HUSSES DAGBOK

2009-12-30 01:33 | 0 kommentarer

Jodå det kommer mer uppdateringar här i dagboken, men det har varit lite helgfrid här på Husses Kennel, och dåligt med tid att mixtra med hemsidan.

Här kommer en alldeles minutfärsk uppdatering, fotade av termometern. Det var väl enkelt att komma ihåg var den visade....samma temperatur inne som ute, kan man väl säga

Termometern natten mellan 29-30 december-09

 


HUSSES DAGBOK

2009-12-23 11:07 | 0 kommentarer

Yippi och sånt!!! Lilla Pirri är återfunnen, pigg & kry, efter 3 dagar på "rymmen". yahoo

Hade bsök här tidigare i dag och han sa någonting i stil med att: tänk att de bästa jakthundarna ska gå åt eller försvinna, och en värdelös jakthund kan ta-mej-tusan, jaga i mittsträngen på motorvägen utan att komma till sakada!
Då drar jag slutatsen att Pirri är värdelös eftersom hom kom tillbaka haha...... jo klart jag kan skämta om det NU när man vet att hon är välbehållentjthoppanim


HUSSES DAGBOK

2009-12-22 23:35 | 0 kommentarer

Uj, vad tiden rusar iväg, och det där att skjuta upp saker till sedan – det fungerar ju inte i dessa dagar.

I lördags var det tänkt att det skulle jagas, men tyvärr så var det för kallt för både djur och folk.
Hann i alla fall i tid till Madde & Peters bröllop kl 16.00 i kyrkan, med efterföljande mat och festligheter. Var riktigt rörd under vigseln och träffade många trevliga människor på festen.
Söndagen var lite avslagen . Lite roligt är att jag hade några telsamtal på lördagskvällen, så jag gick ut och pratade, klart det hördes lite tjo och skrål inifrån, men alla tre undrade om jag inte var nykter, eller den ena sa väl någonting i stil med att ”jag ringer dej i morgon när du är nykter”.
Det jag drack under kvällen var den gudabenådade drycken Trocadero och kaffe……..
……..och ännu mer undrande var jag när jag vaknade på söndagsmorgon med huvudvärk som hette duga.
Hade jag vetat det – så hade jag ju lika gärna kunnat kalasat ordentligt kvällen före.

I söndags fick jag meddelande från Parlours kennel att lilla Pirri var på vift. De hade varit ut och jagat och Pirri`s kompass hade tydligen slutat att fungera, som Carro uttryckte det.

På söndag kvällen hade hon fortsatt inte kommit till räta, hela dagen i går gick och ingen Pirri hittades eller dök upp någonstans, i dag är det tisdag och det börjar kännas ganska trist….

Förra veckan så var det ju Pirris bror som blev kvar i ett gryt, och nu är Pirri borta – känns inte bra alls att inte veta vad som har hänt. Alla som har haft sina hundar kvar i skogen vet hur eländigt det är och hur maktlös och bedrövad man känner sig. 

På förmiddagen i dag kom lilla Morris hit för att snygga till sig inför Göteborgutställningen, där han ska ställas både lördag och söndag. Jag har ställt honom två gånger tidigare och han har fått CERT båda gångerna, så klart jag hoppas att han tar sitt sista nu. Men att ställa en brun TJT är ganska vanskligt, för en del domare tycker inte alls om färgen.
Ja, vi kommer att ha trevligt i fall, hur det än går.
Eftermiddagen ägnades åt bankärende, handlande, besök på apoteket och sådana triviala saker. Hade lite dåligt samvete när jag kom hem, för att hundarna inte hade fått gjort så mycket i dag, så jag försökte döva mitt samvete med att ge dem varsitt märgben. Och det verkade fungera ganska bra….

”  Ett liv fullt av måsten slutar ofta med ett enda - borde ha gjort………”


HUSSES DAGBOK

2009-12-16 23:15 | 0 kommentarer

Härligt med ”facit” som ramlar ner från skyn! Inte är det märket på skrivmaskinen jag tänker på, utan det efterlängtade snötäcket som breder ut sig!
Facit på VAD som rör sig på marken och ev så ska väl någon liten mickel kunna spåras till ett gryt under de närmaste dagarna.

Någonting jag undrar över vad det är med snön som gör hundarna helt galna? Att det finns folk som blir som tokiga av ”vitt puder” det är väl allmänt känt, men inte kan väl hundarna tända på pudersnö?

Antar att du som sitter här och läser nu har en eller flera jakthundar. Hur reagerade de när du var ut och morgonpinkade dem/den och marken var snötäckt? ….kunde tro det – GALEN!
Det forskas vitt och brett om hundar och jakthundars egenskaper, och om hundars beteende har det väl skrivits spaltmil efter spaltmil, men ingenstans ett enda ord om varför hundar blir alldeles vilda när snön kommer.  Det borde ju vara tvärt om… eller??? De får svårare att finna dofter, de har tuffare att se vad som finns på marken, de får tuffare med avståndsbedömningen i vita snödrivor. Och ändå så blir de bara totalt galna!?

Fanns förra året en artikel om ett par som flyttade från Mexiko till Sverige med en hund. Hunden hade aldrig sett snö (av naturliga orsaker) så i dec när det snöade och jycken för första gången i sitt liv satte tassen på snö så fick den spatt precis som vilken infödd Svensk hund, som helst. Eller se på de valparna som är födda på vårkanten och är halvvuxna när den första kontakten med snön infaller – samma sak där – de blir helt yra och njuter av snön och tokleker. Till och med gamla Canna får spratt i benen när hon kommer ut i snön….. så om någon som läser här har någon länk med fakta om hundars beteende när de kommer ut i snön eller har någon teori så; shoot man – shoot!

Tja det var väl allt för i dag, om ingen vill ha Tjalle vill säga – gratis! STÖN & PUST! Canna löper och Tjalle är billig. Så om du smyger utanför Husses Kennel – lyssnar till när Tjalle börjar yla – sliter upp dörren och frågar om Tjalle är gratis, så kan jag lova att du får ta med han!!!!!!!!!!! Fy satans vad trötter jag blir på denna 24/7 serenad...........


HUSSES DAGBOK

2009-12-14 20:38 | 0 kommentarer

Tänk vad snabbt det kan gå med uppdateringar på SKK, då! (för en gång skull....) Nej Tjalles nya titlar har de inte lagt till, men däremot resultaten för alla Tyska Jaktterrier som ställdes ut i lördags. Tror att denna länken ska fungera LÄNK (funkar om man klickar två gånger!!)

Resten av veckan kommer det att finnas lite av varje inplanerat. Hoppas på TJT besök X 2, och avslutas med jakt + bröllop, på samma dag......hoppas jag hinner byta kläder före bröllopet, annars får jag väl köra en kompromiss


HUSSES DAGBOK

2009-12-13 23:07 | 0 kommentarer

Sent som vanligt både på kvällen och med att göra några uppdateringer.  Kockan är alltså mer när jag uppdaterar än när ni läser....eller jag menar - att jag kan faktiskt stanna tiden lite..... så här är det.
När jag loggade in på Cybersite för att upptatera så såg det ut så här

Baksidan av hemsidan

Klockan var 7 minuter över midnatt, men det går att ställa tillbaka tiden, så det ser ut som om jag sitter och skriver det här 2009-12-13 kl 23.07.  På så sätt hinner jag med att fira tradje advent här på hemsidan

Tredje advent 2009

Några bilder från Stora stockholm blev det inte heller, så ni får fortsätta att njuta av Tjalle på bilden som SKK tog.
Den bilden kommer att publiceras i Hundsport samt på SKK`s hemsida. Klart det är roligt att liten Tjalle får vara med, och för er som retar sig på det....tja ni får väl bläddra förbi eller blunda när ni läser Hundsport.
Jag har ju ställt ut Tjalle för Ingela Nillson tidigare och hon var lika betuttad i honom då som nu, och Tjalle fick en kritik som lyder, som så:
Umärkt huvud med fintuttryck. Bra öron. Snygg överlinje. Härlig kropp. Välvinklad både fram och bak. Rör sig bra. Utmärkt pälskvalitet.

Stora utställningar inomhus är ju lite speciella, och ett stressmoment för många hundar. Tjalle han stissa upp sig rätt skapligt emellanåt. Men sköter sig för det mesta. Lite lattjo är det faktiskt att hans uppfödare; Mr Tysk Jaktterrier - Kenth Elving på Gamekeeper`s kennel tidigare hade med i sin infotext om TJT, att hanarna kan vara lite gramse på varandra.
En annan Gamekeeper`s hane; Jalabanke "Jalle" var också där - en kolugn unghande som var kanontrevlig.
Tjalle kommmer hemifrån med löptikslukt i näsan, när jag tar ut honom ur sin bur på utställningen så är det Jalle han träffar på - de snosar och hälsar på varandra - så var det inte mer med det. Vi står kvar och pratar och väntar och Jalle & Tjalle väntar bredvid varandra och fortsätter att lukta och nosa på ömsom varandra eller på den lilla tiken Lotte, och så tigga hundgodis av mej. Inget stök bråk varken om Lotte eller godis eller mot varanda bara för att de är TJT hanar.
Det var inte bara Tjalle som tyckte att Jalabanke var en trevlig prick, det tyckte jag också. Han fick ett Ck, CERT och R-CACIB. Bara att buga och bocka.

Husses Kennel önskar en massa snö, inte bara animerade flingor som dalar här på hemsidan och gör det irriterande att läsa texten. Även om det kan vara vackert med barmark - höstfärger och dimma

och djuren är framme och betar på åkrarna

Dovhjort

och räv går att jaga även på barmark

Rävarna

Vill jag ha spårsnö och lite minusgrader! ....och förresten när jag ändå sitter här och önskar så kan man flytta lucia, jul & nyår - och andra dagar när man måste vara social med små barn, till efter jaktsäsongen, då man har tid att umgås! Inte ska man väl behöva ha dessa helger mitt i jaktsäsongen?

 

 


HUSSES DAGBOK

2009-12-12 23:32 | 1 kommentarer

Snabbaste uppdateringen ser du här

Text och bilder ramlar in här under morgondagen.

 


HUSSES DAGBOK

2009-12-11 12:35 | 0 kommentarer

TJT folk är bra hjärtliga ändå. När man mår som sämst så kommer det roliga SMS och mail för att man ska skratta och fylla på sitt lager av andorfiner, igen.

I dag kom ett mail från en annan TJT kennel, där de har en härlig humor:

Jag gick utefter gatan när jag blev tilltalad av en väldigt smutsig skabbig, hemlös kvinna som tiggde om pengar till mat.

Jag öppnade börsen och tog ut hundra kronor och frågade: Om du får dessa pengar, kommer du att använda dom till vin i stället för mat?

- Nej, jag har slutat dricka för flera år sedan, svarade kvinnan.

Kommer du att använda dom till shopping i stället för mat? Frågade jag.

-Nej, jag vill inte använda min tid till shopping. All min tid går till att försöka hålla mig vid liv, svarade kvinnan.

Kommer du att använda dom för att gå till en frisör i stället för mat? Frågade jag

- Är du inte klok, jag har inte varit hos frissan på 20 år, svarade kvinnan.

Ok, sade jag. Du får inte pengarna, jag vill att du istället följer med mig och min man ut på middag i kväll.
Den hemlösa kvinnan svarade chockad:
- Tror du inte att din man kommer bli arg om jag gör det? Jag vet att jag är smutsig och luktar förmodligen ganska illa.

Då svarade jag: Det är helt ok, det är viktigt för honom att se hur en kvinna ser ut när hon slutat med shopping, frisör och vin.

 


HUSSES DAGBOK

2009-12-10 23:17 | 0 kommentarer

Som de flesta  av er nu sett och hört så har en Hussehund avlidit. Den andra från samma kull, efter Tjalle & Kattja. Nu var det Husses Jakthund som förolyckades i ett stengryt.

Telefonen har gått varm lika så har det vällt in mail med en rad frågor. De mail som kommit från för mej okända personer har varit ganska genomgående frågor om hur vanligt det är att TJT dör i gryt och varför.

För det första vill jag säga att jag själv inte vet om någon hund som blivit ihjälbiten av varken räv eller grävling under grytjakt. Det kan förekomma bataljer mellan hundar och djuren som i regel resulterar i skador som orsakas av bett i sk mjukdelar. En tand genom läppen eller ett perforerat öra. De skador som ser mest ut är de på huvudet, och det kan man likna med skrapsår som de får av taket i grytgångarna.
Så kan hundarna som varit nere i gryt ha helt igensvullna ögon. Det kan också se lite läbbigt ut, men det hamnar sand och jord i ögonen och därför är det viktigt att man ser till att spola rent ögonen ganska omgående, så det inte är något sandkorn som ligger kvar och skaver.
Det finns folk som anser att det inte spelar någon roll om hur en hund ser ut, för att den ska fungera som grythund. Snicksnack & skitprat, säger jag!
Ögonen på en grythund ska inte vara klotrunda utåtstående, utan ;”små, ovala, väl placerade så att de ej lätt skadas och ögonkanterna skall vara åliggande” , som det står i rasbeskrivning. Det fanns en tanke med de detaljer man tog fram i rasbeskrivning en gång! Uttrycket skallvara beslutsamt, står det också. Själv anser jag att hela hunden ska vara ”beslutsam” inte bara blicken!

Att läpparna ska vara ”stramt åtliggande” är också en standardfras som finns återkommande på grythundraserana, och det behöver väl inte förklaras vidare. Eller kanske jo, förresten; det ska alltså inte finnas något löst hängande skinn på en grythund för en räv eller grävling att bita i.
Vidare anser jag att de viktigaste kroppsdelarna på en grythund är käken och tänderna. Lite av Tyska Jaktterriern`s adelsmärke. Och det är inte för inte som även där rasbeskrivningen säger att en TJT `s käke ska vara kraftig och att tänderna skall vara stora och lodrätt placerade i käkarna.
Tänder och käkar tillsammans med stora framtassar och bra rörlighet torde vara det mest framträdande på en TJT.

Jag påstår igen då, att en bred käke på en grythund gör ett bättre arbete på i synnerhet en räv, men även på en grävling.
Därför tycker jag det är trist med TJT som har någonting som ser ut som en näbb, längst fram på kroppen! Jag har ju en sådan hund själv här hemma och förutom jaktliga egenskaper så är det i stort sett bara bred käke som ska tillföras exteriört.

Varför det är viktigt med bred käke? Jo av den enkla anledningen att har hunden mer bredd på sin lilla rosentrut än ex räven, är oddsen bra mycket bättre för hunden än för räven. OCH vad gör en räv som ju enligt somliga är listig som …..just en räv? Borde ju vara att ge sig ut ur grytet framför alternativet att stoppa in sin smala nos i hundens breda käke….. ja, kanske inte precis rätta orden att beskriva, men du fattar andemeningen va?

Så är det väl storleken på hund; i dag så finns det ganska många TJT som inte klarar av att arbeta fysiskt i gryt, på grund av att de är för stora.
Jag är även en av de som är så vansinnigt besviken att man tog bort den liggande förträngningen för tyskarna. Och oavsett vem jag frågar så, har jag inte fått något svar om vad tanken var med det, mer än att det avlades fram för stora Tysk Jaktterrier som inte klarade av att ta sig igenom!  Samt att det behövs större TJT än 39 cm för att de ska kunna jaga vildsvin…… skitprat och snicksnack – säger jag!
Man har tidigare kunnat jaga vildsvin med TJT som har ett spann i mankhöjd på 33 – 40 cm, så varför skulle man inte kunna göra det i Sverige? Tja, antagligen för att uppfödare inte litar på sina avkommor eller på sina valpköpare. Det r de enda anledningarna jag kan tänka mej.

Så åter till grundfrågan; ska och kan man använda en TJT i gryt?
Jo det tycker jag allt att man med fördel kan. En mentalt stabil TJT ska kunna klara av att aga gryt utan några större skador. Men om man inte tänker att vara aktiv grytjägare tillsammans med sin hund, ser jag ingen anledning att man ens ska stoppa ner den ens i ett provgryt! Och har man köpt sin TJT enkom att använda som grythund så vet man ju själv vad som gäller för kriterier vid val av föräldradjur, samt hur man jagar in den…… med förstånd!!!!


HUSSES DAGBOK

2009-12-09 22:51 | 1 kommentarer

Tanken i dag var ju att jag skulle kunna skriva hur jakten varit i går och sedan visat bilder hur en hund ser ut som varit och lekt med grävling, helt olovandes.

Nu är hunden kvar i grytet och trötter är jag både i kroppen och knoppen. Därför blir det ingen utlovad uppdateringen med glada besked, eftersom jag inte har någon att komma med.

Men vill passa på att tacka alla som verkligen lagt ner sig både bokstavligt och själsligt, i tappra försök att hjälpa till!

 

 


Husses Dagbok

2009-12-08 23:59 | 1 kommentarer

Nu blev det inte lugna dagen som jag räknat med....eller rättare sagt den började lugnt i skogen med sjönsång av en TJT så klart.


Och avslutades med ofrilligt grytjakt under en sten som man av narturliga orsaker inte kan rubba på....... men efter att ha kallat in Tysk-Emil som är av den enkla filosofin ang stenar; "Upp ska du - om jag så ska gräva ner dej!"

Grytjakt

Storsten

....... och så Tax-Johan som offrade en hockeymatch för att komma och hjälpa till; "Vad är väl en hemma match i hockey med favoritlaget och hjärtevännen - mot att få gräva och spetta i ett gryt!

För att inte tala om att laga punktering i svarta natten, med domkraft som går rakt upp i rostig bil?

Punktering

Punktering

Verkar det rörigt? Inte alls - jag vet ju har det gick gick till för jag var ju med men kanske är lite för trött för att förklara mer begripligt. Nu några timmars sömn och så ut i skogen och leta reda på kvarlämnad TJT. Så kanske framåt kvällen att jag hinner att lägga in fler bilder med lite mer förklarande text.

 

 

 

 


HUSSES DAGBOK

2009-12-06 22:02 | 0 kommentarer

Andra advent

Ytterligare en snabb uppdatering. Har varit lite dåligt med tid att uppdatera hemsidan, kikade in häromdagen och fick till lite fallande snö i alla fall. (en ny funktion som cybersite har; klicka här så blir det fallande snö på hemsidan, så enkelt så till och med jag begrep hur man skulle göra)
Så en liten advenststake i dag, juligt värre va?
Någon spårsnö ser det ju inte ut att bli ute i alla fall inte här.

Fick ett foto på Kison, i går. Kison hade upptag och drev på ett rå, och naturligtvis är det lika härligt varje gång man hör en färsking till hund i skogen för första gången. Ett kort fint drev och en klockren återgång när husse kallade - vad mer kan man begära?

Tysk Jaktterrier, Kison

Lite lattjo, när jag berättade om Kison`s bravader för de som har Husses Torebror som kallas Olle. Olle har ju varit i farten ganska länge nu, och så var ju Husses kennel där och hälsade på. När Olle skulle tränas i inkallning blev det ju ett drev på en dovhjortsflock i stället, så det blev man ju påmind om....och så några ord om tokig uppfödare mellan skrattsalvorna. Så nu är det bara att vänta till Smula & Piraya har visat framfötterna i skogen, men jag tror att det kommer lite senare på säsongen.

Liten passus till er som stör sig på att jag ställer ut Tjalle; han kommer att ställas ut i Stockholm i helgen, men inte i Göteborg - där har jag bönat och bett på mina bara knän för att få visa upp en en helt annan TJT, .....ska till och med lämna Tjalle i utbyte som jakthundhund över den helgen i januari!

Veckan som kommer ska bli lite lugnare på den socaila sidan, varken begravningar eller 50 års kalas inbokade, och bröllop är det inte förrren den 19/12, så mycket skog en del sjukhusvistelse, kurs, och en heldag med

 

är inplanerat.
Ska kanske reta Mr Tysk Jaktterrier = Kenth på Gamekeeper`s att han håller dålig reda på sina avkommor. Tjalles helbror Al Capone blev SV-09, Tjalle blev NV-09, men MR Tysk Jaktterrier har tydligen blandat ihop det, för på Gamekeeper`s hemsida kan man läsa......

kanske berodde det på att jag pratade så mycket (som vanligt) när vi pratades vid härom dagen
Nu är det hög tid att jag börjar nattakissa hundarna, Canna har föreseten börja löpa - liksom grannens 3 tikar! Märks då inte minst när det ska rastas hundar STÖN!
Ja vist höll på att glömma bort, denna vecka ska jag ha klar 2 slipsar med fasanfjädrar. Har en som är lite "annorlunda" från start:

Ojoj-oj, fick ta bort fotona - slipsen  är ju en suprise för mottagaren, då går det ju inte att ha bild på den här! Får väl lägga in bild igen när den är köpt och överlämnad........tänkte inte på att det är mycket hemligheter både för stora små så här inför julen.......

så ser den ut i dag, men den ska som sagt "beströs" med fasanfjädrar på framsidan, medens baksidan ska vara helt intakt, så det blir lite extra pill förrutom att alla fjädrarna ska klippas och sys dit med ett osynligt stygn för varje fjäder..... så kanske det kan bli några bilder av slipsen när den är klar, så ni kan se hur en fasanslips ser ut.

Ja just ja, det finns fortfarande obesvarade mail....som kommit via hemsidan...kommer att svara alla i tur och ordning så det ska jag väl hinna med denna veckan också hoppas jag.

 

 

 

 

«december 2009»
måntisonstorfrelörsön
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2008
  2007