HUSSES DAGBOK

2009-11-28 19:52 | 2 kommentarer

Liten Tjalle & mej drog från Karlstad i morse med destination Lillestrøm, för att delta på Norsk Vinnarutställning. 
Och som vanligt så ska det ju hända något när man är på resande fot. I veckan hade jag ju haveri på bilen och blev stående utmed vägkanten, i dag var varken jag eller min bil inblandad.  Men blev ändå sittande i bilen, när två andra bilar krockade i en av tunnlarna.

Det var totalstopp och det var bara att sitta och lyssna på musik i brist på annat.  Tyvärr så hade jag inget fika med mej annars hade det varit helt perfekt att pigga upp sig med.
När vi väl kom ur tunneln så var det mer kö inne i Lillestrøm, så utsatta tiden när Tjalle skulle in i ringen var väl ca när jag började leta p-plats. Så köa in och tränga sig fram till rätt hall och ring.
Tjalle  är social i överkant och vill fram till varenda människa och hund han träffar på, och finns det valpar eller unghundar så blir han ju som bekant alldeles  till sig.

I morgon are we on the road again – på förmiddagen, och hinner förhoppningsvis med en sväng ut I skogen efter lunch.
Hur det gick på utställningen kan du se
här.


HUSSES DAGBOK

2009-11-24 11:12 | 0 kommentarer

Ingen rädder för vargen …bison här! Fick ytterligare ett foto på Zeb Macahans möte med husses nyss nedlagda Bison.

Husses ZebMacahan


HUSSES DAGBOK

2009-11-23 22:13 | 1 kommentarer

Britta

 

Helger har varit en blandar ”kompott” av jakt med hund och socialt umgänge. Tjalle & Canna gör det de ska i skogen + lite till…….. Canna har  börjat ta sig vissa friheter och lagt sig till med lite olaten att stjäla andra hundars drev.
Tjalle som jagar dagtid har en avkomma som jagar nattetid……. blir man utsläppt  mitt i natten tillsammans med en Wachtel och det finns älgar på tomten som försöker stjäla äpplen så klart man gör upptag utanför stugknuten och drar järnet……. fattade jag det hela rätt så uppskattades inte detta tilltag av matte i fall. Jodå det är Torebror som varit i farten igen!
 

Det Latinska ordspråket: Memento te mortalem esse (minns att du är dödlig) gör sig påmind allt emellanåt. I torsdags gick en special-friend`s  mamma bort i sitt hem. Dotter tog hand om sin mamma och gjorde henne fin, så att övriga familjemedlemmar kunde få ett fint och vackert minne av henne.

Det hör till saken att en BT som kallas Drutten har varit hos den avlidna som dagishund. Så när familjen samlades så var även Drutten med. Utanför huset visade han alla tecken på att vara glad som 17, att komma ”hem” till sin dagmatte. Men väl inne där, så var han inte sig lik – gick utmed väggen och var inte tjo-hopp-&-hej, som han brukar.
Ett barnbarn lyfter upp honom i sängen så han ska kunna se/lukta, sin kära dagmatte och halvtom halvt livskamrat.
Drutten vände på huvudet och kikade ut genom fönstret, med den där blicken som bara en terrierägare  kan veta vad jag menar: tänker - inte –blicken… och kikade envist och fortsatt ut genom fönstret.  Tre slickningar på den avlidas kind och sedan ingen mer reaktion..
….åter en påminnelse att hundar skiter fullständigt i att leva som vi tänker – utan lever av och med hjälp, av sina sinnen – ingen personlig doft efter personen så finns man inte! Och man hur gärna man än vill tro att man är speciell för sin egen hund – så finns det naturliga  och helt logiska beteenden hos en hund, än vi tänker oss i det vardagliga livet som matte eller husse………

En hel massa kort togs under helgen, och som vanligt så togs mer än hälften bort i första gallring, men det finns allt en 6-8 foton kvar. Och eftersom Husses Kennel inte lägger ut den typen av foton här på hemsidan så kan bara meddelas att länk till foton från Söndag 22/11 finns att få via mail.

2 foton kom hit till Husses i dag på lilla Smula; här ett när hon kontrollerar lite vilt som husse släpat hem

Och ett där husse kollar om hon vuxit i sin pejl ännu

 

Nu  under v 48, har jag lite extra mycket att stå i, men jag ska i alla fall ta mig att plocka fram lite mer foton som jag fått men inte hunnit kika på......
Hare gôtt kära besökare så hörs & syns vi igen Vinkande hand


HUSSES DAGBOK

2009-11-20 13:13 | 2 kommentarer

Dagens bild är på en av Cannas "valpar", Husses Zeb Macahan. Bildtexten jag fick med lyder: TJT för allsidig jakt och jag kan väl inte annat än att hålla med visslar

Husses ZebMacahan & husse Johan


HUSSES DAGBOK

2009-11-18 22:57 | 2 kommentarer

Dagens foto är på  Husses Piraya, inte lätt att fota en hund som är som ett kvciksilver. Men några foton blev det i alla fall i dag, och detta lade jag in i hennes album

HUSSES PIRAYA

Vill ni se finare foton så kika in till Smulan`s husse...hm alltså Husses Smulan`s egen husse ...nu blev det rätt va Tänka-tänkajaja strunt samma ni ska få en länk här vart efter, så kan ni kika under rubriken news och bilden på råbocken som är inlagd den 8/11-09 här kommer länken till PerfectPicture! de flesta av de foton jag tar på hundarna är inget vidare och raderas ganska omgående, som den här till exempel wacko

Sämsta bilden

Blir det lite tid över i morgon så ska jag lägga till några på Piraya, det är hon längst till höger i bilden ovan - Canna i nederkant - och naturligtvis Tjalle som hoppar ner med gapet öppet .......

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-11-15 20:28 | 0 kommentarer

Tysk Jaktterrier, en riktig stjärna!

Sjansig kille va? Det kommer lite update i kväll med fler foton på denna lilla "pôjk" och en liten filmsekvens, tja förresten den kan jag ju länka till redan nu så kan ni ju ta en liten förhandskik

klicka på länken här så kan ni kika på hur lååång en valp kan bli när han kommer fram till vilt för första gången......själv kikar jag in på sidan lite senare i kväll och uppdaterar med lite skrytig text om stärnskotten här ovan.

Jo så här var det:

I dag var jag en sväng till Björkvik Säteri för att hälsa på Husses Tore & Torebror. Hundarnas husse kastade sig i en bil och försvann när jag kom….precis som vanligt haha.
Men nu var det ju inte honom jag skulle hälsa på utan hundarna. Sköna Tore är precis som vanligt coola killen och passar på att vila när tillfälle finns. Han och wachteltiken Svea var lite lagom slöa efter att de fått slitit hund på jakten.
Olles med matte Lena + mej, skulle gå en liten promenad med Olle och se hur han skötte sig, Lena tycker att han har näsan i marken 99% av sin vakna tid.
Vi traskade från huset och ner mor sjön och hade väl inte kommit mer än 100-150 meter när Olle kastar sig över diket, och landar på vallen. Smarta jag ska ta upp pipan och vara beredd att vissla på honom……men då kom första drevskallet och vilket SKALL!! Robban har sagt att han låter bra, men att han lät x antal gånger bättre än Tjalle kunde jag ju inte tänka mej!
I all fall så matade han på friskt och drog lite åt höger upp mot en skogsbacke. När han hoppade över diket upp mot backen ser Lena och jag dovhjortarna lämna samma backe men lite längre ner. Nu är jag ju ingen snabblöpare och hade inte någon lämplig fotbeklädnad för att  löpa heller, så jag missade Olle när han kom ut från skogen i exakta spåret.
jag hade sett vart hjortarna tog vägen så jag kunde även se hur spårnoga han var. Det var en ren fröjd att se, plus att lyssna på det skallet från denna lilla valpusling som är på dagen 156 dygn gammal, han blev alltså 5 månader i fredags. Av någon anledning så klockade jag inte honom på drevet, blev väl för snopen antar jag, men kan tänka mej att jag hörde honom i kanske 10 minuter, han var tillbaka i sig egen löpa efter ytterligare 5. Och som belöning så fick han en färsk råget att nosa på och undersöka. Lite avvaktande till att börja med, inget terrier-stôlleri där inte, utan helt lugn och undersökte i sin egen takt. Men när han upptäckte att den saknade puls, så tappade han intresse. Vad månde det bliva av denna lilla Olle när han blir stor ……. Mors lilla Olle var han i dag i alla fall.

Det ligger några dagsfärska foton av honom i Piraya&syskon fotoalbumet det hittar du här.


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-11-08 19:58 | 0 kommentarer

Kikar in en snabbsväng här, och häpnar över hur många som besökt sidan i helgen, todde att ni var upptagna med att jaga och uppvakta far på fars dag. 
Passar på att slänga in ett foto av en pappa och numer även stolt rävjägare

Larsson & Chicko


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-11-06 22:59 | 1 kommentarer

 Läser om ”myten” om generalpasset.  Och kommer osökt att tänka på de tråkiga och intetsägande nummerskyltar som numer kommer upp vid passen.
En del av de gamla benämningarna på passen var  associerade till något som var utmärkande till platsen; Brutna tallen, storsten, sten i mossen, udden, höjda på havrelägda,  tvillingtallen,  stenröset, vändplan,  mm.

 En del pass uppkallades efter de jägare som någon gång hade utmärkt sig på något sätt, antingen med att ha skjutit vilt där, eller kanske inte…. I vilket fall så var passen uppkallade efter manliga jägare som; Gustafspasset, Allan stubben, Bom Pers Passet, Lasse i Backen, Fredriks Platsen, Sten på Sten, Johans Koja etc etc

Så då dessa helt obegripliga och ibland mer begripliga namnen; Pissepasset var naturligtvis i kröken av en smal porlande å. Baksidan vet jag att jag var och letade efter länge väl – inte var det baksidan av något speciellt! Storgran fanns inte heller, men det hade varit en extremt stor gran på platsen ungefär 12-15 år innan jag jagade där. Grevens hygge, hade lika så fått sitt namn när det fanns ett hygge – så där ungefär samma år som jag föddes. Bortre lehålet var som det låter, ett lehål på den tiden det fanns utmarker med bete för korna.
När jag gick med älghund minns jag at jag var ombedd att gå förbi Jakobs Brygga. Kikade på kartan och letade efter någonting som kunde vara eller ha varit en sjö, där det rimligtvis hade funnits eller fanns en brygga. Hittade inget sådant, så jag gick lite på ”gehör” och kom fram till en passkytt som kände marken väl. Frågade hur i heliske jag skulle kunna hitta till denna brygga. Han skrattade gott och som ni nu förstår så var det passet jag var vid. Medens jag stod kvar hos passkytten och lyssnade på min lilla gråhund Lissyh som precis hade fått fatt på älg, berättade passgubben en historia om Lukas.
Lukas var själv borta sedan många år, men på detta passet satt han för många år sedan, på den tiden då termosarna inte var okrossbara. I alla fall så var det vinter och på bergknallarna som ligger runt Markus Brygga, var det en isskorpa, efter ett inslag av underkylt regn som dragit fram under natten. Så lite nysnö på det fram på morgonkanten. Ni kan tänka er själva hur den gamle gubben Markus halka fram med sina ladugårdsstövlar över berghällen…. Båda benen halkar iväg och Markus hinner inte med, mer än att parera när han landar. Detta upprepar sig ett par gånger men den gamle gubben tar sig fram till passet, och så upprepas samma procedur sär han ska därifrån.
Jaktlaget samlas i ekbacken och nu ska det drickas medhavt kaffe från termosarna. En efter en upptäcker de att det skramlar av skärvor som ligger i innanmätet av behållaren. Men ni kan drick av mitt kaffe, säger Lukas som inte ens har plockat upp sin termos, för han har fullt sjå med att se över sina skrapsår från alla vurporna. De andra är tveksamma eftersom Lukas precis berättat att det var is på berget och att han ramlat ett antal gånger. Han hade ju haft termosen i den grå ryggsäcken som han haft på sig.
Gubben häpnade när de hivade upp och öppnade en hel termos. Den enda som inte var förvånad var Lukas, som sa någonting i stil med: ”Tjae, måhända att jag ä nämre 80, men nog vet jag hur en ska gå ner i brygga eller va det heter”, så gör han en uppvisning på stället av någonting  som kallas för ”övergång bakåt” i dagens gymnastik!

I dag heter LukasPasset, pass 33 och de yngre jägarna som kommit till i det jaktlaget har nog aldrig hört talas om Lukas eller har en aning om att en gammal farbror slog frivolter över glashala berghällarna för att rädda termosen som han hade med sig i ryggsäcken.
I dag är det snitslat från skogsvägen ända in till passet, och det är väl utmärkt på kartan.

Själv irrar jag inte vilse och frågar frusna passare om vart jag är. Jag har min GPS med karta och passen utmärkt, vet exakt hur långt jag gått och vart jag har min hund. Träffar du på mej i skogen under jakt så kan jag berätta för dej hur högt vi befinner oss, eller hur långt vi har till bilarna/jaktkojan/passare/ hundarna. Inte mycket som lämnas åt varken slumpen eller fantasin.  Finns snart inte heller någon kvar som kan berätta som dessa jägare som de gamla passen var uppkallade efter, eller varför de kallades som de gjorde.
Snart återsår bara numrerade pass och en tillgänglig statistik på vad som skjutits på den eller den platsen. Nästa generation har inte den blekaste aning om vem Sten var som satt så sten och sköt en  dubble på 18 resp 20 taggare 1959.

Tja, sitter här mest och försöker minnas så många av de gamla passnamnen jag kan komma ihåg. Tänkte skriva ner lite anekdoter om de jag känner till eller fått för mej återberättat. Tror jag har ca 20-25 olika berättelser om personer som har fått pass uppkallat efter sig, sparat . Inte vet jag vad jag ska med det till för dagen, men några idéer finns det hos en bekant som kommer att samla in så mycket material om gamla jägare och deras pass.

Själv tänker jag nu ägna resten av kvällen åt att kura skymning tillsammans med Tjalle & Canna, lyssna på skön musik och läsa lite poesi av Bo Setterind, denna bland annat......

Skogen


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-11-04 20:32 | 1 kommentarer

Nu ska det tydligen trääääänas som aldrig förr. Till och med Tysk-Emil ska börja röra på sej enligt hans egna ord på Tysk-Emils hemsida.

Nu har jag funderat både  länge och väl vad jag ska hitta på att ägna mej åt. Då kommer det som en skänk från himlen ett mail från annan TJT kennel med alldeles strålande förslag hur man ganska naturligt kan träna yoga:

Research confirms that drinking gives you the same benefits yoga does

Savasana
Position of total relaxation.  

Balasana
Position that brings the sensation of peace and calm. 

 

Setu Bandha Sarvangasana

This position calms the brain and heals tired legs.

 

Marjayasana

Position stimulates the midirift area and the spinal comumn. 

Halasana

Excelent for back pain and imsomnia. 

 

Dolphin

Excelent for the shoulder area, thorax, legs, and arms. 

 

 

Salambhasana

Great excersice to stimulate the lumbar area, legs, and arms..

 

Ananda Balasana

This position is great for masaging the hip area.

 

Malasana

This position, for ankles and back muscles.

 

Pigeon

Tones the body, and builds flexibility and helps get rid of 'stress'..

Undrar ja om det verkligen var fotboll han Tysk-Emil skulle börja med igen....eller om det inte var någon form av yoga...jaja något hälsosamt är det i alla fall

 Avslutar med lite update om Piraya, hon växer och frodas naturligtvis. Blir mer och mer lik Canna med ett härligt temprament och en otrolig följsamhet. Slänger in lite blandade bilder och några korta klipp på henne:

Står ju stilla en halv sekund, fota om du ska!

Har ju benen fulla av spring

Vadå stå stilla, hur menar du?

Tittut, här är jag!

Kollade bara in om det fanns något spännande

Okey, nu står jag stilla.....

Åh, vad skådar mitt valpöga där borta....

Kolla in hornen på den vänstra 1½horn

Så har vi tränat lite inkallning

 

och börjat med lite fritt följ

 

 


TYSK JAKTTERRIER / HUSSES DAGBOK

2009-11-03 23:03 | 1 kommentarer

Brukar ni kika runt bland de länkar jag har? När jag själv är inne på någon hemsida och det inte är uppdateringar i blogg eller dagbok eller annat roligt, så kan jag allt som oftast, om tiden tillåter, klicka runt lite på de länkar som finns.
Själv tänkte jag med tungt sinne ta bort en länk i dag, nämligen den här: Infernos  Nonna, men den får vid närmare eftertanke ligga kvar

Klart ni undrar vad det rör sig om, och borde väl därför skriva en lång berättelse men gör en kort trist variant.  Infernos Nonna blev med all sannolikhet tagen av en eller flera vargar i fredags. Länkar med notiser kan ni läsa här, här och här.

De flesta som jagar med hund har väl en klar åsikt om vargens vara eller inte vara. Och klart att även Husses Kennel har funderat fram å tillbaka, och för de som vill är nyfikna på åsikter så kan jag väl uttrycka mej så är; Först trodde jag att jag hade lite svårt att bestämma mig, men nu är jag inte så säker på det längre…… om man nu kan tillåtas att ordvränga lite.

Infernos Nonna med Husse & Matte
Foto från Kennel Infernos hemsida

 

«november 2009»
måntisonstorfrelörsön
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2008
  2007