Skitjakt alla "digger`s"!

2010-07-31 22:44 | 0 kommentarer

Hujedamej, vad beök det har varit på hemsidan de senaste dagarna – kul som 17!

Lovade ju en uppdatering i dag; de som deltog på spårträningen hade tydligen roligt och det var enligt deltagarna mycket givande.
Husses kennel hade ju lite annat på G, och stod över denna gång.

Har ju varit lite orolig över Canna`s viktöring senaste tiden, men jag tror inte att jag behöver vara så orolig längre. I dag skulle jag flytta en fodersäck ute i förrådet när jag upptäcker att den var halvtom med ett stort hål på baksidan – Canna brukar allt som oftast ta sig en tur ut dit och nu förstår jag varför.
Nu är det slut på självserveringen!!

Här lite bilder från Trixi och Tjalles rastning i skogen i dag

Tysk Jaktterrier

Tysk Jaktterrier

Tysk Jaktterrier


Äntligen fredag

2010-07-30 21:09 | 0 kommentarer

Innan du börjar läsa:Till Stefan från Husses Kennel

Ägnat största delen av att puzzla med folk och tider för de som ska ut och spårträna i morgon.
Kände mej lite som en kypare:
”- Vad önskas?”
”- Ett 900 -1000 meters vildsvin, lagt med bukinnehåll och en krok på slutet”
”- Och vad önskas här då?”
”- Ett nybörjarspår för älghund”
osv osv.  Men nu ska allt vara klart för folk och hundar som ska med, vilket jag själv inte ska. Kul att det blev så mycket folk som vill friska upp hundarnas spåregenskaper före bockpremiären.
Så var Peter med sin väna hustru Åsa över en sväng, efter det var hundarna ganska ogågna så  en promenad med Tjalle & Trixi med mej själv spanandes efter lite gula kantareller stod på tur.
Skulle precis kliva av körvägen och fram till de gula läckerheterna som bäddat ner sig i den mjuka mossan, då det kommer sex stycken dovhjortar och far över körvägen.
Tjalle gick i spinn och Trixi blev alldeles yr i bollen för hon fattade inte varför Tjalle  tjoade. Till sist fick hon syn på hjortarna när de försvann så hon studsade efter – men alldeles tyst.
Efter en stund hör jag henne: bjäff bjäff inne i tätan – 15 sekunder här jag igen bjäff bjäff men nu lite nämre – lät som hon var precis i kanten av grantätan, samtidigt som jag ser jag i ögonvrån två hjortar kommer UR tätan och tillbaka mot Tjalle och mej…… bjäff bjäff efter dem kommer liten Trixi!
Hon kom studsande efter hjortarna och kanoners glad fortsätter hon fram till S K R I K A N D E Tjalle. Och var bara lycklig.

Var formuleringarna här ovan ovanligt ovanliga så beror det på att jag för ovanlighetens skull bänkat mej framför TV`n och varit hemma hos Kalle Moraeus via SVT1. Satans vad bra han är!

Nu slut på korkigheterna och lite bilder. Den första är absolut inte på någon ”leksak” utan på en riktig Ziess-kikare!

Så har det kommit bilder på Husses Chela, som verkar vara både högt

Husses Chela

och lågt. Hon ser ju riktigt trevlig ut!!

Husses Chela

Avslutar med några klokord och uppdaterar dagboken i morgon igen

Respekt!

 


Spårträning på lördag

2010-07-29 23:53 | 1 kommentarer

SPÅRTRÄNING PÅ LÖRDAG! Anmälan senast kl 15.00 fredag via mail!


TJTK`s SOMMARTRÄFF 2010

2010-07-26 13:01 | 3 kommentarer

Husses matte var på TJTK`s sommarträff:  två av de fyra dagarna och med var även Tjalle & Trixi, den sistnämnda var med för att koppel och socialtränas, Tjalle skulle ställas ut lördagen.

Fredag: var det full aktivitet med tipspromenad, viltspårprov, grytprov, elitprov och träning i vildsvinshägnet. Tror det kommer upp bilder från vildsvinshägnet på Tysk Emils hemsida vart efter. Hoppas det finns bilder med på Kling`s hund
Husses Kennel tillbringade eftermiddagen vid vildsvinshägnet och ägnade timmarna åt att lyssna på hundar tjôta med folk och så fick Trixi mingla runt bland folk och hundar.
Tillbaka till Öster Malma där matte minglade runt, trevligt att träffa både gamla bekanta och stifta nya sådana.
Möe TJT-tjôtning blev det ju naturligtvis, det är roligt med folk som har åsikter – en åsikt som framfördes var att lördagens utställning inte var något vanligt vänstervarvar- spektakel utan då skulle minsann ”agnarna skiljas från vetet” för det var en specialutställning med rasspecialHur dum får man bli? domare i form av Obmann  für das Zuchtwesen Heinz Schober från TJT klubben i Tyskland!

Lördag: Utställningen började i utsatt tid med mörka moln över Öster Malma.  För att vara en TJT utställning var det många hundar anmälda, hela 62 st, tror det var 2 stykningar.
Johan Sonesson hälsade alla välkomna

TJTK ordförande Johan Sonesson

 framförallt då dagens domare Heinz Schober

 Domare Heinz Schuber

De som hade köpt en katalog kunde följa vilka hundar det var som var inne för bedömning

Full koll

Så var det bara att vänta och vänta och v…… Tjalle skulle in som nummer 26 så vi kunde sitta och kika på de som var före. Valpklassen gick snabbt för det  fanns bara en anmäld, den valpen fick ett förstapris med Hp.
De andra klasserna var betydligt fler hundar och nu delade domaren även ut ganska många andra pris. Hm man blir ju fundersam, men han var väldigt petig med detaljer i allmänhet och i tandstatus i synnerhet. Alla hundar uppskattade inte att det rotades runt i munnen på dem

Om jag sänker både svansen å röva, kanske han slutar att rota

Andra var ganska vana vid att få alla tänder räknande

Alla tänderna ska synas i dubbel bemärkelse

Incisiverna  skulle sitta rakt och jämt annars hängde en 2à i luften. Så ska domaren komma åt att kunna räkna alla tänderna. En av ringsekreterarna hade inte sett en ”tysk tandvisning” tidigare och hade lite roliga kommentarer när jag fick kritiklappen översatt efter utställningen.
Så när hundarna i en klass är klara får de som fått ett andrapris vara nöjda med den bedömning de fått och de som fått första + Ck ska placera sig i konkurrens – alltså vilken som ska vara etta tvåa trea och fyra, så finns det en reservplacering på femte plats.

Etta till reserv i jaktklass/tikar

Bästa hane i Juniorklass/ Unghundklass/ Jaktklass/ Öppenklass var utsedda och det var Tjalles tur – det gick ju snabbt för han var själv i sin klass och fick ett CK – sedan blev han bästa hane. Han hade en minibeundrare i form av Minis lillhusse,

Mini`s lillhusse

 Mini är alltså Tjalles mamma som i stamtavlan heter Eike vom Felsenrain
Ny väntan på att tikarna skulle bedömas och så var det BIR och BIM i varje klass – bästa juniorhane mot bästa juniortik osv i de olika klasserna och till slut var det bara kvar att utse BIR & BIM .
Tjalle blev BIR = Bäst I Rasen och Grekas Bea blev BIM = Bäst I Motsatt kön.
Roligt att det blev Bea – hon är nämligen helsyster till JWW-10 Grekas Bina som jag skrev om från Världsutställningen här i dagboken från i midsomras. Extra roligt är det också att Tjalles pappa Mefisto även han är världsvinnare tillika BIR på TJTK`s rasspecial

Fick hjälp av ringsekreteraren med en översättning av kritiken och för säkerhets skull bad jag ytterliga en person, så här står det:
Höjd 36. Bröstomfång 49. Korrekta testiklar. Kraftig med goda proportioner. Matglad. Typiskt huvud. Kraftig hals. Bra överlinje.  Korrekt ansatt och buren svans. Kraftig benstomme. Korrekt vinklad bak. En hund som till fullo överrensstämmer med rasstandarden.

 Passar på att tacka för alla käcka tillrop, glada kommentarer, och grattisar – här på hemsidan, SMS, telsamtal, på chatten, och i facebook

Det var utställningen det, terrier racet gick av stapeln under tiden utställningen pågick så den missade jag. Det började regna så smått men Trixi som enbart varit ut och blivit rastad medens utställningen pågick fick följa med och kolla in 3-kampen.
Grytapportering, skytte och grävning var de olika grenarna, skyttet hade olika delmoment. Vet inte vem som hade roligast – deltagarna eller vi som kikade på – allt medens himlen öppnade sig och det spöregnade.
Det fanns ett damlag med, och de kom på en hedrande tredjeplats fick vi reda på vid jubileumsmiddagen – fräääääänt!
Efter att ha stått i regnet var både Trixi och ägare både våta och frusna, Trixi fick sin mat serverad i sin varma bur, och själv begav jag mig till Maria & Bengt för en varm skön dusch och så på med ”sommarfina kläder” för att sedan med kurrande mage bege sig till middagen.
Jubileumsmiddagen ja, den var alldeles utsökt och bestod av en trerätters. Strax efter att desserten slunkit ner var det dags att ”ta en nypa frisk luft” i regnvädret  och Jan Engdahl och jag var överens om att längden har betydelse….  bjöd Happymakers på musik så de som kände sig hågade hade en möjlighet att svänga sina lurviga, Husses Matte bland annat - har klubben lagt ner tid och pengar på att ta dit ett liveband - så får man väl bjuda till
Sammanfattning av årets sommarträff:
+ för Öster Malma, det ligger ju väldigt vackert
+ för grytet, men så är det nytt
+ för att det var så måna som gick prov på sommarträffen i år
+ för att det var så många som ställde ut sina hundar
- för att man inte vis från förra året,  undvek några fler aktiviteter direkt efter utställningen
- för att det inte fanns något party(öl)-tält, folk samlades på flera olika platser i stället för gemensam sittning. Extra olyckligt eftersom det fanns några nya TJT ägare med. Minuset ska väl i ärlighetens namn tillägnas SJF som inte accepterade att det förekom konkurrerande verksamhet med dyra puben och restaurangen.
+ för alla som dragit ihop så fina priser till utställning, prov, lotterier – antar att det är tjejerna i östra LK som ska ha heder av det jobbet.

Ser fram emot det traditionella fotot av BIR & BIM från utställningen i klubbtidningen


Flåt & ursäkta......

2010-07-25 23:55 | 0 kommentarer

....tyvärr ingen tid över att varken skriva om sommarträffen eller lägga in bilder därifrån, men det kommer under morgondagen - det har vart lite möe i dag och då menar jag inte bara nederbörd......


Påstruken.......

2010-07-22 20:16 | 0 kommentarer

Stod och strök tidigare i dag, en absolut favoritsysselsättning…..
…i dag var det lite roligare än vanligt då det stöks på motiv på kläderna.  Var flera veckor sedan jag skannade och skrev ut men har tyvärr inte funnits tid att stryka på motiven på de kläder de ska sitta på.
Senast jag gjorde något sådan var när Felicia hedrade Husses Kennel med ett besök – hon skapade

Tysk Jaktterrier

och jag strök på  - inte att förväxla med att vara påstrukenTysk Jaktterrier - påstruken

Trots att Tjalle är lite vad man kallar fotogenisk så har jag för dagen inga nya foton att lägga ut på honom, Canna är svår att fota så det finns inte  så mycket kort på henne och om jag skulle få med henne på bild nu så skulle jag nog vara tvungen att använda ett vidvinkelobjektiv – hon är smällfet! Massa motion och diet men hon har gått upp i vikt ändå och ser ut som en liten tunna. Har nu beställt tid till vet. som får börja med att ta lite prov på henne, även om han trodde att det bara berodde på att det kan vara ett ålderssymtom – även hundar lägger på sig när de blir äldre, sa veterinären med betoning på även och synade mej uppifrån och ned

För er som har tillträde till X-fliken: – det är bytt lösenord i dag – om jag missat att skicka ut nytt lösen till någon, så hör av er – lämpligen HÄR eller SMSa så kan du få det via "fånen".

Nu dags för utspisning och rastning av hundar Tysk Jaktterrier ska rastas

 Hittade ett gammalt foto av Tjalle som valp, slänger in det här

Tysk Jaktterrier med "attityd" i kroppsspråket


Är lite lat i dag

2010-07-21 17:08 | 1 kommentarer

Lättjan huserar här på Husses Kennel i dag, därför knôkade jag ihop bilder från i söndags när Bestla var på besök och hälsade på Trixa i ett bildspel i stället för att lägga upp ett och ett.

 


Från i måndags....

2010-07-20 22:10 | 1 kommentarer

Börjar väl från början – för länge sedan så anmälde jag Tjalle till Björntest i Junele, och det fanns  några enstaka platser kvar i juli.
Vips så var vi framme i juli och det skulle bli kanonspännande att se hur lille Tjalle skulle agera i björnhägnet.
Två dagar före avresa så stoppade han ner huvudet i ett jordgetingbo, så det var ytterst tveksamt om han skulle komma iväg över huvud taget, men med medikamenter i ögon, öron, näsa mun och även på hans pung var han nästan i form när ni for i väg på söndagseftermiddagen.
Johan med Tyke skulle också med (verkar som jag får dras med dessa två haha) de var redan på plats i en liten ministuga med namnet Fasanen, när vi anlända strax efter midnatt.
Mata och rasta Tjalle och Trixi, tjôta med Johan och bli retad för att jag hade egen kudde med mej – somnade Trixi till slut efter att ha haft ett mindre ”terrierryck” som slutade med att hon sprang rakt över Tyke som låg på golvet och försökte sova.
Klockan 06.00 var det samling och genomgång av vad som skulle ske den närmaste timman, blanketter att fylla i och sådant klarades av, startordningen på de sex närvarnade hundarna var redan klar och Tjalle skulle in som nr 5.
Före oss var det 1 plott, 1 vit älghund, 2 jämthundar, Tjalle som nr 5, och Tyke sist.

Johan och jag tog med oss Tyke & Trixi och gick en sväng inne i djurparken och kikade. Trixi fick snosa runt och var mer förtjust i att vara vid hägnet för Jak än känguru……

När vi gic  runt i djurpaarken kunde vi höra de hundar som var i på test, och snart var det Tjalles tur.

Testledarna för dagen Dan Larsson & Hans Åkerlund. Och det som de ska testa på hundarna är: Tillgänglighet ( på människor – hunden ska vara normalt social i kontakt med folk) / Hundens reaktion vid kontakt med björn – hunden bedöms när den kommer ner till björnarna, hur den reagerar/  Självständighet hunden ska vara själv kvar nere vid björnarna utan att ta kontakt med sin ägare  för att få förarstöd / Hundens skall – behöver jag väl inte orda mer om / Rovdjursskärpa och mod – hunden bedöms hur den jobbar i förhållande till björnarna / Inkallning -  vet väl alla vad det är.

Direkt innanför grinden stannar ägaren med hunden, hunden släpps lös – medens ägaren ska stå kvar i hörnet vid grinden och får inte röra sig.
Det tråkiga här var att jag inte såg hur Tjalle agerade nere i hägnet utan såg honom bara när han fick av sig kopplet och så några svängar på söken.

Vid genom gången hade vi fått reda på att OM hunden inte skulle få godkänt så fick vi följa med ner och fram till björnarna antingen för att stötta hunden eller för att se hur den arbetade.
Eftersom statistiken för 2009 av testade hundar i detta hägnet med denna testformen ser ut så här: 291 testade hundar varav 31 godkända var väl inte tanken att Tjalle skulle bli godkänd utan testad för att jag ville se hur testet gick till och se hur Tjalle skulle reagera.

Så när Hans Åkerlund frågade om jag ville gå fram tackade jag naturligtvis ja! Tjalle hade inte klarat sig men jag skulle  få gå ner och se vad han pysslade med.
Hundarna kommer nära björnarna och det var två stycken där inne i testhägnet. En gammal hane som var STOR och såg ganska nöjd ut med att sitta där blixtstilla och plira på folk och hund. Så var det en liten björn, en hona i miniformat som det var fart på. Det var fart på Tjalle också och han skallade så han fick fradga i mungiporna, men han hade den störta respekt för björnarna trots att han var framme ända vid nätet några gånger, men lät kaxigare på någon meters avstånd.
Efter testet var det samling och genomgång av varje enskild hund med motivation hur testledarna hade bedömt hundarna.
Ingen inflation i poängsättningen här inte!! Helt perfekt – de godkända hundarna ska ha minst 40 poäng – det fick varken Tjalle eller Tyke men ingen av dem fick minst med poäng för dagen heller.

Det blev en godkänd hund av sex stycken startande, det var den vita älghunden Fallmyrens Boss, som hade bossat runt med bravur inne hos björnarna.

Personligen tycker jag att testet var bra – testledarna och övriga som var med och hjälpte till – kompetenta, trevliga och mycket förtroendeingivande.
Så om du som läser detta haft någon som helst fundering på att åka till Junsele – gör slag i saken och ring och boka en tid! Testet är endast 10 minuter långt men värt varenda krona.


Björntest i Junsele

2010-07-19 23:34 | 0 kommentarer

Kl 06.00 infann sig lille Tjalle till björntest i Junsele - vet många är nyfikna hur testet går till och om Tjalle lyckades charma några björnar......men efter att ha varit vaken sedan 05.00 efter ynka timmars sömn och med långa resdagar både i går och i dag, får ni faktiskt fortsätta att vara nyfikna.
Kan ju berätta att det var 6 st hundar som startade och att bara en endaste blev godkänd och det var en vit älghund som heter...hm ....Fallmyrens Boss tror jag det var.

Lägger in texten om Tjalles Junsele besök här någon gång under morgondagen.


Tillbaka till framtiden

2010-07-18 17:11 | 0 kommentarer

Trixis syster Bestla var på besök i dag och det blev en del bilder tagna, de ligger i dagboken på datum den 21 juli, det är bara att skrolla dit eller klicka här


Curiosity killed the cat.....

2010-07-17 08:47 | 1 kommentarer

....och svider i näsan på Tjalle.
Lugn och skön morgonpromenad fram till att Tjalle stack ner näsan i ett jordgetingbo!

Jordgetingbo

Får väl vara glad att det bara var Tjalle som var ner med näsan där, Trixi hade väl ramlat ner om hon varit fram.
Tjalle Tvärvigg ser ut som han skulle ha lagt in en riktig stor snus under läppen och är inte alls glad i att ha en Trixi hänga i skägget, han ligger helst i fred på rygg med benen i luften.

Tysk Jaktterrier

Slänger in ett foto på Chela som kom via mobilen i går, tackar Kalle för bilden

Tysk Jaktterrier Chela

 

 


Utlovade TJT bilder

2010-07-16 23:13 | 0 kommentarer

Fotade MASSOR i dag....och ni som prövat att fota valpar vet ju ungefär hur många foton som blir kvar när man plockat bort de där det inte finns någon valp kvar i bild - där man bara ser ett par ben eller svans försvinna ut ut fotografiet - bilder som är av dålig kvallitè och så de som man aldrig kommer att visa ofentligt på grund av andra orsaker.....

..men här några foton på Trixi, som inte har någon egen flik

Tysk Jaktterrier TRIXI

Tysk Jaktterrier TRIXI

Tysk Jaktterrier TRIXI

 


Snart är det dags!

2010-07-15 22:12 | 0 kommentarer

Många som har börjat nedräkningen nu……..

 TYSK JAKTTERRIER

Och fram till dess så ska det hinnas med att fostra liten TJT valp,

Trixi, som jag ”fått på halsen”...för det är liksom där hon sover om nätterna. Ska se om jag lyckas ta lite foton och kanske någon filmsnutt på henne i morgon.


Bara text i dag

2010-07-14 22:16 | 0 kommentarer

Känns tungt när hundar dör, oavsett om det är ens egna eller andras, och man blir påmind om uttrycket om att ”skaffa sig hund är att skaffa sig en sorg” eftersom man troligtvis kommer att överleva hunden……. 
Under de senaste två månaderna har det varit ett stort antal hundar som jag känt mer eller mindre, som har gått bort – både sällskapshundar – bruks & jakthundar.
Vid varje tillfälle och oavsett avledning blir jag beklämd och tänker på hur det känns att vara utan sin speciella hund första tiden …….. även om det går över – som det mesta gör finns det hundar man haft eller träffat på i olika sammanhang som gjort speciellt avtryck i ens liv.
På förmiddagen i dag pratade jag med en jaktkamrat  sedan många år tillbaka som å sin tur började att prata om ”jycken med pinglan”.
Den jycken hette Hillman i stamtavlan och var en sådan hund som man aldrig glömmer om man träffat honom. Själv ägde jag honom så jag har oändligt många minnen av honom…. Bland annat var han med mej på någonting som kallades utmaningen och var en lattjo grej som  Jaktjournalen arrangerade, året var 1992 om jag inte minns fel.
Annika med en lånad finnspets vid man Jacko och jag med min vorsteh Hillman skulle leva åtskilda i skogarna kring Geddede och försörja oss själva samt våra hundar i september månad, minns att det regnade och det är ju inget väder som man mormalt ger sig ut flera dygn i skogen. I synnerhet inte om den delen av skogen är bland det björntätaste området i Sverige, men det var så hela ”Utmaningen” var upplagd. Hillman och jag hade till uppgift att ta oss från punkt A till punkt B i ett område, och Annika med Jacko i angränsande område skulle ta sig ca motsvarande sträcka på den mark hon var tilldelad, vi hade en nödproviantpackning som var förseglad i händelse av att vi skulle råka ut för någonting i ödemarken.
Eller som killen som ansvarade för  utmaningen uttryckte det:” Skadar ni er eller mot förmodan skulle avlida så finns det en jaktkoja utsatt på era kartor och då bör ni lämpligtvis ta er dit om ni vill ha hjälp”!
I alla fall så hade det väl gått ett dygn eller två och vi var ut på en myr, vilket jag föredrog i stället för att klättra runt i stenkravlet…… Hillman har ut och sökte då han plötsligt lägger på en rem tillbaka till mej och helst vill gå mellan mina ben!
Fram till platsen där Hillman varit och nu skakar hundstackaren i hela kroppen när  jag kikar ner på en alldeles färsk björnskit som det ryker om i den kalla septemberluften.
Plockade ner min  Voere Kufstein från axeln och funderade på  om  detta vapen verkligen var rätt ha med sig i björnmarker - traskar vidare med en vorsteh mellan benen för vi hade några dygn kvar i ödemarken…..

Så det mest irriterande samtidigt som det minnet som lockat fram mest skratt från den hunden är när jag går resterande kilometer av den myren med en hund mellan benen. Är själv bara 1,60 plussa på hur mycket man sjunker ner i en myr med packning på ryggen även om den var extremt lätt så kan ni kanske tänka er resten…

Kan ju tillägga att Hillman var inskolad på fågel de första åren och fick sedan även jaga däggdjur då med en pingla om halsen. Han var enastående vid eftersök och kan inte räkna hur många avfångningar han sköte själv. Han var uppvuxen i Halland där vi även hade vildsvin på markerna som han träffade på – men när han träffade på björn så var det någonting i hans instinkt som larmade om att detta var ett vilt han inte skulle intressera sig för – ganska märkligt om man tänker på hur han annars hade hanterat djurslag han inte träffat på tidigare….
Sänder en tanke till er alla som minst era goda jaktkamrater/hundar den senaste tiden och tänker på de hundar jag själv haft och i dag kan minnas med många goda skratt och ser på de hundar som i kväll ligger hoprullade här vid mina fötter och ryser vid tanken på att de en dag kommer att sörjas av mej men ändå bli hundar att minnas med glädje under framtida jakter då man sitter och språkas vid runt en brasa någonstans i skogarna……..

Det finns tre slags hundar: De man mött – de man minns – och de man aldrig glömmer!


Kalvdans

2010-07-13 12:56 | 0 kommentarer

Trixi var med till Kicken & Risse som bjöd på utsökt kalvdans som vi människor avnjöt på bordet

Kalvdans

 

Under bordet hade hundarna sin egen ”klavdans”

Trixi hos Stina


Sicken värme!

2010-07-12 23:42 | 1 kommentarer

Läste en kommentar i gästboken, om hur många syskon vi är. Det är lätt räknat:
Den äldsta är minst
Den som är helsyskon är bara en kvartsbror
Den som är störst skaffar sig egna syskon själv – eller vad sägs om att han krockade med en för honom helt okänd kille i hans egen ålder, på 60-talet och det visade sig att de var bröder! När han var på bouppteckning efter sin far fick han reda på att hans syster Birgitta inte alls var hans syster MEN han hade en som heter Pia!
Och så har jag ett syskon som bor kvar på fädernesgården .
Vi har olika efternamn så vi kan hålla reda på varandra

Nu torde det vara kristallklart för alla hur syskonskaran ser ut som jag kommer från  Men se den som jag tror att Filip träffade på var inte någon av mina syskon utan en rolig prick som kallar mej för ”Syssa-mi” av någon anledning …… kärt barn har många namn som bekant

I dag har det varit ”lugna gatan” – och en varm svettig sådan. Uppe och väckte tuppen i morse och så ut och motionerade de vuxna, utfodra och lite andra morgonbestyr klarades av.  När klockan blivit så pass på förmiddagen att man kan ringa till folk var det ett antal samtal som skulle klaras av. Trixi, trixade runt och var med runt fötterna när jag gick fram och tillbaka med den bärbara telefonen, från datorn till köket, till pärmhyllan, till datorn, till köket för att utnyttja simultankapaciteten och dricka kaffe, läsa skrivelser och prata i en telefon som satt fastklämd av axeln…… så när jag var klar var det att lägga olika anteckningar till olika pappershögar och då fanns det inte någon Trixi runt fötterna. Kikade runt och leta på alla möjliga ställen men ingen valp – letade på alla omöjliga ställen men ingen valp

Började i stället strategiskt att leta på ställen där valpar försvunnit tidigare och sedan blev det då ett rum i taget. Ropade, visslade, skramlade med matskål och plåtburken med hundgodiset…. till sist hittade jag henne, längst in under en av sängarna  fullständigt utslagen

Utslagen Trixi

Tyvärr så har den ihållande värmen satt käppar i hjulen för en del inplanerade aktiviteter och tyvärr så ser det inte ut att bli något hundväder den närmaste tiden heller, det börjar bli rätt jobbigt nu, och inte bara för hundarna. Eftersom jag krypit under sängarna och upptäckt att det inte bara finns hundvalpar  där, utan även dammråttor är det kanske läge att motionerna dammsugaren och leka: liten valp hänger & slänger i golvmoppen i morgon om det finns lite ork att uppbringa innan det blir för varmt och lätt obehagligt för en sedan tidigare instabil pump att fungera normalt

 

Vid varje anblick av grannens katt får Tjalle tårar i mungipan!  Citat: Husses Gunilla


Man blir som man umgås

2010-07-11 22:35 | 1 kommentarer

Det sägs att ”man blir som man umgås”! Knäppaste telsamtalet sedan denna tiden förra året fick jag i dag. Riktigt goda vänner som av olika anledningar avskyr att fira jul men älskar god julmat. I säkert 10-15 års tid har de ätit traditionellt julbord den 24 juli varje år!!! Och nu snackar ni julbord där inget saknas – däremot är ALLT annat som har med julen att göra tabu. Det sägs att jag skulle ha någonting att göra med hur allt detta startade men tvivlar jag på, däremot så berättade jag om en midsommar där jag sas ”rationaliserade högtiderna lite genom att ge utlopp för min skaparglädje på midsommarnatten.  Den händelsen var ungefär som så:

Ni vet hur det är när man blir sittande kvar ute i ljusa varma sommarnatten –  då är det lätt att man blir lyrisk, poetiskt.
Det nattliga samtalet rörde våra traditionella högtider och det slutade med att hela trädgården var en fantastisk installation på morgonen. Där fanns allt från en påskpyntad björk till en från källaren uppburen och pyntad plastgran, där fanns midsommarstången.
För att pigga upp värdinnan på midsommardags morgonen skapades ett fantastisk nyårskonstverk i köket!  Visst blir folk  glada av serpentiner, uppblåsta ballonger och sådant? ……inte den värdinnan inte – jäkla klimakteriehäxa, vad var det var. Inte piggast – men gladast och hungrigast hastade jag upp ur slafen i husvagnen och satte kurs mot boningshuset – där står hon på trappan och skriker och pekar finger åt mej!!  Lönade sig föga att försöka få henne att se de fyra årstiderna återspeglas i den nattliga konsten, tydligen hade inte musiken av Vivaldi varit speciellt uppskattad mellan 03.00 – 05.30 heller.

Ja så över då till mina konstiga vänner – när jag berättade om denna midsommar för dem – kved de av skratt, för de kände till värdfolket. Och i nästa andemening bestämdes det att julen var en förlegad och överreklamerad helg som i dag var vigd åt mammon – men de kunde inte tänka sig vara utan den goda julmaten. Första året var julmiddagen i juni – men det upptäcktes att det var för nära midsommar, därför förlades julmiddagen till den 24 juli varje år!
Jodå det går alldeles utmärkt att käka Jansson, lutfisk, och risalamalta i juli. Gissa vad denna glada samling käkar den 24 decembervisslar

Man blir som man umgås……. kolla in knäppa Trixi, hon är lite här och där ….kvar i skåpet under diskbänken när man bytt soppåsen exempelvis – tror ni hon gnäller/skäller eller på något annat sätt ger sig till känna – nej varför då? Blir man inlåst kan man ju lika bra passa på att göra en bädd av wettexrullen och ta sig en tupplur, för där på andra sidan skåpsluckan går det ju folk runt och skriker så hemskt!
Alltså hur många hundägare går och kikar i ett köksskåp om en liten valp helt plötsligt är borta?
Och hur många hundägare skulle kunna bli arg på en hund som ser ut så här:

 

Skulle väl då vara om den lilla hunden är ute på gräsmattan

Poserar lite för fotografen

Drar järnet bort till rabatten för att kolla vart fjärilen tog vägen

Ser att ett potentiellt gömställe för en fjäril skulle kunna vara rabattdekorationen i form av en kruka som ligger ner

Trixi är ut-trixad ut krukan eftersom hon inte kunde vända runt där inne själv.

JAG? skulle väl aaaaaaaaaldig göra något bus!

Man blir som man umgås…… undrar om jag inte ska ha Tjalle och Trixi helt skilda åt, så hon inte lär sig mer tok…..

 


Trixi

2010-07-10 22:41 | 0 kommentarer

Goder afton i sommarvärmen!
Inte enkelt att vara varken hund eller hundägare i denna hettan. Det blir inga aktiveter alls mitt på dagen här, utan på tidiga mornar och sena kvällar. Tja förrutom Trixi - som trixar och mixtrar mest hela tiden.

Trixi

Förrutom morgon + kväll turer + valpspring tänker jag ägna morgondagen åt att leta efter gamla "minnen"........som ska sammanställas och skrivas ut. Inte lätt att veta vad man gjorde för flera år sedan om man inte har en gammal almanacka eller skriver dagbok. Här skrivs det ner minnesanteckningar, lite tider, födelsedagar, sådant som hänt utöver det vanliga och det är i sådana gamla minnesnoteringar jag ska rota runt för att vara en medmänniska behjälplig. Kan tänka mej att jag kommer att hitta många gamla minnen att skratta åt och bli sentimental över.

Gamla minnen


Nedräkningen har börjat!

2010-07-09 23:04 | 0 kommentarer


Linsproblem

2010-07-08 22:52 | 2 kommentarer

Ska försöka skriva några rader med bara ett öga – eller jo jag skriver med händerna men jag har tappat ut linsen ur ögat.

Har haft linser till & från i ganska många år och det funkar hur fint som helst men nu skulle jag då testa linser som man kan i dygnet runt. Det gick inte alls – det hann inte bli något nytt dygn över huvud taget, utan bara några timmar kände jag att linsen inte satt riktigt som den skulle – för den känns ju inte alls om den känns som den ska.....Tänka-tänka

Blinkade till några extra gånger och plupps så ramlade linsen ut blir ingen ny lins isatt förrän i  morgon bitti så here I go, med ett öga att läsa med och ett som jag får blunda på om inte omgivningen ska te sig lika märklig som den är i verkligheten…..

Först innan jag glömmer det, så ska jag passa på att tacka för trevligt foto av ”Kapten” Zorro som tagit med sig husse ut i båten

Kapten Zorro på sin skuta

Han ser ju riktigt trevlig ut, och verkar lite lik sin helbor Cedro som jag lade ut stillbilder (fortsatt ingen film) på här i dagboken den 6 juli.

Tyvärr ha det varit lite telefonkrångel här under dagen,

men nu ska tydligen felet/felen vara avhjälpa enligt felia.  Så om Du sökt Husses telefonledes under dagen och inte fått kontakt – hoppas jag att alla felen ska vara felfria i morgon.

Ja nu är det väl som vanligt dags att säga tack å godnatt...förresten - vet ni vem Tax-Johan & Tysk-Emil är? Klicka bara på Tysk-Emil här så kommer du till hans hemsida - han jagar mycket tillsammans med TaxJohan som har en hundras som inte är Tysk Jaktterrier visslarde blir så sur på mej när jag lägger in foton på dem här, men en teckning på dem ska väl gå bra....så här såg det ut när Tysk-Emil var på besök hos TaxJohan härom kvällen

 

 

 


Hundägare eller hundförare – det är frågan!

2010-07-07 23:10 | 1 kommentarer

Trivsamt att sitta ned och prata om ditten & datten som rör jakt.
Inte lika roligt att bli förevisad  nya geväret med Zeiss sikte som gör att dreglet rinner av avund, eller när senaste ”leksaken” demonstreras

Bow hunter`s dream

Har själv bara skjutit med långbåge tidigare och fingrade naturligtvis på fina bågen och tyckte att det var dyr ”ammunition”, efter att ha varit med och letat efter bortskjuten pil à hundra riksdaler!Tänka-tänka

När man sitter ned så i goa vänners lag så kan man i alla fall framföra vad man tycker och tänker – och jag tycker ganska mycket om det mesta!

Hur är det nu egentligen när det gått lite ”mode” i att alla ska ha hund, oavsett om de har egna jaktmarker eller ens tillgång på mark för att träna sin egen hund – och 99,9% vill att deras jakthundar ska skolas att bli klockrena vildsvinshundar………. om inte en alltför avlägsen framtid så kommer det att råda brist på hundar som klarar av att ha ett skapligt drev på annat klövvilt = hjortdjuren…….. eller vad tror du som läser det här?
Då är man tillbaka till på raser som den där på tre bokstäver som börjar på T och slutar på X, eller drever, eller varför inte en TJT som enligt mej ska ta med sig det som finns i såten oavsett vad det är för vilt…..

”Modet” av att ha en viss typ av jakthund har alltid böljat fram och tillbaka sedan 60-talet, men jag kan inte minnas att det någonsin har varit ett sådant intresse av  att ”skola om” så många specialister till att bli vildsvinshundar – rätta mej gärna om DU anser att jag har fel.

Ska själv ägna resten av de vakna timmarna åt att ta fram ”stryka-på-motiv”. Det är faktiskt hur enkelt som helst: ta en bild av vad som helst, eller en text och skriv ut den på:

OBS OBS OBS…. om det är ex ett kvitto med siffror eller en text från en skrivelse, ja för all del även en bild så TÄNK PÅ att det ska vara SPEGELVÄNT när det skrivs ut!!! Så fram med strykjärn och stryk på texten, bilden på det plagg du vill ska dekoreras, enkelt som 17!

Har DU mailat hit nyligen så var inte hängig med läppen om du inte har fått svar - det kommer, det kommer men det är bara lite mycke nu....

Många mail blir det...... 

"Skillnaden mellan att vara envis och obstinat är att det ena kommer av en stark vilja och det andra av en stark motvilja"  


En bild säger mer än tusen ord...

2010-07-06 23:31 | 1 kommentarer

I kväll kör jag med lite omvänd ordning – det blir bara bilder och texterna kommer under morgondagen, allt för att förvilla fienden…… eller vad det heter: så kika på dessa stillbilder så länge och text samt en filmsnutt på spårträning av liten TJT valp, som krånglar för ögonblicket kommer förhoppningsvis att finnas här  också
2010-07-07 kl 22.00: 

Gårdagen ja, så här var det:
Lille Cedro`s husse skulle till vildsvinshägnet med en kompis och hans hund. Därför sa Cedros husse att ”Nu får du jäklar anamma visa att du är en aktiv uppfödare och ta och lägga ett spår åt Cedro medens de store pôjka ä i vildsvinshägnet”……. Njae det var väl  kanske inte riktigt så då, utan när vi spårtränade så  nämnde Cero-husse att han redan bokat en tid i vildsvinshägnet och jag erbjöd mej att under tiden spårträna Cedro – men jag tyckte det första alternativet lät fränast

I alla fall så la jag ett låååångt spår som var ganska enkelt utom på två ställen. Det ena var vid en körväg – där jag gick ett långt stycke längs den och så när jag gick upp på en klöveräng.

Husse ringde om berättade att de hade anlänt till hägnet så Robban var med och hämtade upp Cedro och pratade lite gôbbaprat.  Tillbaka till Björkvik och det var då som jag fick det eleganta erbjudandet om att käka lite lunch efter spåret, men som Robban sa så fanns det tyvärr ingen mat tinad för han var liksom lite gräsänkling i veckan….ja ja det blir säkert en macka och en stekt korv tänkte jag men bättre än inget så när Cedro och jag drog till skogs drog Robban sig in i huset.

Husses Cedro

OM de hundar jag tränar mot förmodan inte skulle klara av spåret så brukar jag ha en klöv i midjeväskan – hunden får göra ett omtag och så kan den få klöven som belöning. Bara det att jag hade glömt extraklöven i bilen….. började ju bra i alla fall.
Upp på en höjd där det nu hade börjat att blåsa så smått, så han gick klockrent i doftkorridoren till vänster om spåret. Vinklar klarade han galant och strax innan vi kom ner på körvägen så började Robbans hundar att skälla i sina hundgårdar och det blev Cedro störd av! Han släppte spåret och lyssnade och villade bort sig från spåret – hundarna tystnade och det var DÅ som jag log med hela ansiktet!
Cerdo upptäcker att han inte alls har något spår att gå på, han gör ett klockrent omtag helt själv och så bär det iväg ner mot körvägen – och lite huvudbry fick han faktiskt vid viket upp mot klövervallen men han löste det också helt själv. I slutet av spåret hade jag faktiskt tänkt att en liten valp kan bli trötter i hjärnkontoret därför använde jag mer vittring  i hela kullen och här fick Cedro liksom en ”nytändning” och klarade hela spåret galant!
Den här gången hade han en rå-skank i slutet och den bar stolt hela vägen upp till Robban & Lenas hus.
Impad av att han orkade hela spåret  så klockrent i värmen, och fundersam varför han blev så störd av att höra andra hundar på håll – men han är ju inte gammal så det är väl erfarenheter som saknas…… men roligt är det och fler spårträningar och annat smått och gått lär det bli med lille Cedro.

Husses Cedro

Så var det då maten som inte blev lagad, utan mestadels uppskuren….. öh alltså kolla här

ingen lagad mat.........

Nu är ju Robban faktiskt utbildad kock men jag trodde att även en kock levde lite efter ”skomakarens  barn …..” men attans så gott var! Har ni märkt att Robbans namn är blåmärka – det betyder att man kan klicka på hans namn och komma till hans hemsida med ännu mera matnyttigt.

Cedro den lille viltspåraren

"Det finns gott om fakta - men bara EN sannning"       citat av Rabindranath Tagore


Nytt....blir gammalt-det också, en gång.......

2010-07-04 23:09 | 0 kommentarer

Fy tusan så varm det är dagtid – all aktivitet är tidiga mornar och sena kvällar. I morgon bitti 06.30 är det är simpass för x antal hundar.
Så vad gör man om man har hundar som INTE ska aktiveras? Funderade lite på vad bekanta utan hund sysselsätter sig med och kom på att de faktiskt inte gjorde så mycket….. och det går ju inte! Så storrens i lådor – skåp - förråd och sådant är helt perfekt, en massa skräp och bra-att-ha-grejer som bara ligger där,  i synnerhet förrådet som är svalt och skönt att vara i... Tjalle är naturligtvis med som fläker ut sig som en padda på svala golvet för att svalka magen.  I morgon åker saxen fram då en stor bit av hans päls ska bort efter att han fått på sig seg klibbig kåda.

vad är det som kryper

När man rotar runt i gamla lådor och skåp hittar man ju lite av varje, och i dag blev jag sittande med en stor hög fotografier, det här bland annat

you are my sunshine


Dagar att minnas

2010-07-03 21:49 | 0 kommentarer

Kan tänka mej att dagen i dag kan bli ihågkommen för att den var en extrem varm sommardag, när man är i skogen och ev fryser i vinter - liksom man kan minnas vinterdagar nu i sommarvärvämen...

eller kanske minnas gårdagen som den dagen så "badpojkarna" mötte "gammelgôbbera"

Mariebergsskogen fredags

..en del behöver något mer påtagligt att hänga upp minnet på

Hälge Älg

Oavsett vad du minns själv, tänk på att - "You never know when you're making a memory", det kommer förhoppningsvis att finnas folk som kommer ihåg dej ......men kanske för helt andra saker än du räknat med Tänka-tänka


Leila - inte Laila!

2010-07-02 22:37 | 1 kommentarer

Lite fram å tillbaks å hit å dit.....gällande hundnamn, eller rättare sagt vad nya nuhen ska kallas. Finurligt nog och enkelt tänkt med enbart dragandes av slutsat så blev det Laila men upptäckt att Canna reagerar på Ca..och La......men inte Lei....så Leila får det bli!
För de oinvigda så är det, det troliga namnet på det nya stärnskottet som seglar in här på kenneln nästa helg...... hon får naturligtvis en  egen flik här ovan ..... så det blir att städa upp lite innan dess.

Tror att det var på tisdag nästa spårning går av stapeln, ska kolla upp det och naturligtvis ta med kameran. Vad vi ska hitta på här under helgen är lite avhänget på vad det ska bli för väder - blir det FÖR varmt så blir det inte hundaktiviteter alls mer än vanligt vill säga och att det kanske blir besök i sjön i stället för i skogen.

 

 


Gott Nytt Jaktår!

2010-07-01 22:54 | 1 kommentarer

Gott Nytt Jaktår

Önskar alla jägare ett Gott Nytt Jaktår!

För er som kikat in här och inte jagar så är vi inte så vilsna i tiden som det kanske låter....ett jaktår sträcker sig från 1/7 - 30/6....så man kan väl säga att månadsskiftet juni/juli är lite av jägarna egna nyårSkjuter med bössabara det borde ju vara en anledning att börja jaga - att få 2 nyår/åryahoo.

Och för er som tror att vi jägare är blodtörstiga barbarer som bara vill döda allt vi ser, kan jag visa er baksidan...öh, alltså inte MIN baksida utan vad som finns på baksidan och som gör att det numer är hundförbud där

Tillökning på Husses Kennel....

Sicken liten fjolla till fågelmamma va? Hon har byggt på på borsten av en skurborste som hängen bland lite redskap på baksidan...eller om det ska heta kortsidan kanskeTänka-tänka. Äh, strunt samma äggen kläcktes i dag och kanske kanske...om skatorna håller sig därifrån att de kommer att få överleva......

 

«juli 2010»
måntisonstorfrelörsön
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2009
  2008
  2007