Sommarbilder från Kison

2010-08-29 21:54 | 0 kommentarer

Kison`s husse Kenta skickade några bilder från husbilssemester och motorevenemang som de ägnat sig år i sommar.

Tackar så mycket för bilderna – alltid lika roligt att få foto på hundar. Det lär bli en spännande höst både för Kison och Kenta…….

Kison som co driver

Kison som telefonsvarare

Kison på speedway

Kison på husbilssemester

Kenta beskriver Kison som charmig, snäll, tillgiven och lydig – vilket låter lovande.
En annan som är lydig är Trixi. I dag skulle hon dra upp på jaktmarken och plocka kantareller och kika lite utan mej. Kopplet fram och hon satte sig lydigt utan kommando och väntade på att få gå ut – kopplet på – och så gick människan som skulle ha henne med ut genom dörren. Där satt Trixi kvar och vägrade att flytta på sig trots lock och pock, och drag i kopplet. Man ska säga varsågod – annars går hon inte genom ytterdörren, och när hon varit ute så är det stanna och sätta sig innanför dörren som gäller. Hon ska börja på kurs för valpar och unghundar nu i september – så förhoppningsvis så kommer hon att lära sig att det går att lyda på andra ställen än hemma också.

Vet inte om jag har skrivit om det redan – och tänker inte kika tillbaka i dagboken utan ni som ev läst det tidigare för väl blunda nu:
Robban & Lena är husse och matte till 2 TJT, och så har de lite andra jakthundraser också. När det ska ätas för de sitta och vänta på att matskålarna placeras ut lite strategiskt innan de får sluka i sig godsakerna.
Lena är konsekvent och lär in samma sak på alla deras hundar – även på en TJT som heter Torebror. Han fattade att man skulle sitta och vänta men fick inte ihop varsågod med att man fick ställa sig upp och äta utan kan käkar sittande!


Tysk Jaktterrier på utställning och TJT-valpar

2010-08-22 22:01 | 0 kommentarer

Två hundar från Husses Kennel var på utställning i dag; Husse Tore & Husses Chela. Tore var coola killen från början men såg ut att ha ganska tråkigt tills någon började pipa med en pipleksak – han fick inte döda den för sin matte, så han blev lite frustrerad när han i stället fick sitta stilla med en massa rosetter i kopplet för att bli fotograferad.
Chela var yster som en TJT-valp brukar vara på sin första utställning. 100 saker att lukta på och massor med hundar som hon skulle passera utan att sätta igång att leka med dem!
Chela var först ut i utställningsringen och hade lugnat ner sig betydligt – och man kan väl säga att hon visade upp sig själv – med en människa som gick bredvid!
Tore var som sagt cool som vanligt, gick omkring och kikade lite på andra gapande hundar och brydde sig inte om att bevärdiga dem med en blick en gång. Han var lättsam i utställningsringen och var lika cool där som utanför.

Hur det gick? Kika in på grattissidan så har ni resultaten där

Trixi & Tjalle har verkligen haft en urtråkig dag, i dag – ingen aktivitet, förutom rastning matning och sånt.
På eftermiddagen var de med på biltur – hur roligt kan det vara att ligga i en bur i bilen?

Hussses hade däremot trevligt – kikade på en valpkull med TJT. Nu var det ju en tikvalp som jag skulle kika på men alltså kolla in denna hanvalpen

Tjalle-släng-dej-i-väggen!

Har inte haft tid att kika på de andra bilderna ännu, men denna valpen syntes och blicken drogs till den vart den än befann sig, och ni som fört muspekaren över bilden har sett vad jag givit den för namn…….

Hundar jagar inte med utseendet – så sant! – men varför inte välja den snyggaste om man ändå ska ha en valp från den eller den kullen? Så bedrövligt synd att Husses Kennel inte har för avsikt att skaffa någon hanvalp för tillfället…… men vem vet – för nu ska det sovas på ”saken” (varför heter det så – när man sover på kudden?)  jajaja, höll ju på att glömma av  den gamla kossan…….. spana in denna

Älgko

Möe troféer har jag, men faktiskt så tycker jag att det skulle vara fräckt med ett bogmontage av en gammal gallko, lite udda kanske men jag vill ju inte ha sådant som andra har i parti & minut. Lite fränt att ha en skalle som är lika lång som skoveln som hänger i hallen är bred……..yahoo

X-fliken är uppdaterad


Veckan som gått

2010-08-19 22:20 | 0 kommentarer

Fortsätter där jag slutade den 15 augusti – Tjalle drog som sagt iväg på utställning (som vanligt ). Utställningen var på en innerdelen av en travbana och där skulle ALLA hundar med tillhörande människor samsas och trängas under dagen.
Och trängas fick man göra – det var tält uppsatta överallt utom precis ca metern runt ringarna som var pyttesmå.

2010-08-15 norge.jpg

Det var alltså en salig blandning av hundar som ställdes ut på en liten yta, så det var intet trivsamt att ta sig runt för att kika på andra roliga hundraser

Finns andra raser än TJT

Som tur var så var Tysk Jaktterrier ganska tidigt på förmiddagen, så när vi väl hade tråcklat oss fram till rätt ring så blev det mest att vänta standby där. Tjalle blev som sagt BIR och Norsk Vinnare – 2010. Så dags att försöka tråckla sig ut igen och det var samma lika svårt det, men med en ”lots” som visare vart man kunde sicksacka sig fram så kunde vi hämta rosetter och pokal. Vill passa på att tacka Johan som var behjälplig.
Foton finns ju på Tjalle i parti och minut, men lite dåligt från utställningarna han varit på. Nu är det inte världens enklaste att fota hundar heller – inte ens linslusen Tjalle är enkel, och det togs ett antal bilder på han. Som vanligt så ska ju en TJT hålla koll på hela världen samtidigt som det var tänkt att han skulle stå stilla. Vill passa på att tacka Johan som var behjälplig….. men det blev i alla fall en bild som blev kanoners bra – det är den som ligger här nedan någonstans i dagboken och så finns den på grattissidan.
Grattissidan har ju sett ganska tråkig ut med foton som hade ramlat bort – men nu är den på G igen och jag hoppas kunna uppdatera den igen på söndag eftermiddag…..
Hm, vad mer har hänt under veckan – jo bockjakten drog igång i måndags. Husse var inte ute själv, utan Tjalle med tillhörande förare var ute på en ”tjänsteförrättning” heter det väl när man gör en tjänst?
När vi skulle iväg på stört så var Trixi med ut till bilen, men det var en hundbur som det inte var någon ordning på sedan söndagen, så Trixi fick stanna hemma med Canna i köket – vi skulle ju inte vara borta så länge, var det tänkt

Efter att Tjalle med vidhängande hundförare hade varit borta läääänge och Tjalle klarat av sin uppgift  med bravur trots att han stundtals fick gå med bakbenen och simma med frambenen -  vilket gjorde att klockan rusade i rasande fart,  så hade Trixi trixat till det med hjälp av Canna. Alltså det fanns inte en lös pinal som inte bar kringsläpad, söndertuggad eller det fanns bitmärken i!!!!
Hjälpsamma Canna hade öppnat barngrinden och så var det fritt fram till alla rum. Tydligen var inte toadörren helt stängd heller för WC borsten hade fått gått en brottningsmatch och en necessär med allt som där brukar förvaras fanns kringstrött och jag kan säga att det är inte snyggt med läppstift på ett köksgolv eller grön ögonskugga på äkta mattan som går i rött.

Både Tjalle och jag var ganska trötta och jag hade själv sett fram emot en varm go dusch i stället för att ligga på knä och försöka rädda vad som räddas kunde – och sedan ut i skogen igen men nu för att få liten valp att bränna av lite överskottsenergi genom att skutta runt som en toka växelvis med lite valpträning på de saker hon redan kan.

 TRIXI

Grattis förresten till er som hade en lyckad bockjakt denna vecka på pürsen

Och så här ganska exakt en månad innan det är dags att bege sig till valurnorna så kommer här en aforism om dagens politik; ” Politik är en underavdelning av meteorologin = läran om hur vindarna blåser.”


NORSK VINNARE 2010 heter Tjalle!

2010-08-15 14:36 | 7 kommentarer

Tjalle var över till nabolandet för att övervara Norsk vinnarutställning - resultatet för Tjalle blev BIR och N V-10  mera text och bildet kommer senare

Norsk Vinnare 2010!

 


Tysk Jaktterrier valpen Trixi

2010-08-14 12:17 | 1 kommentarer

Mycket Trixi blir det....och i dag har hon blivit lite extra "mer" eftersom hennes högra öra är toktkockt och svullet.
Hade varit ut i skogen och väl innte så var det vattendrickning. Sedan gick hundarna och lade sig på sina platser. Trixi är lite stöning när hon ska sova och lägger om sig massor med gånger, men nu var det oroligt värre och så smågnällde hon, och höll huvudet lite snett. Vid koll så var örat svullet - varm och det satt ett litet "frö" i pälsen, men när jag pillade bort det, så såg jag att det var en gadd.

Trixi blev lite orolig för att hon hade ont och har rantat med mej som en liten svans nu i stället för att lägga sig.
Hennes farfar Tjalle har däremot inga problem med att kunna koppla av och sova

Tysk Jaktterrier Tjalle

 

 Slänger med några videoklipp på Trixi, det här nedan är när hon får det berömda "terrierrycket" när vi går utmed ett dike med vatten

Den filmen här nedan är ett tips till alla TJT ägare om hur man får sin hund lugn och finvisslar det ligger musik med i den videon för det är inget ljud med i inspelningen

 


Uppdatering utan foto

2010-08-10 22:23 | 0 kommentarer

Hundar har ett bra språk som de kan förstå utan att behöva tolk om de kommer från ett annat län eller land – så enkelt de har det!
Vi människor som har både kroppsspråk och det verbala språket krånglar många gånger till det för oss och så blir vi missförstådda.
För inte allt för länge sedan låg jag i en sjukhussäng och bredvid står det en sjuksköterska (du står alltid och tittar ner på sina patienter i stället för att sätta sig ner och komma i ansiktshöjd) bredvid och ställer frågor om tidigare sjukdomar, om eventuella allergier, om kostvanor och allt möjligt & omöjligt. Eftersom samtliga frågor rör mej – så kan jag naturligtvis alla svaren. Hon ändrar tonfall och med lite barnsligare stämma och med sänkt tonfall så säger hon:
” OM, det skulle hända något akut med dej medens du vistas här på avdelningen behöver jag veta vem vi ska konakta – har du något namn och telefonnummer?”
Herre Gud tänker jag – skojar hon med mej?
”Har varken namn eller telefonnummer – men om det händer mej någonting här på avdelningen vore det väl lämpligt att du kontaken den läkaren som har jour, om det  inte för ögonblicket finns någon läkare här på avdelningen!”
Hon ser lite förnärmad ut men lägger sin ena hand på min och förklarar att jag nog missförstod – och klargör med ännu barnsligare och medlidsam stämma (påminner om ett litet barn som vill ha sin lördagsgodis på fredagskvällen) att det händer att folk blir så dåliga – så dåliga så…. man kan ju till och med avlida…..
”Ja om jag dör så är det ju Fonus du ska ringa till och jag kommer inte ihåg vad han heter men en kompis bror jobbar där – du kan få namn och telnummer lite senare i dag.”
Bort med handen från min, bort med medlidsamma blicken och barnsliga rösten – sköterskan sträcker sig i sin fulla längd och säger med gäll stämma att det hon frågade efter var faktiskt namn och telefonnummer till någon anhörig!
Men varför i helsikes säger hon inte det med en gång?!?!

Hundar är som sagt mycket enklare. Trixi har snart läst sig att man kommunicerar samma språk  med alla hundar, men att man ska vara noga med hur man ”uttrycker sig” själv. Hon har inte alls samma attityd mot ex Canna som mot Tjalle och är man inte tillräckligt tydlig mot Canna så står hon där på stela ben och lutar sig över liten tuffing till valp – tittar ner med fixerande blick och nöjer sig inte med en liten valpig kroppsgest längre, utan vill att Trixi verkligen visar upp ”oupps- nu -gick –jag- över- gränsen-och-ska-aldrig-göra-om-det” med hela kroppen.
Tjalle Tvärvigg står tålmodigt ut med att ha en valpusling hänga i ett öra eller skägget när han försöker gå, stå eller sova. Han visar inte med en min att han tycker det är störande med en valp som ligger i bakhåll när han kommer och går förbi.
I dag var jag på hemväg med hundarna och Tixi som tränat att gå fint i koppel sedan vi gick hemifrån, släpptes lös för att få springa av sig.
Då fick hon det berömda ”terrierrycket” = springer som en idiot och bra mycket snabbare än vad jag egentligen har kropp för.
Hon sicksackade fram mellan stubbar och hundar, hoppade över ett dike för att vända i samma stund som hon landade på andra sidan – för att hoppa tillbaka igen.
En Tysk Jaktterrier Ä G E R ju allt den ser och vill ha full koll i 180º, men det går inte – ens  för en TJT valp att springa snabbare än fötterna bär åt ena hållet och ha stenkoll åt andra……. hon sprang rakt in i en tall – och bara en av dem stod upp efter den smällen.
Trixi hade tidigare en fästing mitt uppe på huvudet och det blev en ful bula/knöl där, kan bara säga att nu har hon en ny bula mellan öronen i stället.


Före & Efter

2010-08-09 22:25 | 1 kommentarer

I dag har Husses varit och hälsat på Husses Tore + Husses Torebror, deras husse var inte hemma – men det var Lena…… snurrigt?  inte för oss som var där i alla fall...tror jagwacko

Husses Tore är känd för att ha en päls som påminner om svinto – den är kärv/sträv, tät och lite lätt krullig.
Hur är det man säger – att man ser inte skogen för alla träd – och Tore ser man inte för all päls

Husses Tore finns där under all päls

Tore ska på sin livs andra utställning nu i augusti och då kan han ju inte se ut på det sättet så jag plockade bort lite överflödiga strån på honom och vips så blev den en riktig ståtlig TJT hane!

 Tysk Jaktterrier/ Husses Tore

Vips var väl att ta i lite förresten, för det tar sin tid att pilla genom honom, men så här såg han ut när han var klar för dagen

 Tysk Jaktterrier/ Husses Tore

Husses Torebror (han heter faktiskt så, men kallas Olle hemmavid = Torebror blev Brolle, blev Olle) behövde inte trimmas, möjligtvis om man ska plocka lite på svansen när det är hans tur att visas upp inför kritisk exteriördomare. Han har i vilket fall vuxit till sig och fått fina proportioner, vilket han inte hade senast jag såg honom. Nuförtiden ser han ju ut som en riktigt Recknitzwiesen-hane!!

Husses Torebror

Men alltså hur passande kan det vara att avsluta med ytterligare en bild som visar före & efter, när det gäller djur. Det var nämligen så att Husse mottog en gastronomisk gåva från Lena (hon känner till mina svagheter – och vet att jag är en ”djurÄT`s-aktivist” (inte felstavat) med förkärlek för våra Svenska kräftor)   så en hel hoper å kräftor med vidhängande recept överlämnades och  Trixi vaknade till liv  !
Till hennes stora förtret så blev inte kräftorna valpmat utan tillagade enligt ”följesedeln” och ska avspisas i morgon kväll.

Ständigt denna Trixi.....

Kräftorna - FÖRE

Kräftorna - "efter"


Foton

2010-08-08 22:26 | 0 kommentarer

För många år sedan var jag ganska sur på en pojke som ALLTID var sen och sist. Som den goda föräldern jag var försökte jag ha ett visst tålamod men det kan ju som alla vet ta slut. Efter en tillrättavisning tittar den lille gossen blåögt upp på mej och utbrister; ”Jag är inte sen – det är bara verkligheten som är snabbare än tiden ibland”……

….och verkligheten har gått lite snabbare än tiden här – de senaste dygnen, så de utlovade fotona på hundarna har det inte blivit mycket med. Men några foton som jag egentligen hade tänkt hiva i papperskorgen men av någon anledning sparade i en mapp – Trixi är verkligen inte enkel att fota för hon är ju inte stilla en hundradels sekund – så de flesta fotona är tagna av henne när hon sover… eller försöker sova när kamerablixten väcker henne – håll till godo

Skönhetssömn

Nyväckt av kamerablixten

Ska bara stäcka lite på mej....

....fladdermusöronen uppfälla

...fotot här ovan var ju skämsigt ju.....

...försöker att sno ett ben från Canna eller farfar Tjalle istället för att sova

Folk som gör alla möjliga aktiviteter för att fördriva tiden - undrar sedan med bestötning vart den tog vägen! 


Vingslag & Bakspår

2010-08-06 22:02 | 0 kommentarer

Har varit hemifrån ett par dygn och det finns väl inget mysigare än att komma hem till ett gäng glada hundar – är de sedan av rasen Tysk Jaktterrier – kan de verkligen uttrycka känslor med hela kroppen så att säga…….

Tyckte till och med att Trixi hade vuxit på den här korta tiden så fram med attiraljer och mäta – hon är 29,5 i mankhöjd och hos veterinären förra veckan vägde hon 4,5 Kg, ska bli spännande att se hur hög hon blir.

Eftersom det är tänkt att det ska vara aktiviteter av den lugnare sorten några dagar blir det storrensning av fotografier på datorn och förhoppningsvis några dagsfärska på Canna, Trixi, och vackre Tjalle.

Dagens boktips

Boktipset

Heter: Vingslag och bakspår (tackar tackar....eftersom jag fått den själv)

Vingslag & Bakspår

Ingen bok att köpa och läsa från pärm till pärm. Boken är skriven av Göran Bengtsson i en lite ”annorlunda” stil, med små korta berättelser av ögonblick från jakt, natur, iakttagelser, reflektioner.  Citerar omslaget ” I spåren på Ull – vår bortglömde fornnordiske jaktgud.”
En bok att ge bort till en jägare, eller att ta med och läsa om man räknar med att man kommer att tillbringa sin lekamen i vila några timmar eller dagar.

Lägger in några tankvärda aforismer till de glada människor jag lärt känna de senaste dygnen:

 ”Jag känner en kvinnlig läkare som orsakade en ohygglig röra när hon skulle operera en ung man med hjärtfel. Hon hade alltid trott att vägen till mannens hjärta gick genom magen.”

”  Den medicinska forskningen har gjort så enorma framsteg, att det praktiskt taget inte finns någon frisk människa längre.”


Klappa hunden..

2010-08-04 22:21 | 2 kommentarer

I går var Trixi hos veterinären och fick sin 12 veckors spruta – passade på att väga henne och häpnade när vågen visade 4,5 Kg – hon känns inte alls så tung och ser inte ut att väga så mycket heller.
I dag var hon med in till city för att träna lite på det sociala livet. Hon skötte sig alldeles utmärkt och blev inte speciellt upphetsad över någonting…. jo en cementsugga med en tillfällig skylt på som svajade lite fram och tillbaka den hade hon bekymmer med – att kunna komma åt att ”döda” alltså……

Fick ett SMS som jag skulle svara på och helt lämpligt fanns det några byggarbetare på andra sidan gatan som med kofot bände bort emballage från en pall. Trixi satt vid min vänstra sida och hade alla sina sinnen koncentrerade på var som pågick.
Hör en banröst bakom mej som säger att han inte vill…. och en mamma som på barnspråk svarar ”Jo men klappa lilla vovven så mamma ta kort på dej till facebook, klappa lilla voffsingen nu”
Barnröst igen som vägrar klappa någon hund och så ser jag i ögonvrån på min vänstra sida hur en kärring hukande närmar sig Trixi – lägger handen på huvudet och rufsar om i pälsen! ”Titta mamma klappar lilla vovven det är inte farligt” samtidigt som hon håller ut sin mobil och tar kort av sig själv när hon tafsar på min hund.
Böjer mig själv ner och rufsar om i kärringens hår som är fullt med sånt där klegg som håller ihop en frisyr – gelé eller skum eller vad det heter – håret känns ju strävhårigt när man kletar i sådant.
Kärringen blir galen och flyger upp i stående – viftar med armarna ömsom mot mej och ömsom upp i sin nu rufsiga frissa.
Varför ska folk fram och peta och kladda på valpar?? Undrar om hon hann med att ta något foto på bara sig och Trixi eller om min hand som möblerar om hennes friserade skalle blev med…..

Trixi satte sig tillrätta igen på trottoaren och själv skrev jag SMSèt färdigt medens arg kärring avlägsnade sig med en unge i handen och svärande som en borstbindare.

I morgon är det spårpemiär för Trixi ….

X – fliken uppdaterad

En stad är som en stor by där människorna är ensamma tillsammans.


Chela på besök

2010-08-02 22:22 | 0 kommentarer

Chela

I dag kikade husses Chela in på en anbbvisit. Hon har vuxit till sig och blivit "stora damen" men inte särskilt stor. Tror hon kommer att hamna på en ca 35-36 i mankhöjd när hon är färdigvuxen. Så storleken eller det det kanske ska heta litenheten har hon ärvt efter sin pappa Tjalle. Hon har i vilket fall utvecklats till en mycket glad, nyfiken och trevlig 6 månaders tik, med en trimfri tät-stäv päls, korrekt bett med alla tänderna på plats. Ska bli mycket spännande att följa denna lilla frökens bravader

 

Tysk Jaktterreir - Husses Chela 

 

«augusti 2010»
måntisonstorfrelörsön
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2009
  2008
  2007