel så är väl redan öronen kapade på räven. Arturs jobbarkompisar blir minst sagt imponerade av hans skarpa syn när de upptäcker att han haft rätt, de såg inte den räv som Artur hade bakom örat

Som sagt många goa minnen och många hjärtliga skratt blev det under kvällen, vi hade det så ”drever-ligt” trevligt.

Kusinerna


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-26 23:55 | 0 kommentarer

Kvällen är sen men jag har suttit och pysslat om grattissidan, så att den kanske kan vara i ordning till i morgon. Så lite skvaller om helgen som var….. hade så drevligt att jag glömde klippa klorna på hundarna. Brukar ta en liten dutt på den antingen det behöv eller inte. Nej jag stavade inte fel på drevligt, jag associerade till det besök jag hade av en gammat dreveruppfödare, som även haft stövare och till och med Tysk Jaktterrier någon gång på 70-80 talet.  Hinner säkerligen med att skriva om det besöket också i morgon och lägga in lite foton här i dagboken.

Kloklippningen var det, ja; jo Tjalles klor växer inte hälften så snabbt som Cannas, men av någon anledning så slinker Canna i väg när klotången kommer fram.  Hon har aldrig stôllat sig när jag ska klippa klorna på henne, men hon njuter liksom inte av det så som Tjalle gör – han kan ligga och somna i knäet medens jag klipper! 

Valprummet ska ställas i ordning också och just nu är det en massa rensa/kasta/sortera som ligger där, kanske bäst att börja med det också för veckorna går snabbt och om första parningen tog sig så är det bara 17 dagar kvar tills Canna ska valpa.

Tja vad ska jag ta för klokord att bjuda er på med tanke på ovanstående då… kanske den här;

” De unga kan reglerna – de gamla kan undantagen”

I lördags hade vi nämligen lite nostalgikväll, då vi satt och mindes gamla jakter och anekdoter som vi upplevt, och en del av jakthistorierna ska nog inte komma längre än till mitt kök men några andra kan kanske jag kan skriva här…..


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-22 16:43 | 0 kommentarer

Besökte som sagt Elmia i Torsdags, liksom  ca 7.200 andra.  Ska börja med att lägga in vesäntligheterna först, här fimade jag av en liten kort sekvens från en längre film som fanns i Mamima Jakt`s monter. Och vill ju bara tillägga att den TJT som syns på filmen haft ståndstall på grisen i ca 20 minuter innan både skytt och kameraman kom i läge och denna scen kunde filmas tjthoppanim

Vill du se hela filmen får du kvista ner till Elmia och kika.

Vi kom ganska tidigt till mässan men det var i alla fall kö in till   parkeringen

P-avgift Elmia Game Fair-09

Tror knappast att denne herren hade behövt sitta i bilkö eller betalat varken P-plats eller 180:- i entrè.

Eskild Erlandsson

Han höll i vilket fall ett anförande där han bland annat tog upp vildsvinsfrågan i stort och berörde även jakten på vildsvin. Han vill även ha en "tillförlitlig" inventering och en  skadeinventering, för att utifrån dessa dra upp riktlinjer hur  den växande stammen ska hanteras i framtiden.  Vidare sa han att utfodringen av vildsvin kommer att ses över. Och att oreglerad utfodring kan ifrågasättas ur smittskyddshänseende.

Själva kikade vi vidare på mässan

Kikar i kikare

En del montrar var mer välbesökta än andra

Svenska Jägarförbundets monter

TJTK`s monter

Och även en del föreläsningar var i det närmaste folktomma

Elmia Game Fair -09

Andra var överbefolkade

Elmia Game Fair -09

Många sökte sig utomhus i det vackra vädret

 

Elmia ute 1

Elmia ute2

Elmia ute3

Liten Smålandsgubbe

Grythundklubben hade sin vana troget med ett uppvisningsgryt, Juha var speaker inför en stor publik som snabbt fyllde hela läktaren och folk fick inte ståplats runt grytet, när det var dags för uppvisning av grythundar in action!

Grythundklubbens förevisning vid Elmia -09

En annan publikmagnet är ju Jocke Smålänning  & Aspestrand när de har prickskytteuppvisning. Har sett dem tidigare, men mitt sällskap som nu är i färd med att ta jägarexamen fick en liten insikt i vad roligt man kan ha med vapen. 

Publik vid prickskyttet1

Publik vid prickskyttet2

Trickskytte1

Trickskytte2

Efter skyttet mixtrade jag med kameran medens mitt sällskap kikade på vapnen och hälsade på skyttarna. Rasp rasp i högtalarna och jag hör en röst som ber att någon  sjukvårdskunnig snarast beger sig till trickskyttet - rösten tllägger att ingen är skjuten men akut hjälp behövs omedelbart. Trickskyttet...det är ju här det...hm - ser upp från kameran och ser en man ligga på marken. Kastar kamera och väska och springer fram.

Blir så full med skratt; en kvinna sitter på huk bredvid och säger att han måste dricka, han måste få i sig vätska.....jo jag har sett att det är så det går till på gamla westernfilmer - en medvetslös får liten svälg ur en medhavd plunta och vips så vaknar de till liv, vet inte riktigt hur det går till Tänka-tänka men det ser bra ut på film. När det gäller aktutsjukvård är det viktigt att INTE ge någonting att dricka förren man fått insikt i VAD det är som är fel med personen som svimmat av.....

...när jag sitter där bredvid den avsvimmade mannen så ser jag en liten pojke stå bedvid, med tårarna trillande nedför kinderna......hm, måste vara sällskap till avdånsde gotlännäingen -  mycket riktigt det var sonen. Så medans jag försöker att få grep om vad som hänt mannen på marken så pratar jag med sonen som heter Samuel, samtidigt som jag förvånas över att ingen som hör samtalet mer direkt förbarmar sig över den lilla gråtande sonen. Till slut så pratar pojken och jag samma språk; fotboll - öh, vad kan jag om fotboll - hur ligger pulsen på pappa till nu - aha, så du är med i ett så bra lag - prövar att resa vinglig pappa - aha,  du spelar hellre fotboll än jagar, men vad tyckte du om uppvisningen här då, är du med pappa och jagar - förbannade puls som inte vill stabilitera sej, sjukdomar förnekas men vrickade till foten och störta smärtan precis som följd precis när prickskyttet var slut.

Till slut så var pappans puls tillfredställande och sonens tårar hade tagit slut, så jag packade ihop mina kringspridda attiraljer och kunde gå därifrån. Någon av de sjukvårdare med knallgula västarna hade fortfarande inte dykt upp - kanske de var upptagna med någon annan avsvimmad besökare? Hoppas det - så det inte bara var ren  och skär nonchalans att de inte dök upp devil girltror nämligen inte på att det slumpar sig så att det behövs akuta insatser på 2 ställen på mässan samtidigt, utan att de helt enkel uteblev.......  FY FY FY!

Nytt för i år var klass-1 skjutning med vapen och hela den delen där det var skjutningar av kula och hagel för besökare var flitigt frekventerad. Kuligt med alla sorters folk i olika åldrar som ville testa

Avslutar med lite blandade foton från mässan.

Åh, en sådan skulle jag vilja ha!

Ett av många bekanta ansikten i vimlet

TJT på Elmia

TJT på Elmia2

TJT på Elmia

TJT på Elmia

TJT på Elmia

Trött wachtelvalp

Trötter grävling....:)

Inte bara wachtelvalpar och grävlingar som blev trötta efter en sådan dag. Kände mig själv ganska sliten, glad i alla fall att jag äntligen har köpt ett nytt regnställ. Och även om det tog ganska lång tid för mej att ta mej runt Elmia Game Fair på grund av / tack vare alla goda vänner & bättre bekanta samt för mej helt okända som ville stanna och prata Tysk Jaktterirer i synnerhet och jakt i allmänhet, så tror jag att jag hann besöka 99,9% av montrarna.

Inhandlade ett regnställ, och lite annat smått & gott, tyvärr så hittade jag ingen kniv, så jag får leta lidare i affärer i stäälet - kniv vill jag inte beställa på nätet utan vill känna i min hand innan jag bestämmer mig.

Ja det var väl i stort det som hände under gårdagen. Har ca 250 bilder därifrån, men tänker av praktiska orskaer inte lägga ut med här, utan stoppa undan dem på externa hårddisken, några av dem kan jag kanske ha användning av vid ett senare tillfälle.


TYSK JAKTTERRIER /HUSSES DAGBOK

2009-05-21 22:57

Varit på Emia Game Fair i dag, utan hundar! Jodå det fanns hundar där att titta & klappa på, men jag hade ingen hund med mej.

Tog lite kort och tanken var att jag skulle  kunna lägga ut dem här i kväll, men  det hinns inte med. Men någon gång under morgondagen så ska jag hunnit med att lägga ut både bilder och lite text.

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-20 20:25 | 0 kommentarer

En liten snabbis till uppdatering, med de utlovade fotona av Canna  Von Den Recknitzwiesen. Canna beräknas valpa veckan före midsommar och är i dag lika tjock som hon varit sissta veckan under de andra dräktigheterna.Tänka-tänka

Canna 20 maj 2009

4 veckor kvar till valpning!

I morgon kväll hoppas kunna lägga in lite lattjo bilder och filmsekvenser från morgondagens begivenheter.

Och så ser det ut som om jag skulle kunna få ordning på grattissidan....kanske kanske hinner jag med det i kväll.


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-20 00:59 | 0 kommentarer

Börjar väl med ett klarläggande som det brukar heta; taxarna här nedan är INTE mina, jag håller dem bara. Och den observante kan ju även se att det inte är på dem jag klappar J

Bilder från Mattias & Tromb; Mattias har nedlagt sitt första vildsvin! Tar av mej hatten och niger och bockar

 Tromb

Mattias med sin första gris!

Det är något speciellt – det där med första älgen, första haren, första räven första av vad det nu kan vara.

Förhoppningsvis så har väl alla som jagar kvar den där lilla ”nerven” men det är ju ändå bara första gången en enda gång. Själv blir jag så barnsligt glad att höra när det går bra för de yngre ute i skogen, nere i gryten, borta på fälten, ute på vattnet eller vart det nu är det jagar.

Tänkte jag skulle ha gått från mina principer och lagt in ett icke-TJT-relaterat grattis på grattissidan, men det ville sig inte alls, utan slutade med att alla grattisarna nu är bortaL.

Har haft krångel någon gång tidigare, men då har jag fått hjälp på 2 röda sekunder, så nu är jag lite purken att det gått flera timmar utan att jag fått svar på vad jag ska göra för att fixa till det. Så man blir lite bortskämd med att ha en sådan här sida med snabb support, så när det för en gång skull dröjer så frestas tålamodet. Och när det sedan var en så lattjo grattishälsning, men grattis till nassen, Mattias!

Canna växer och frodas, ska försöka mixtra till ett foto av henne under morgondagen.  Hon har 4 v kvar på dräktigheten så det är ingen tjockmage, men man ser att hon lagt på sig och ”jämnat ut sig” eller vad man kan kalla det för.

När jag ändå suttit här och försökt att fippla med hemsidan, passade jag på att lägga till några länkar, och tyvärr så tog jag även bort några stycken. Någon som vet varför inte Hälge har sin hemsida kvar?  Några dagar så uppdaterades den inte alls, utan det var samma dagens strip i säkert en vecka, så pupps så kom det upp en text att sidan ligger nere.

Åter till hunderiet, börjar med en fråga jag fick av ett liten barn; Vet du vad som har 4 ben och en arm? ………..en lycklig pittbull!

Nu hög tid att väcka upp dem för nattakissningen med hundarna, de har förresten redan gått och lagt sej. Canna ligger i öppna buren tills jag går och lägger mej. Tjalle bäddar ner sig så han ligger antagligen under täckeshögen  mitt i sängen redan. När jag lagt mej så kommer Canna upp lite försiktigt och vill gärna ligga nära mitt ansikte, helt på halva kudden. Tjalle ligger hoprullad i knävecket tills jag röra på mej fram på morgonkvisten, så kommer han ålandes upp och vill morna sig lite innan vi börjar dagen.

Hundar är inte hela mitt liv – men de gör mitt liv helt!


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-16 00:30 | 3 kommentarer

För det första så är  inte ”Lilla Jag” som skrivit i min gästbok speciellt liten, men det tänkte jag inte orda mer om, utan att jag blev påmind om Axel.  En del av er minns kanske men för er andra kan jag berätta att det var ett rå kid som jag tog hand om för ett antal år sedan.

Min dotter, som då bodde i England var på besök i Sverige. Tanken var att hon skulle uträtta en massa ärenden den dagen, och skulle följa med mej till jobbet så hon sedan kunde ta min bil för att komma dit hon nu  skulle.

På vägen låg en …tja det såg ut som en liten jordkocka på långt håll. När vi kom närmre så tänkte jag att det kanske var en liten hare som blivit överkörd. När jag kört fram så såg jag att det var ett ynka litet kid, som inte kunde stå på sina ben, öronen hängde ner och det var i ganska dåligt skick. Så stannade bilen och tänkte putta ner det i diket – räven hade ju också ungar som var hungriga kan man anta. Men det blev lite protester och kidet  stuvades in i bilen. På resan till jobbet, såg jag för min inte syn hur snyggt det skulle bli med ett montage; råkid som ligger på marken och så korparna som jag hade i frysen sitta på varsin trädgren och vara beredda att flyga ner och börja kalasa. En konservators dröm att göra ett fint stilleben! I alla fall så var detta kidet som sagt i en sådan dålig kondition så det skulle inte överleva, den saken var klar…trodde jag.

Men för er som känner min dotter, vet att hon kan vara otroligt envis och tålmodig, så hon tag sig an detta lilla liv och flaskmatade det dygnet runt. På nätterna hade hon ändå ett litet män Det lilla bock kidet kallades Axel och överlevde mot alla odds!

Finns massor med foton på honom, här några från första sommaren

Axel & Kyle

Axel mej å taxarna

Glömde ju att lägga in en dagsfärk bild, fotade som vanligt en massa dovhjortar men det är väl lite uttjatat vid det här laget. Men jag fick en bild på denna lilla gynnaren, vet ju att några från  kursen är in här på sidan då & då, så VAD är detta för fågel?

Tysk Jaktterrier fredag 15 maj-2009


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-14 12:59

Mötte en lösspringande hund i skogen på förmiddagen. Detta med att ha hunden under uppsikt verkar det råda lite delade meningar om, för ägaren till denna hunden ansåg att den var under uppsikt bara för att det gick att kalla in den och den skulle springa för långt. Och så var den ju så snäll och faktiskt inte av jakthundsras! Äh, men alltså det är så att skogen just nu är en barnkammare och det ligger kid lite varstans, det ligger exempelvis ett där borta (pekade)så det är viktigt att inte störa dem nu – försökte jag lite snällt.

Tror ni att folket kopplade upp sin hund, så tror ni fel. De hänvisade till allemansrätten och påpekade att jag ju hade jakthundar och var enbart ute efter att rådjuren skulle växa till sig så jag fick döda dem under jakten i höst!

Jäkla otur att jag inte hade kameran med mej, så jag kunnat fota och filma hunden.  Lös hund under uppsikt betyder att hunden får vara lös 1 meter från ägaren/föraren åt sidorna och bakåt, samt 5 meter framför . Vilket i praktiken betyder att den får röra sig längre ut i ett 2 meters koppel eller en spårlina!

rå kiddet på skogsvägen

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-13 10:38

Vill ju naturligtvis inte hänga ut någon av mina valpköpare här på hemsidan, därför tänker jag inte berätta att det handlar om Emil som har Husses JaktMorris, utan kommer enbart kalla honom för E.

För en kort tid sedan pratade jag med E i mobilen, han hade precis varit och handlat, kom innanför dörren hemma med varor som han lydigt lämnade över till sin hjärtans kär. Samtalet med E fortgår hela tiden, ni vet så där som kvinnor kan – göra två saker på en gång – prata i telefonen och göra något annat samtidigt, hm jag gjorde ju inget annat, det var ju E som… ja strunt samma. Jag hör E`s dam stämma upp i ett hjärtligt skratt och E ursäktande säga att det faktiskt finns ett reportage som var av värde för honom att läsa. Eftersom jag undrar vad det rör sig om får jag reda på att E inhandlat en veckotidning av det mer ”kvinnliga” slaget.

Detta var ju ganska roligt i sej, men i dag när jag läser nätupplagan för den lokala blaskan på orten där E bor så ser jag att Lars Mortimer`s Hälge strip har en levande förebild av Uffe, på orten!

Uffe eller Emil ?


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-09 14:30

Lägger in en bild som får sammanfatta dagen så här långt.

Tysk Jaktterrier valp 8v


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-07 22:27

Uppe och väckte tuppen i morse, hundarna är inte lika lättväckta J  de är ut på kisserunda på morgonen men går gärna och lägger sig igen på sängen. Det blir inte fart på dem förens det är mattdags. Ja, om det inte skramlas i vapenskåpet eller det pillas på några andra utensilier som är jaktrelaterade, då blir det liv i luckan!

I morse trodde jag att jag hade fått en nervförsedd vindruveklase instoppad i vänster armhåla!! Hela armen var svullen och ömmade men i armhålan var det en djävulsk värk, och det berodde inte på att Tjalle hade sovit på armen.

Förmiddagsbestyren tog 7 gånger så lång tid som jag beräknat + att min allt-i-ett skrivare stöllekrånglade. Med telefonen i enda handen och pillande på trilsk maskin med andra, och så 2 st  nyfikna TJT nosar som kollade vad som fanns under locket.

Upptäckte att det inte går att prata med sjukvården, samtidigt försöka komma överens med teknisk apparatur och så få ”hjälp” av två hundar.  Så det slutade med att jag åkte och lämnade in papper för kopiering på det gamla hederliga sättet.  När jag satt mej i bilen kom jag på att jag skulle ta med mej en påse med gamla kläder som jag tänkte en kompis kunde få.  När jag kommer in och lyfter upp påsen så upptäcker jag att jag inte ens kan lyfta med väster hand utan att ett av fingrarna smärtar på grund av att jag svullnat ända ut på fingrarna. Fram med liten avbitare och fick klippt av en ring som stasade, mickligt att få in avbitaren under ringen, men jag koncentrerade mej. Hör att hundarna  är stökiga ute i hallen och tjoar åt dem, men inte blir de låge lugnare för det. Nu är jag jäkligt irriterad; scannern har pajjat, jag har en svullen värkande arm och en vidrigt smärtande ”druvklase” i armhålan, brottom har jag och ringen har bara gått av till hälften så en liten skinnbit har klämts fast däremellan, två hundar som börjar att tjafsa om vad det nu kan vara. NUG NU, tänker jag och stövlar ut i hallen, där möts jag av en lurvig liten BC och en liten rackare av ”kamphundsras”, så står Canna och visar hela sitt garnityr, och Tjallle som inte vet vem han ska bjuda upp till lek först – för han försöker att få igång alla tre.

Någon hade glömt att stänga ytterdörren så att två av grannens hundar kunde komma in; Canna var inte glad åt besöket, den saken var klar. Hade jag inte varit hemma så hade hon inte nöjt sig med att sitta och grina illa och gurgla från magen.

Ut med hundar, av med ringen, iväg för att lämna papper på ett ställe och kläder på ett annat. In på lab för att lämna prover, sitta och vänta på El Doctore, som tydligen hade brist på både tid och trevliga patienter. Snabb titt och så tro att jag stanna kvar och förgylla tillvaron för hans personal på en avdelning, nä nä nä, det går inte jag har hundar i bilen – tider att passa, folk att träffa på eftermiddagen och i kväll.

Vi gjorde en halv kompromiss, och jag är lite osäker på vem som blev gladast, men hemåt bar det i alla fall. Precis när jag passerar en sjö så ringer telefonen och El Doctore hade fått en del provsvar, som han var missnöjd med. Så inbokade behandlingstider nästa vecka var nog inte att tänka på, men jag skulle få ett specialbandage till min vänsterarm så länge så……. Ja det var väl dit jag hörde för sedan bröts samtalet. Finns faktiskt vita fläckar i vårt avlånga land, där inga mobil abonnemang alls fungerar.

Därför ser planeringen för i morgon lite annorlunda än jag tänkt, men sovmorgon ska det i alla fall bli – tänker inte vakna 04.00 av ont-aj-aj!

Lovat trimma en BT på förmiddagen, kloklippning på mina hundar, åka handla viktiga saker som hundmat  - tackpresent (som ska levereras), börja fixa bilen till besiktningen, hämta intyg hos myndighet åt en kompis (har lovat men inte hunnit), skiva ett intyg till en av mina valpköpare, kika genom ”provskrivningen” från kursen i dag, förbereda lite inför lördagen då jag ska till Björkvik och sist men inte minst så ska jag rensa skallen med att åka och smälla lite – känner jag behöver det….

SKJUTA TAVLA

MOLN OCH MÄNNISKOR BESTÅR BÅDA TILL STÖRSTA DELEN AV VATTEN OCH FÖRESTÄLLER OFTA NÅGONTING DE INTE ÄR!


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-06 23:41

Uppdatering om dagen som började med att morgonpigg familjemedlem dök upp. Med förmiddagar menar jag F Ö R M I D D A G A R, men det är ju klart anser man att det är morgon vid 05.00 tiden så blir ju förmiddagen ungefär när jag har min morgon.  Vi klarade raskt av det som skulle dryftas och så var det spårtäning med 2 hundar, Tjalle fick gå det ena av spåren lite senare på dagen.

Canna var med och gick långa promenaden, med mej hade jag en kompis som tydligen läst om att hennes längd inte passar till hennes vikt – så nu ska det bantas.  Slingan tar ca 1½ - 2 timmar att gå och under ca 99% ac den tiden så var det ett evigt tjôtande om de nyaste rönen om det är glucos eller fructos man ska akta sej för, inte kan jag se någon skillnad

Glucos                      Fructos 

Är inte så insatt i det där, och tänker inte fördjupa mej heller. Något av det var det väl i alla fall i den snickers som jag erbjöd mej att dela med henne. 

Eftermiddagen skulle ägnas åt Tjalles spår och en massa hopplockande av dokument, blanketter skrivelser – sååååå trist, och ingen lust. Så iväg med alltihopa, och på vägen tillbaka hem så är det en ganska lång raka med några backar så man kan se från den ena till den andra vid två tillfållen.  Har åkt vägen hur många gånger som helst genom åren och vet att det rör sig mycket dovhjort i området.

Mycket riktigt långt där borta på vägen ser jag hjortar. En bil kommer i hög hastighet bakom mej, och jag närmar mej backkrönet där jag nu vet att det finns djur. När jag upptäcker att bilen bakom inte kommer att sakta in utan köra om mej precis för krönet, blinkar jag vänster – bilen saktar inte in – så jag klickar på varningsblinkningen, och håller ut en liten aning åt vänster. 

Tro nu inte att bilisten bakom bryr sej! Han blåser rakt förbi  naturligtvis hinner han inte bromsa. Han körde inte på något djur men  han fick gira i en stor vattenansamling, så han for av vägen naturligtvis. Bilen slog runt och hamnade på alla fyra hjulen. Taket  var tillplattat rutorna hade gått sönder. Stannar och ser att det ålar ut en liten pojke i kanske så där 30 års åldern.  

Klart jag frågar hur det gick och kikar m det finns någon mer i bilen, och noterar att det är en firmabil med reklam på sidorna. Själv tar han upp sin mobiltelefon och ska ringa men han har tydligen inget telia abonnemang, som är det enda som fungerar där vi befinner oss. Han svär och gapar åt bilen och åt sin telefon. Till sist så får jag svar på min fråga om hur han mår; han mår bra och har inte skadat sej, och sedan tillägger han i betydligt skrikigare ton men hur fan kan bönderna få ha djuren gå ute den här tiden på året? Och hur fan kör du egentligen kärring?

Så vad tror ni jag gjorde;

1.Tröstade den lille pojken och lånade honom min mobil

2.Hoppade in i min egen bil och körde i väg  med mobilen med teliateckning och räknande hur många kilometer det skulle ta tills jag kom till närmaste hur som inte var ett obebott sommarställe.

3. Ringde till närmaste permanenta boende för att höra om de kunde hjälpa pojken med telefon och att få bort bilen

Kan berätta att det är exakt 5,2 kilometer till närmaste bebodda hus! visslar

Sedan ringde jag faktiskt till det telnr som stod på reklamen på bilen och frågade om de hade en pojke anställd som skulle kunna tänkas befinna sig i de här trakterna, och det hade de. Lämnade även en hälsning till honom att vi faktiskt inte har hjortarna i ladugårdar under vintern och att det är gott om dem i dessa trakterna.

Ordet på vägen i dag blir: Att ställa tillrätta betyder för en del att ställa allt som det stod när det blev fel!


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-05 22:32

Inte piggast i hela världen, snorar och harklar

 fortfarande.Influensa-S

 Löften är till för att hållas, därför kommer här det efterfrågade fotot, inte lätt att se vem som är vem J

Skolfotot

Började dagen med matning och rastning av hundarna och sedan mej själv. Så bar det av till skogs med liten BT för spårträning. Kameran hade jag med, men batteriet var helt döttL. Så några bilder blev det inte förrän på eftermiddagen och då var det inga foton på hundarna, inte ens på Tjalle!

Nu är det bara två hundar här hemmavid igen, Tjalle blev lite rastlös nu på kvällen när han inte har en annan hane att terra. Canna verkar vara dräktig i alla fall, hon är lite illamående och nog tycker jag att spenarna ser lite rödare ut. Men, men vi får väl vänta och se, jag har ju haft fel förr. Kommer ihåg när jag trodde hon gick tom. Hon gick inte upp ett hekto och visade inga som helst andra tecken på att vara dräktig. Så hon fick jaga så där en 4-5 dagar i veckan. Så var det 5 dagar på raken som hon inte skulle vara med och pupps, då la hon på sig och ”släppte ner” magen och då var det inte så långt kvar till valpningen.

Morgondagen ska ägnas åt familjära åtaganden, så hundarna får det nog ganska vilsamt.

Så kanske man inte ska fresta, men faktiskt Jag har en hemlighet-Ssom kommer att märkas av på Elmia GameFair

Dagens ord på vägen; ”Akta dej för halvsanningar – du har kanske fått fatt på fel halva!”


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-04 23:00

Host och snörvel   natten till i dag var i kortaste laget, jag somnade strax före 04.00 i morse.

Lite irriterande med hundar som snor kuddar och breder ut sig i sängen, när jag var uppe och sprayade näsan ett otal gånger. Men har man som jag nu valt att ha hundarna i sängen så får man ju skylla sig själv.

Denna ”på - heder - och - samvets”- dagen har jag äntligen fått klar min deklaration

Ägnade lite tid åt skrivelser till/från kommun och länsstyrelse.

Sedan trodde jag att det skulle bli några snabba telsamtal, med klara svar. Tjoho vad jag bedrog mej! 

Alltså, jag ringer till en tjänsteman och ska diskutera olika spörsmål gällande vildsvin. I detta samtalet så använder jag terminologin ”grisjakt” och karln går i taket. Han håller en låååång monolog för mej där han i varje mening betonar att det heter vildsvin inte gris. Så avslutar han med någonting i stil med att anledningen till att det ska skiljas på vildsvin och gris är ju att det kan missuppfattas om jag säger grisjakt i stället för vildsvinsjakt!

När jag då ställde en liten försynt fråga hur man kan blanda ihop vildsvinsjakt med grisjakt, eftersom det mej veterligen inte förekommer någon jakt på tamsvin någonstans i landet, blev han  mycket upprörd……. ja ja, vill man missförstå och krångla till saker och ting så klart man kan göra det.

I morgon tänkte jag damma av kameran igen, för att ta några hundfoton. Har ju ett nytt objekt att plåta, lite tjatigt att ta kort på Tjalle jämt & ständigt.

Nu är det nattakissningen med de tre hundarna som återstår, samla hop lite pappersnäsdukar, spraya och försöka att få några timmars sömn innan födelsedagsfirandet ska gå av stapeln i morgon bitti…

För er som köper och ger era hundar godis, nu har det kommit något verkligen smaskens!

Kattbajs godis

 

I kväll bjuder Husses Kennel även på ett litet ord på vägen;

The reason a dog has so many friends is that he wags his tail instead of his tongue!


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-05-02 21:25

Sorgens och solens helg. En underbar Tysk Jaktterrier som skänkt glädje åt alla han träffat under sitt korta liv, omkom så tragiskt i en trafikolycka. En av de som sörjer och saknar honom skrev:

Sankt Buster är den som vaktar hundhimlens port.

I natt blev han väckt av en Tysk Jaktterrier, insmord av blod och lort.

”Här kommer du inte utan vidare in, måste först se i livsspegeln din.

Här ser jag din mamma föder en kull, du fostras av henne så kärleksfullt.

Som valp och unghund i människor hus, ser jag att du var full av upptåg och bus.

Du emellanåt deras tålamod frestade, när du deras gränser testade.

Sedan på bästa terriermanér du dem charmar, du är förlåten allt när du somnat i deras armar.

När du blir äldre börjar du jaga, alla i jaktlaget där du då behaga.

Du gärna går viltspår och får ett championat, med både hundar och folk du är alltid en god kamrat.

Nu ska vi se vad det var som i natten hände, när ditt liv på jorden tog en ände.

Glad du var att vara hemma när husse stannade sin bil, till ytterdörren det bara var några kliv.

Men vittring av älgen letar sig till din näsa, du bestämmer dig för att ge den en resa.

Drevet drar i väg över äng in i skog, känt är att tyskar av jakt en kan få nog.

När älgen springer över stora vägen far, du naturligtvis efter den drar.

Du hinner inte över vägen i löpa förrän den dödsbringande bilen din kropp möta.

Ser att de dina nu på jorden sörjer dej utan like, så klart att du ska få komma in i hundarnas himmelrike.

Här finns det vilt i överflöd att jaga, och inga skyttar som tar viltet av daga.

Därför jagar vi samma vilt om och om igen, därför för en jakthund kallas detta himmelen.

Så du lilla Tysk Jaktterrier stig i härligheten in utan att vänta, du ser att det redan står djur åt dej i var glänta".

Det togs ett foto av honom bara några dagar innan han dog

Tysk Jaktterrier P-Lund

och ett ”misslyckat”/ överexponerat, som togs bara timmarna innan han dog.

TJT P-Lund timmarna innan han blev ihjälkörd

Inte jag som tagit fotona, och har faktiskt helt enkelt stulit dem från fotografen. Jag blir deppig när hundar går bort på detta sättet, en tröst i eländet är ju att han var ut och  jagade, om än olovandes och att han dog omedelbart. Satt i går och kikade på gamla foton från han var valp till dags dato och spelade denna

http://www.youtube.com/watch?v=MR8WNQT5pkc

Inledde med orden; sorg och solens helg, och inte vet jag om det är så glädjande med solen denna årstiden. Det är skönt att det blir varmt, men med värmen så vaknar även huggormarna, och tyvärr så verkar det som det blir fler och fler av dem. Förra året var det rekordmånga ormbitna djur som kom in till veterinärklinikerna men det var betydligt senare på året, så till er som har TJT. Tänk på att en Tysk Jaktterrier är av naturen överdrivet nyfiken och SKA undersöka en ringlande orm, till skillnad från ex en hund av spetsras om många gånger ställer sig och skäller ståndskall på det som rör sig.

Mitt råd; köp hem cortisontabletter, och skriv upp telnummer till de veterinärkliniker som kan vara aktuella att besöka med en huggormsbiten hund.

Varning för huggorm!

 

«maj 2009»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2008
  2007