TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-30 23:33 | 1 kommentarer

Jäklars, kvällen gick och ingen uppdatering, mer än några valpfoton från i går. "Fastnade" i ett tjockt häfte om hur epigenetiken påverkar hundarnas funktioner. ...och tänker hur långt från det DogBase som vi har i dag, genetiska  forskningen kommit.......

och för er som kanske glömt bort det - på lördag är det den den första augusti!

Grytjakten börjar 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-27 19:45 | 2 kommentarer

Saker försvinner därför att folk letar efter dem där de inte finns, i stället för där de är.  Det upptäckte jag i går kväll, när den lilla dosan med knappar som man använder till internetbanken bar borta! Letade och sökte överallt, den fanns ett svagt minna av att jag hade stoppat undan den på ett annat ställe än där den brukar förvaras.
När jag snokar runt så där en 7-8 gånger på samma ställen så kände jag att det var totalt meningslöst att hålla på. Upptäckte att Tjalle och Canna reagerade när jag letade på de där omöjliga ställena….. ”vad händer nu? Är det någonting på gång? minen hos dem båda två.
Nu ett tag så har det varit valparna först och främst, Tjalle har fått sin motion och lite spår och annan träning, men Canna har mest njutit av att bara kunnat softa på soffan när valparna har somnat. Nu är hon med igen och vill gärna vara aktiv med mej och Tjalle, så det är dags för henne att hänga med på lite annat än att ha fyra valpar runt benen eller hängande i spenarna.
Gårdagen var alltså då jag fick reda på vilken som var vilken av tikarna. De är så lika varandra med undantag för små, små detaljer så Teodor skulle få välja ut sin tik först.  Jag hade en liten föraning om vilken det skulle bli. Den tiken han valde är inte lik hans gamla, men ändå finns någonting som påminner om henne. Naturligtvis så fick hans Bayerska Viltspårhund Nynna, hälsa på alla valparna först, och sedan bekanta sig med Smula.

Bayersk viltspårhund Nynna, besiktar "sin" nya jaktkompis

Blivande jaktkompisar

Och Nynna passade på att myspysa så snart det var en hand som ville klia och smeka. Jag gillar en del bayrare, och Nynna är en sådan ”typ”. Lätt och smidig i kroppen med snabbhet och rörlighet både på längden och höjden:

Snabb på längden....

..rörlig i höjdled

Social till 1000!

Enligt husse så är hon lika cool i spårarbetet, som under de praktiska jakterna. 

Tjalle var med så klart, men det var inte bara han som var störande när Smulas husse försökte att ta några foton av sin nya jaktkamrat, Smula själv hade full sjå med att pocka på uppmärksamhet

Smula pockar på uppmärksamhet

Glömmer inte bar praktiska saker som dosan till internetbanken, utan även att jag fått en massa kalasfina bilder från Torbjörn. Rafsade ihop dem nu i kväll och här har ni Garm in action:

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-27 00:55 | 0 kommentarer

En kort supersnabb uppdatering.
Nu vet jag att kungs och stor pudel är samma sak. Matte kom och hämtade honom och jag tror att han var glad att komma från valp"terroristerna" och tjurTjalle.
En som inte är tjurig är Smulas, Teodor. Det var ju tänkt att han skulle komma hit och välja ut valpen Smula i dag, men det blev inte riktigt så - Smula valde ut sin husse i stället Tänka-tänka     
Bilder kommer under morgondagen - eller i dag, eller hur det nu blir nu när klockan är timman över midnatt.


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-26 15:19 | 0 kommentarer

Om ni ser en person ute i samhället som påminner om John Cleese sketch ”silly walk”, så kan du ju fråga vad det är för ras på valpkullen han har hemma…….
…för det första så ska man gå så man inte trampar på någon valp, så det blir lite lätt släpande steg. Men man kan inte släpa fötterna helt i golvet för man måste lyfta dem över liten sovande valp eller av liten söt valp efterlämnad bajshög.
Så kan man inte lyfta foten för högt för då riskerar den valp som hänger i byxbenet att ramla ner från för hög höjd.
Lite försiktigt ska man sedan sätta ned foten och då med tårna först, ca 2 mm från golvet så hinner man se blänket från valpkisset och får göra en liten cirkelrörelse med foten om man vill sätta ner den utan att trampa i kissefläcken.
Denna lilla cirkelrörelse registreras av 4 busiga valpar som naturligtvis tolkar den som en invitation till lek, så de kommer i full speed mot foten och i 99% av gångerna så lyckas 3 av dem få alla tassarna i kisset innan de öppnar munnarna med de sylvassa valptänderna och biter sig fast. Den fjärde valpen som kommer sist brukar så sladd i pölen och små släta valptrampdynor får inger bra fäste så den kommer glidande på sidan alldeles blöt men hinner öppna munnen och bita sig fast i någon tå så den inte glider vidare.
Annars hörde jag på radion i dag att det är modern med ”baklängesgång” – jodå, det är helt sant. Att gå baklänges skulle vara bra för de som vill träna ALLA muskler i benen och aktern.
Tjalle hade sådan gång på vår förmiddagspromenad i dag. Men det var inte för att träna muskulaturen utan för att det dök upp djur lite här och var.
Det första var en kronhind som stod på en höjd och kikade ner på oss där vi kom på en traktorväg. Hinden stod helt stilla och kikade och verkade inte alls så störd av att vi kom i rikting rakt mot henne, så kastade hon sig in i tätorna och det brakade och knakade, när hon försvann. Vi gick vidare och korsade hennes spår och sedan kom vi ut på en liten körväg. Precis som vi kom ut på den, så kom hinden ut och korsade vägen till höger om oss, och hon hade en liten kalv i släptåg.
Kalven stannade upp på vägen och nosade runt lite, lyfte på huvudet och kikade på oss. Kameran …den skulle man haft med, tänkte jag. Åh, jag har ju kamera på min mobil numer! Fram med den och så klickade av ett foto.

har inte hittat zoom knappen ännu

 Det blev ingen kalv, eller rättare sagt det går inte att se den, för det var på för långt håll.
Vi stegade i väg och jag klickade fram fotot och kikade, jäklars vad synd att jag inte hade min kamera med mej….hm igen, för jag kom på att jag faktiskt har några knappar på sidan av mobilen och på den ena är en sådan symbol i form av ett förstoringsglas. Jag har alltså zoom på min mobil!
Jaja, nu vet jag vart den sitter i alla fall.

Vi traskade vidare och svängde av i en båge för att gå  tillbaka, Kison`s nya ägare Kent och Eva skulle komma och hälsa på sitt nyförvärv.
När vi gick över den smala halkiga spången började Tjalle sin ”bakåtgång” igen! Han hoppade på bakbenen och försökte så någonting över vassen. Det finns grävlingar i området så det var inte så konstigt at han visade intresse. Grytet ligger ganska nära där vi går över och de brukar röra sig i sitt födosök utmed åkanten. När jag är en bit in i skogen så har jag en storsten som riktmärke för vart jag ska gå upp mot gärdet. Kommer man på sidan så är det ganska mycket ris och tar längre tid, och jag skulle vara tillbaka till kl 11.00. Kikar över axeln åt höger ner mot vassen och ser stora stenen springa i väg!!?? Det var alltså en gris som stått precis i vasskanten och for iväg utmed sjökanten. (det är ingen sjö, för det finns inget blankvatten kvar men folk kallar det för sjö i alla fall) Tjalle studsade nu upp och ner på bakbenen för att om möjligt få en skymt av grisen och kan tydligen haft full koll på sedan vi gick över spången.
Häromdagen var den en annan sten som röde på sig. Hade stannat för att kika på en orm och helt plötsligt så kom en sten nedramlades över den, huvaligen vad farligt det är med flygande stenar…….

Förolyckad huggorm

på tal om farligt – kommer ni ihåg att jag skrev om kompisen som fastnade i snabblimmet när han skulle vara mej behjälplig att limma en ytterkruka?  Krukan står på plats igen och eftersom jag nu ska försöka komma underfund med hur jag kan ta fler foton med min mobil, så testade jag att ta en bild på Svenska sommaridyllen som gick itu och så här blev resultatet:

Hoplimmad ytterkruka

(kolla in vid flaggan, det var DÄR det  krukan var fastlimmad vid handen visslar)

Nu ska jag ut med…hm ja jäklar alltså så pinsamt – när jag vaknade i morse så kom jag ju inte ihåg namnet på hunden som jag sitter hundvakt åt, men å andra sidan så är jag osäker på vad rasen heter. Pudel är det ju, men är storpudel och kungspudel samma sak?

Kungspudel eller Storpudel - det är frågan

 Trevlig är han i alla fall, och lätt att ha att göra med men han är inte speciellt förtjust i Tjalle. Han tycker alparna är mycket mer spännande.

Valparna får besök av stora pudeln

Tysk Jaktterrier valpar är spännande saker....

 Eftersom jag bara skulle vara hundvakt medens matte var och blev underhållen av Italienskan i Alger, så får Tjalle och  XX hålla sig på var sin kant.

Nu ska jag ägna mej åt lite husliga sysslor och knasgång innan Smula`s husse dyker upp, för att välja valp. Det ska bli spännande att se om han väljer den jag tror; den som kommer att på aningens mer päls och är den som för tillfället är ngt lite-lite lite större än sin syster.
Hare bra, så uppdaterar jag här igen när det blir en lugn stund över.....


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-24 19:46 | 0 kommentarer

Har precis torkat golvet i köket efter valparnas vistelse där, och lyssnade på P1 medan jag  plockade upp tuggpinnar och svabbade av.
”Ska man lyckas med vad man föresatt sig och vill man på något sätt utvecka det man håller på med, så är det sämsta man kan göra – att omge sig med ja-sägare”  var det en röst som predikade. Så sant, så sant!
Personligen älskar jag att prata hund i allmänhet och TJT i synnerhet, med de som är vakna och öppna för och kan respektera andras åsikter. Att sitta och ”gagga om rasen med de som tycker precis likadant, eller som enbart tycker vad någon annan tycker – ger inte speciellt mycket.  Ännu mindre ger det de som hat TJT för första gången och har frågor, men får standardsvar upprepade i stället för att få konkret hjälp med sina hundar.
I dag hade jag tre sådana telsamtal, två av dem känner jag inte alls och de har hundar efter föräldrar som jag inte heller känner till. Båda var lite lätt ”desperata” i vanlig hantering av sina unghundar. Den ena har jag skrivit till via mail tidigare, och skrev vid tillfälle att han kunde ringa om det var någonting, men i första hans så borde han vända sig till sin uppfödare. 

Så på eftermiddagen så kom de som är motsatsen; ifrågasätter ALLT eller kanske inte, men man får räkna med en följdfråga – ”Hur menar du nu?/ Kan du förklara det där!” 
Den första ut att ramla in här var Emil med Arja & Morris. Det var förberett med spår åt båda hundarna.
Arja skulle få gå 2 st kortare och Morris ett ca 5-6 hundra meters. Först ut var Arja. Husse fick förutsättningarna och det var ett spår som egentligen var två…..eller rättare sagt 2 spår som utgick från samma ställe  med det ena var ca 19- 20 timmar gammalt och det andra var det ca 5 timmar liggtid på. Lilla Arja med husse i höga gräset

Och där fanns en rådjurdsklöv som slut. (undrar varför ordbehandlaren inte har med rådjurdsklöv i sitt rättstavningsprogram? ) Det spåret gick alldeles galant, jag hade trixat till det, med 2 st återgångar och en spetsvinkel, men det var nemas problemas för Arja.
Så tillbaka till samma upptag och så iväg på det äldre spåret, som hon faktiskt markerade och tänkte ta först, när hon hade 2 att välja på. Över stubben där spåret började hade spårläggaren krängt en bärkasse över, för att markera skottplatsen. Samma kasse hade varit den som älgklöven hade burits i, Arja var noga med att undersöka påsen igen och gick sedan i ett lugnare tempo, och med större koncentrationen i spårstarten. Hon blev lite störd av att ha missat en högervinkel och lite lätt tveksam i samband med att hon passerade över en körväg. Arja ringade stort och bra, och fick ordning på det hela och så bar det iväg igen. Så ivrade hon i en återgång uppe på ett krön, men det redde ut sig det också, eftersom husse såg att hon inte spårade. På spåret igen och så bar det iväg nerför.
Ner i sänkan hade spårläggaren genat över ett surhål där 99% av hundarna tappar bort sig. Inte Arja inte till husses stora förtret, antar jag, om han inte hade vattentäta kängor på sig haha! Mossa som ligger och flyter i vattenytan, sådan som ser ut som om man skulle kunna gå på den, och så massor med små täta granplantor, både runt och i surhålet. Arja spårade med kanske en ½ cm marginal till att ha nosen exakt mitt i spåret!!!!! FRÄNT!!!

Arja spårar upp en älgklöv

Funkade upp till vägen som skulle korsad igen. Där blev hon lite osäker och sökte fram och tillbaka innan hon gick över och sökte spåret på andra sidan.
Kan tala om att det även har gått andra hundar och även människor och rastat sig utmed denna väg medens spåret lades.
Arja börjar nu att gå ivrigare och hade full koll på var såret gick – ner i en svacka och i kanten av en täta fanns en återgång, vinklade av 90 grader åt höger och så upp mot vägen igen. Alltså Arja spårade kanon och det var helsikes roligt att se, med undrar om det inte var lika roligt när hon skulle bära hem älgklöven som var nästan lika stor som henne…..
…hm hon är smart den lilla fröken; när vi var på väg  tillbaka så gick vi på det stället där den andra klöven låg, den var ju betydligt lättare, så hon bytte helt sonika ut den tunga älgklöven mot någon mer ”behändigare”…… I just love that Girl!
Så nu var det bara Morris kvar…… att spårträna vill säga, för Liten Drutt med husse och lillmatte väntade på oss när vi kom tillbaka.
Drutten fick fina droppar och klorna klippta, så tog Peter på sig den husliga sysslan att fixa lite fika medens Morris skulle få gå sitt spår.

Tjaaaaa, vad ska man säga…….. han gick ut max och sedan ökade han bara på hahaha
Nej riktigt så var det inte; spårstart gick galant, sedan så var det med 99,9% viltstörning. Men husse visade honom tillbaka på spåret och så fick de spåra på i tempo som passade dem.
Trodde ni på det? Att jag låter någon göra som de vill…. hm nä trodde väl det, så en gång under spåret så frågade jag om det inte skulle vara idé att testa att spåra i koppellängden.  Morris har mycket vilja och i sin iver att gå spåret så pendlar han lite fram och tillbaka, precis som Tjalle gjorde när han var i den åldern.
Skillnad att Morris var så mäkta yster att han bara var tvungen att släppa lite iver-läte på spåret.  Morris & Emil fick hjälp en gång i spårstarten, där jag är övertygad om att Morris hade viltstörning, sedan så klarade de ut hela spåret själva. Och inte vet jag vem som var gladast att komma farm till klöven, döm själva:
 

 Morris blev av med yttre delen av sina klor, och så avnjöt vi Peter´s fika. Glömde bort att ge Emil de papper han skulle haft, men han fick kanske de som var ännu bättre?  Har försökt att tala om för honom så där en 2.000 gånger att man kan lägga spår som passar till sin hund, och så utgå från dem…… han har lyssnat artigt och sagt att ; ”Jo det låter det!” NU när han såg spåren skissade, så satt han där med hakan på magen (hakan kan inte ramla längre – magen tar emot… så praktiskt, såååååå

Liten aning mer allvarligt; man kan träna sin hund på 48939.2849324326 olika sätt, men det viktigaste är att man det här passar mej & min hund!  Eller att man kan se en bit/en del i en träning som man kan applicera över och använda i ett annat sammanhang. Eller som när Emil tittade på skissen och sa aha, det var SÅ du menade! Sedan kikade han igenom de olika alternativen och plockade raskt ut 3 stycken som han kände att DE HÄR ska jag testa på Arja & Morris. Det är vid sådana tillfällen som jag blir påmind om att det ska till en full feedback på ALLT man säger och skriver om hur man kan träna hundar, för att det ska ge mottagaren av budskapet någonting. OCH det viktigaste av allt; att man utgår från DEN hunden och DEN föraren, för de är så olika individer. För er som läser här och har fler hundar hemma- ni ler kanske lite granna, och tänker; ”Jo, så är det – mina hundar är individer, och tränas därför självklart olika!”

mer bilder kommer, från spårträningen, men det blir nog inte i kväll och absolut inte i morgon - då Husses Kennel ska få besök av en lite "udda" ras. Annars kan ni ju kika in till Arja & Morris, de finns ju med på länksidan, och se om inte Emil har lyckats få ut några foton eller filmer på hans hemsida.
Och i dag så bjuds ni på en aforism av John Stewart Mill:

Det är bättre att vara en missnöjd människa än ett nöjt svin!


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-19 22:22 | 1 kommentarer

TYSK JAKTTERRIER KLUBBS SOMMARTRÄFF 2009Tysk Jaktterrier Klubbs sommarträff 2009-07-19TYSK JAKTTERRIER KLUBBS SOMMARTRÄFF 2009


Nu äntligen uppdatering från utställningen som gick av stapeln på söndagen.  Domare var alltså Jenny Schröder

TJTK`s ordförande Johan Sonesson & dagens domare Jenny Schröder

och en domarelev fanns på plats, nämligen Sofia Sollenberg. Ringsekreterarna; Kerstin Beselin-Kjellqvist & Kristina Berkehag tror jag kommer från SvTek .
Detta var första gången som en officiell utställning hölls i samband med TJTK`s sommarträff. Det var hela 44 hundar anmälda!! Lite märkligt med tanke på att det höjs höga röster inom klubben att utställningar inte är någonting för TJT – de ska gå på jaktprov och ställas en gång så de kan få sitt andrapris för att ev bli avelsgodkända. Det var bara sex (6) st som gick grytprov under hela helgen.
Åter till utställningen. SMHI hade lovat att det kunde komma in några regnskurar och det var grått på himlen, men med sol i sinnet på de närvarande. De hundar som skulle ställas från Husses Kennel var Willy och så Tjalle då förståss. Willys husse & matte Jonas och B-M, dök upp och Jonas föräldrar var med.  
Milo från Tribiani kennel kom med Tjalles pappa Mefisto, man behöver ju inte fundera på varför han blev Världs Vinnare

Maffiga Mefisto

Jenny mätte ALLA hundarna, både höjden och bröstomfånget, så kontrolleras tandstatusen och så en kik på hunden i rörelse. Alla utställningsdomare tycker lite ”olika” och dagens domare föredrog små hundar med exakta mått höjd i förhållande till bröstomfång.  En tolk översatte även motivationen varför domaren placerade hundarna i den ordning hon gjorde i konkurrensen och den individuella kritiken de fick – det var trevligt.
Willy var den av de båda som skulle ut först, han ställdes i unghundsklassen.  Klockan 10.00 drog utställningen i gång med valp och juniorklasserna. Så var det Willys tur, det var bara 2 hundar i hans klass, den andra heter Mörtarös Kalle ”Jock”. De är ju faktiskt släkt; Jock`s mamma är Willys farmor.
I sista minuten blev det bestämt att Jonas skulle visa Willy själv.

Willy

Så in i ringen och runt ett varv, så skulle Willy upp på trimbordet för att mätas och genomgå tandvisningen. Willy vet ju att man INTE FÅR STÅ PÅ BORDET, blev alldels vilsen i huvudet när husse lyfte upp honom. Så får man ju bara inte göra!! Så efter att han ”spökat sig”, så blev han till slut i alla fall mätt och alla tänderna synade.

Willy mäts

Tänderna kollas

 

Samma procedur för Jock. Runt en sväng i rungen igen så var det dags att utse vinnaren av de två. Willy fick ett förstapris och hamnade på andra plats efter Mörtarös Kalle. Han fick fin-fin kritik och både husse och Willy kunde andas ut.
Willy med sin egen Husse

Jaktklass och öppenklass synades i ringen och fick sina omdömen och prissättning.
Tjalle gick i championklassen, även där var det bara två hundar; Tjalle och Viltskräckens GC Örjan.

Viltskräckens CG Örjan, utanför ringen  
Även Tjalle mättes och tänderna kollades. Det hade han ju varit med om dagen innan före provet. Över en natt hade han växt minst en centimeter och även en tand hade vuxit ut, om det är så att lördagens domare+ elever hade sett rätt, och om Jenny Schröder kunde sin sak att mäta höjd och räkna tänder rätt.  Som lite kuriosa kan jag ju berätta att han har ett tandintyg från en veterinär som inte stämmer, samt ytterliga ett tandintyg av en domare, som heller inte stämmer, det verkar vara förvirring om vilket som är höger och vänster i Tjalles rosentrut, samt hur många M3 en hund kan ha i sin mun!! 
Åter till utställningen, den vackraste hanhunden i championklassen blev Gamekeeper`s Vito Corleone, ett förstapris med Ck och en förstaplacering i championklassen så här långt.

Tjalle "flirtar"
Precis innan vi skulle in i ringen så hade det börjat regna och publikum sökte sig in i fikatältet och till bilarna för att hämta paraplyer och regnkläder....en del blev våta, andra sura...

En del blev våta andra sura....

 

  Det var bara en hund i veteranklassen så det blev inte så lång väntan innan Tjalle skulle in i konkurrensen för att dagens vackraste hane skulle utses.
Vinnande hanhund blev Tjalles halvbror  Mörtarös Kalle, och Tjalle hamnade på en 4`de plats.
Regnet fortsatte och det skulle väl utställningen göra vart efter också, med tikarna.  Men klockan gick och Husses kennel har ju små valpar hemma och valpvakterna ville säkert komma hem för att avnjuta lite lugn och ro.

Därför tjôtade jag lite med folk och åkte från utställningen långt innan den var klar. Pratade senare på kvällen med Mörtarös och de hade åkt från Karlstad vid ca 17.30 tiden!!  Tror nog att det var Svenskt rekord i utställning, tidsmässigt. Man brukar räkna med att det hinns med ca 20-25 hundar i timman, och här var det som sagt 44 hundar anmälda, tror det var 42 som kom, så jag hade räknat med att utställningen skulle vara klar på så där en, 2½-3 timmar.
The winner takes it all…….BIR hund blev  Mörtarös Kalle ”Jock”! Stort grattis till Kalle & Linda.

Lite trist med bara text? Bilder kommer om ett par timmar.....verkar bli låååånga timmar här, men om du vill slippa att gläppa in här så kan jag tipsa om att det finns en liten RSS knapp längst ned på sidan   så slipper du logga in på sidan mer än när det finns uppdateringar här i dagboken, fiffigt va?  Håller på med valpfoton och det vill sig inte riktigt, men när de är klara så komer fotona in här från söndagens utställning.

Här kommer några fler bilder....

Mycket lediga platser blev det, när regnet vräkte ner

Och ännu mer bilder kommer vart efter, har liksom inte hunnit med att kika på alla. Det har ramlat in en hel drös bilder från Torbjörn också, det tackar jag för de kommer här på hemsidan inom kort. Så sammanfattar jag sommarträffen för i år, så var det riktigt kul att träffa gamla vänner och nya bekanta. Vädret var ju inte det bästa, men vi jägare ska väl vara härdade mot lite blöta. Tjalle deltog i både prov och utställning, men de flesta föredrog att att ställa bara ställa ut?! 
 Nöjd med Tjalles prestation, och hans resultat, det jag inte är nöjd med är hans fredagsmeny - som bestod av kattskit och kattsand

Cement i tänderna

Lördagsmenyn med helstekt gris var betydligt trevligare

X-et i grillartagen

Det får ju inte regna på bröna...


TYSK JAKTTERRIER/ HUSSES DAGBOK

2009-07-19 22:21 | 1 kommentarer

Sorry kommer inte hinna med någon uppdatering i kväll, men har ladddat upp några foton och fått länkar till ännu fler som jag ska kika på i morgon bitti medens  4 små valpar får sin frukost.  
Tanken var ju att jag skulle hunnit mixtra lite till här på hemsidan, men dagens utställning som naturligtvis Tjalle deltog i drog ut på tiden....så rapport om Tjalles prov + utställning kommer inte fören måndag fm......här en bild på en liten valp som kikade in  och kollade upp vad de äldre hundarna har så skojsigt åt i grytgångarna

TJTK`s sommarträff 2009


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-18 09:39

Tjalle och Husses Kennel har dragit iväg på Tysk Jaktterrierklubb`s sommarträff 09. Bilder och annat kommer senare i dag eller i morgon - håll utVinkande handnu äntligen kommer lite snabbskriven text och några foton, mer foton kommer att plockas in vart efter:

Lördag morgon kl 09.00 var det samling vid grytet.

TJTK`s sommarträff 09

Många gamla bekanta ansikten fanns där

TJTK`s sommarträff -09

Så var det dags för mätning av höjd, tandstatus och så  ID koll. Fanns även 2 domarelever med som även de skulle lära sig att besikta en hund före prov.( Återkommer till detta med tandstatus/tandvisning, så kom ihåg att här var det en domare + 2 elever som kikade på Tjalle) Så skott testades hundarna, innan det var dags för dem att visa upp sina färdigheter i provgrytet.

TJTK`s sommarträff 2009

TJTK`s sommarträff 2009

Medens jag väntade på att få starta kikade jag på fin valp med fula öron haha,

TJTK`S sommartäff 2009

så hann jag att se Jenny Schröder titta närmare på en snajsig TJT hane

TJTK`s sommarträff 2009

TJTK`s sommarträff 2009

Tysk Jaktterrier Klubb sommarträffen 2009

Så var det Tjalles tur att lattja runt i provgrytet. Full fart till ettan och öste på med sitt skallande – full fart till tvåan och öste på där – till ettan och skällde – till tvåan igen och nu var det någon som sa att han bitvis förflyttade sig baklänges, men det gick lika snabbt och det var på samma gångar – ettan&tvåan, hyllan fanns liksom inte. Han hade väl lite väl hög fart för att hinna med att se att det faktiskt fanns en gång ner till hyllan. Så han fick naturligtvis nerdrag på söket.
När grytdelen var avklarad så var det vattendelen. Nu var det ingen ”ko på isen”, utan kor i hagen där det var tänkt hundarna skulle bada i en damm. Hundarna var 700% mer intresserade av kritterna som travade runt nedanför oss i slänten än av att simma, så det bestämdes att hundarna skulle få göra sin vattendel i Sjön Fryken i stället för i dammen. Men vi kunde klämma in en fikapaus först.

Tysk Jaktterrier Klubb sommarträff 2009

Vattendelen var snabbt avklarad , förutom för en av hundarna. Här är jag mycket fundersam; husse hade en pinne och lekte med hunden på land, och trodde att han skulle få använda pinnen att kasta ut i vattnet under provet. Det jag blir fundersam över är inte pojken med hunden, utan VEM han har varit och tränat hos. Borde det inte vara så att de som sköter grytträningen informerar ägarna om hur ett prov går till i sin helhet? Oavsett om han tränat hos SGK eller TJTK så ska väl de som ansvarar för träningen kunna informera om hur ett helt prov går till? Jo jag vet att det är hundägarens ansvar och bla bla bla bla allt det där, men det är i regel någon domare även sitter vid kitteln när det tränas, är det bara gytdelen som de ska informera om, och inte hur ett prov går till i sin helhet? Passar man inte på att träna vattendelen tillsammans med grytdelen?  Jag är ganska dålig på namn och sånt så jag vet inte vad pojken eller hans hund heter, men jag hoppas att TJTK rev hela hans grytdel på grund av bristande information av de som hjälpt honom med träningen. En ung ambitiös kille med en som jag tyckte bra och trevlig hund, ska inte behöva komma helt oinformerad till ett prov, och vid provstarten så var det heller inte någon genomgång exakt HUR provet skulle genomföras. Då hade ju han haft en chans att kunna säga att; ”nope, då kan jag inte starta min hund, för jag och min hund har inte tränat på vattendeln på det sättet, han apporterar endast ut vattnet”. 
En skrivelse från mej kommer att dimpa ner hos TJTK med synpunkter, jag tyckte det var pinsamt att pojken inte hade fått korrekt information någonstans ifrån.
Sedan var det dags för Tjalle & mej att bege oss hemåt för att slappa lite innan vi skulle till Skutberget och inmundiga X-et`s helgrillade gris på kvällen.

Bilder kommer senare att läggas in här från lördagskvällen, har inte tillgång till dem i dag.

Många ”Tjenare, det var länge sedan” och ”HEJ vad kul att du är här” och lika många ”Aha, det är du som är Husse, kul vi har ju pratat via tel/mail” och så naturligtvis de söta kommentarerna; Jaha, kommer du – då är det slut på friden!”
Maten var delikat, åt så magen stod i åtta hörn. Så var det hopp och lek, och REGN REGN REGN. Nu kom inte rotblötan bara uppifrån, några blev väldigt blöta av egen kraft och fick mer skärpa än vad deras hundar någonsin kommer att prestera, och jag anser att de inte var mentalt stabila på det ”sociala planet” även om det var familjeangelägenheter. Jag har varit på sommaträffar sedan . Har varit på sommarträffar XX antal år, kommer inte ihåg hur många, men eftersom jag fick Hildebrandpriset 2000, så måste det röra sig om 10-12 år. Och jag tror inte att det på någon av de tidigare träffarna har varit så många tokfulla personer. Var till bilen fram och tillbaka och då sitter liten flicka i gräset mellan bilarna, på tok  för onykter för att stå upp. Hon spyr och vinglar runt med kroppen, tur att hon redan satt. Är inte på något sätt absolutist eller moralist, men jag kan faktiskt dansa på bordet efter ett glas vin likväl som helt nykter! Och på tal om starka drycker så fick jag smaka farliga saker; melon, det var gôtti-gôtt-gôtt  melonsmak på alkoholen blandad med meloncider = MUMS!
Vid 22.30 tiden var jag så dyngeblöt så det var läge att åka hemåt för att få av sig våta kalla kläder, en natts god sömn inför söndags utställning, som började kl 10.00.
naturligtvis kommer texten och bilderna därifrån, men jag ska ta en liten paus nu och rasta av hundarna innan jag forstätter.


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-17 17:57

Värmland TJTK`s sommaträffTJTK´s sommarträff 2009 Värmland TJTK`s sommaträff

Nu kanske jag hinner med en liten sammanfattning av helgen.
Fredag; Tjalle käkar kattskit ur ska kattlåda. Vi satt och tog en skvätt kaffe i godan ro på Fia`s balkong,  och Tjalle var runt och snokade om han kunde hitta något spännande i lägenheten. Vi hör någonting som låter som om han skulle vält en plastlåda eller puttat omkull en sopskyffel eller något sådan.  Efter ett litet tag så hörs ytterligare märkliga ljud så Fia går och kikar.
Där i badrummet står Tjalle och mumsar i sig kattskit !  Nu var det ju inte bara de delikata bajsarna som slank ner utan en massa kattsand också. Denna kattsanden som innekatterna har i sina kiss&bajs lådor  bildar omvandlar sig till någonting som påminner om cement, när det kommer i kontakt med vätska.
Den här vätskan är ju tänkt att vara kisse-kiss, men när den består av vovve-saliv så blir det cementliknande klumpar i liten Tjalle trut och så fortsatt ner i hela matsmältningsorganet. Det satt verkligen fast som cement på hans tänder och på tandköttet, vi prövade att pilla bort med bara fingrarna men det funkade inte.
För att göra en lång historia kort så blev det ingen gryt visit för Tjalle, utan vi anmälde till lördagen i stället.
Avslutade fredagskvällen med att tjôta lite med folk på campingen. Fick då hör att av de 6 st hundarna som hade gått prov på fredagen så var den endast två (2) !! som var av rasen Tysk Jaktterrier……och att det då var endast tre (3)!! anmälda till lördagen.
Det fanns funderingar om att det kunde bero på; 1) folk vill inte gå för domare de inte känner….hmmm, 2) folk är rädda för att göra bort sig eftersom det är extra mycket folk vid grytet mot vad det är på ett normalt prov, dr det bara är de man känner och tränat ihop med …..hmmmm igen. 

 

Bild på Tjalles cementerade tänder kommer vart efter, och själv tog jag inga bilder från fredagskvällens tjôt på campingen. Nu ska jag däremot uppdatera lördagen bravader med text och bild.


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-12 22:34 | 1 kommentarer

Kan börja med att tala om att min mobil inte är vad den har varit, så ha överseende om ni ringer. För det första så har ljudet blivit dåligt men det västa är att batteriet är i stort sett noll. Ska stå ut den här veckan också, sedan blir det att lägga vantarna på nya telefonen på fredag. Hoppas att det inte skiljer en massa på menyerna.


Här precis som överallt har det varit ett evigt regnande. Lite trist för jag hade tänkt kunna ha valparna ute lite nu.  Men det ska ju vara bra för svampen och de blå bären, med regnet sägs det. Canna har varit med lite på några kortare promenader men hon vill ju tillbaka till telningarna ganska omgående. Så helgen har mestadels bestått i en massa nyttigt/tråkigt som bestod i högar av stryktvätt, högar av papper som skulle läsas och rensas, högar av små valpar som dräller runt lite överallt
Veckan som kommer blir det mycket spårträning med andras hundar, och något enstaka till Tjalle också.


Jag är ju uppe ganska länge på kvällarna, men jag är inte van vis att någon knackar på vid ca 01.30 tiden på natten.
Det var vad som hände förra veckan. Tjalle blir alldeles till sig när det kommer folk, men nu blev han kanske mest väckt och förvånades över att det knackade på ett fönster. Ja – jo skällde gjorde han så alla valparna vaknade. Jag upp och flänger upp dörren och tror mej ju ska se någon stå där, men nope! Det fanns inte en käft, jo det gjorde det faktiskt, det låg en gammal grå katt och sov i en av trädgårdsstolarna.  Men han såg tämligen nyvaken ut så jag trodde inte att han hade gjort så mycket väsen av sig så det skulle kunna ha låtit som en människa som knackat på fönstret.
Medens jag står och fotar katten så hör jag att någon knackar på fönstret bakom mej, men jag ser fortfarande inte en endaste människa. SÅ, till slut ser jag vem det var som ”knackat” på
Nu är jag väldigt osäker på vad den heter, men visst är det väl en nattlig svärmare av något slag?

Nu har jag börjar städa lite på hemsidan så vart efter så kommer en del foton kanske att försvinna tillfälligt eller permanent, så passa på att om det är några du tycker om.


TYSK JAKTTERIER / HUSSES DAGBOK

2009-07-10 09:49 | 1 kommentarer

Ibland så har man inte så mycket att skriva om eller så har man så mycket att göra så man inte hinner skriva.
I ett ham med en Tjalle och fyra valpaa så händer det ständigt något, har försökt att fota lite på dem tillsammans men det är inte det lättaste.
I går fick jag en hel radda med foton från Mattias, de flesta var på Tromb med ett gosedjur en plysch - papegoja som han joxade runt med. Förstår vart Tromb lärt sig att leka med mjukisdjur, för det verkar husse också tycka om  visslar

Tromb med mjukisdjur

Mattas med sitt "mjukisdjur"


Husses dagbok

2009-07-02 20:59 | 1 kommentarer

Lite lugnare i dag både vädermässigt och med hundarna. Canna tar sig lite ledigt från valparna emellanåt och kommer ut och tuktar Tjalle lite, och mest bara söker lite sällskap med mej.
Efter åskväder i går trodde jag att det skulle vara svalare och behagligare ute, men det har varit hopplöst varmt och kvalmigt.
Kikade runt lite i grönskan runt omkring här och det fanns faktiskt lite blomster som klarat både torkan och det slagregnet som föll i går.
 

 Dagen i övrigt har varit  lugn även för mej, förrutom:

När en kompis anlände i dag stod jag med en trasig ytterkruka i handen. Nu hade den fina krukan inte ramlat ner av sej självt, men för att inte skämma ut Tjalle så ska jag inte berätta hur det gick till

”- Går att fixa med snabblim, om du har lim så kan jag hjälpa dej med det medens du fixar lite fika.”

Höll inte på att få i mig något fika mellan skrattattackerna. Vet ni hur lustigt det ser ut när en ganska stor bit av en keramikkruka sitter fastlimmad vid ens kompis hand?
Han hade limmat krukan och så hållit handen runt för att ge stöd åt bitarna så de inte skulle hamna snett. Jag är ju inte den som kan skratta lite granna i lönndom så där ni vet, lite diskret jag vek mej av skratt och tårarna trillade där jag kved av skadegjädje & av ren underhållning av första klassens ”buskishumor” helt live!

Eftersom jag ändå var tvungen att åka upp till apoteket så erbjöd jag mig att köra honom till VC, så han kunde få hjälp att ta bort den halva ytterkrukan så skonsamt som möjligt. Ber honom att öppna dörrarna i min bil så det kommer in någon liten svalka eftersom jag har inte har AC i bilen. Ber honom vara försiktig så han inte skrapar lacken med ytterkrukan och så fick han en ny skrattsalva i nacken.

I samma hundradel av sekund som han öppnar bildörren så far han bakåt, skriker, svär och häver ur sig någonting fullständigt obegripligt där vart annat ord är svordom.  Vet inte riktigt om han skojar med mej , mår dåligt, fick en stöt, eller bara är allmänt tokig som jag skulle troligtvis skulle bli om jag hade en blomkruka fastlimmad mitt i handen.
Så jag går dit för att se vad han har för sig. Bilen STINKER!
I söndags hade jag besök av en trevlig hund som spårtränade. En av klövarna hade hamnat i min midjerygga, den som ligger fulladdad i bilen med selen och linan och lite annat smått och gott. 
När vi hade spårtränat klart så plockade jag ihop ett gäng med klövar som vi använt under dagen och skickade med…. tydligen så blev det en hjortskank kvar i ryggan!
Kan bara tala om att det är inte bara jag som kan skratta så tårarna rinner! Så står han där och vet inte vart han ska göra av sej eller åt vilket håll han ska vända kroppen under skrattattackerna helt utan att ha riktig koll på vad han gör så slår han händerna på knäna! Ja nu tror ni att krukan lossnade och allt var frid och fröjd, no –no-no-no, det är på film det går till så.
I verkliga livet så skär kanten av keramikkrukan upp ett liten ynka hål i handen men det blöder ganska bra och det är ganska omöjligt att lägga ett hyfsat bandage runt kan jag lova!  När jag ändå höll på arr rota runt efter vad jag skulle kunna bandagera med så kom jag på att jag hade ju en kamera! Klar jag var tvungen att föreviga allt detta. Kameran fram så skulle jag ta nyladdade batteriet ut laddaren, det var liksom lite ”annorlunda”
I går när åskvädret drog fram så drog jag ut alla kontakter UTOM det till laddaren av kamerabatteriet! (att jag har min gamla kamera ligger i lådan hade jag inte en tanke på!) nu skrattattack. ….. Så bar det iväg i stinkigt luktande bil. I kväll när jag ringde för att fråga hur det hade gått så var handen sydd med 2 stygn och bedövningen hade börjat släppa så det var lite ömt. Men det var det tydligen värt för att se den min på personalen när han sagt att själva skärskadan hade uppkommit när han hade skrattat åt att bästa kompisen hade glömt bort likdelar i bilen som hade legat där sedan i söndags!

Litet ord på vägen i dag med, då...vad sägs om: "När det gör ont att se tillbaka och du är för rädd att se framåt, kan du titta brevid dig och din bästa vän är där"


HUSSES DAGBOK

2009-07-01 23:49 | 0 kommentarer

Uttrycket ”som en blixt från klar himmel” blev verklighet i dag när jag rastade Tjalle. Det hade varit lite mörka moln och åska som hade hörts på långt håll. Men det klarna upp och himlen ovan var alldeles blå, luften lite kvalmig och syrefattig. Blixten var så nära när den slog ned att själva åskknallen verkade komma exakt samtidigt.

 Tysk Jaktterrier i åksväder

Kikade uppåt och himlen var lika blå och molnfri som den varit tidigare, gick bara ett par steg så kom nästa blixt oh knall. Knallade hem med Tjalle för att dra ut kontakter ur vägguttagen. Kikade in till Canna och valparna, Canna stod och åt men hon hade bäddat ner valparna! Jag är säker på att det var hon som gjort det för en liten valpfröken kikade fram och var kraftigt missnöjd över att behöva ligga där under och ha långtråkigt. För när ovädret, det riktiga åskvädret med svart moln, hällregn och blixtar och dunder började så slutade Canna äta, hoppade ner i lådan för att putta under den lilla envetna valpen och så drog hon helt sonika över fliken igen! Så hoppade hon tillbaka för att käka färdigt men då hade redan Tjalle varit framme och snikat till sej hennes mat…… kan tänka mej att Tjalle tyckte åskvädret var mer behagligt att  råka ut för än en valptik som tar  en "mattjyv" på bar gärningvisslar

 

«juli 2009»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2008
  2007