Tjalle, Trixi & Co

2010-11-30 21:32 | 1 kommentarer

Nu är det på det där viset igen – lika temperatur inne som ute, men undantag av tecknet före……

Tysk Jaktterrier

….ser inget vidare ut för den kommande inplanerade jakten med andra ord.

I lördags var Tjalle över en tripp till Norge och visade upp sig. Han haltade sig genom ringen och fick en slät etta….. såg hans NORD V – 10 titel flyga åt fanders och helt rättvist landa på Tosse i stället. Tosse är en trevlig liten krabat kika in på Parlour`s kennel  (kolla in han- och i synnerhet blicken! Där han är 5 månader och ligger på trappan) I vilket fall fick Tjalle en mycket fin kritik med undantag av att domaren hade önskat att Tjalle hade haft bredare skalle?!?

Trixi hade stannat hemma för att jaga. Det stöp 2 älgkalvar, men det var inte hennes förtjänst, men ändock lika trevligt – inalles så hade man span på ytterligare 7 älgar, och så naturligtvis hjort. Trixi hade väl skött sig bra i alla fall även om hon inte var så generös med skallgivningen som jag hade önskat.

Första advent avklarades 

och måndagen gick åt att försöka ta ikapp en massa ”missat” efter helgen.  Husse är nu inte så skrockfull av sig, och den gamla bondepraktikans talesätt har man väl inte satt så stor tilltro till – men NU så önskar/hoppas man och tror att det ska slå in att  om ”Anders braskar ska julen slaska”.

Så nu är det bara att hoppas att det ligger någon sanning i det gamla uttrycket........

 


Tysk Jaktterrier / Husses Dagbok

2010-11-25 23:31 | 1 kommentarer

Man märker verkligen av att dagarna är korta nu och att det bara är knappa månaden kvar till vintersolståndet.
Tjalle är fortsatt konvalescent så det borde vara betydligt lugnare, men så är inte fallet, för Trixi kompenserar farfars energiförlust – om man så säger…….

Tysk Jaktterrier leksak.............

En sådan i bordsmodell stod högt uppe på en byrå. Den är ju lite tyngre för att den ska stå stadigt, men det struntar Trixi i.
Vet ni förresten vad som finns inuti och tynger den?
Det är fin, fin sand.
Trixi plockade den med sig till sängen för att undersöka den så den som gillar att ligga på vit sand kan få låna min säng………

Hon är en skithund bokstavligt talat för hon gillar at skita ner sig och ju geggigare det är ju bättre  trivs hon. Stora blomkrukor som står på golvet gräver hon genom så det är återplantering ett par gånger om dagen, skor och stövlar som helst är leriga eller blöta drar hon iväg med och placerar på de renaste platser hon kan hitta.

Finns några få tillfällen när hon stannar upp och blir helt stillastående. Ett av dem är när det är reklam på TV. Har ni sett reklamen för Bixia Reko el? Den finns på tuben och ni kan klicka HÄR om ni vill lyssna & kika på den.
”det kan va Trixit att välja…….”    läser speakerrösten och Trixi reagerar fortfarande lika förvånat för att efter reklamen springa och kolla vem det var som nämnde hennes namn bakom TV´n

I helgen ska Trixi jaga medens jag & Tjalle ska ägna oss åt inomhusaktiviteter. Kommer inte att bli så svårt att summera helgen och konstatera vem som har fått ut mest av den. …..för jag antar att de går kvar där de brukar…

Dovhjortar

Det ramlar in en hel del mail varje dag och en del bilder kommer på "fånen". Här ett på Zorro som har haft ett problem tidigare, eller rättare sagt hans husse Roger har haft problem med att klippa klorna och att bara visa klotången för en hund som fått för sig att det är obehagligt brukar ge reaktioner. NU äntligen kan husse klippa klorna utan några som helst problem och Zorro verkar inte bry sig om vart någonstans husse lägger klotången

Tysk Jaktterrier

Zorro`s äldre bror Kison har även han, en glad husse Kenta i Flen är nämligen numer en glad prick efter att det blivit skjutet ett rådjur för Kison. Citerar husse "Jag sköt det första rådjuret för Kison i dag. Han är en skitbra jaktkamrat. Söker ut ordentligt. Spårnoga och alltid bra återgång till mej. Han är även väldigt gosig och tillgiven."

Tysk Jaktterrier`n Kison med glad husse


Jakt pågår

2010-11-22 20:42 | 1 kommentarer

 

Jakt pågår

Lite si och så med updateringar nuförtiden av förklarliga skäl. Den här perioden efter att dovhjorten blivit lovlig efter brunstuppehållet - är ganska intensiv både på helger och veckodagar.

Somliga tillbringar inte all sin tid i skogen, utan tar sig även tid att tillbringa lite tid inomhus, om minen ska återspegla om han trivs med det eller inte får ni avgöra själva

Johan har "blodad tand" för jakt, men för tillfället blodiga fingrar

Så här ser han normalt ut - här iklädd en bayersk viltspårhund och i sällskap med Tony med Nynna

Johan & Tony i väntan att få gå i gång...


Anna och räven

2010-11-18 23:46 | 0 kommentarer

Datorn låter som en trimmad moppe  Tänka-tänka det var helt ett helt nytt och väldigt irriterande ljud, hoppas den håller medens jag uppdaterar sidan....

 
I vilket fall så har det varit några spörsmål om sårning och hur vi spårtränar med hundarna så lite tips i luren och några PDF filar har förhoppningsvis kunnat ge nyinspiration och lite tips hur man kan lägga spår och träna sina hundar utan att det blir trist och ensidig träning.
Passa på medens det är barmark!

Kom då osökt att tänka på ett tillfälle för några år sedan när det var ett gäng som var ute och viltspårtränade sina hundar mest bara dör att ha någonting att göra. Det var på vårkanten och  vi lade en del av spåren mellan två körvägar – där fick de som var rädda att gå bort sig i skogen hålla till.
En tjej var där med sin sambos jakthund – inga namn men vi kan ju kalla henne Anna Fredriksson haha. Hon hade ingen erfarenhet av jakt eller att röra sig utanför mark som inte var belagd med asfalt – tills hon träffade sin nuvarande man. Klart hon ville engagera sig lite i hunden han hade så därför var hon med och skulle nu gå ut sitt första egna spår åt den, vi var två stycken som stod kvar nere på körvägen och väntade på henne. Hon hade gjort ett uppspark och börjat dra skanken  i ett snöre efter sig. Ibland så fastnade skanken i riset och hon fick rycka lite för att den skulle lossna.
Det gick ju alldeles glimrande och hon kom ibland ihåg att doppa lite blod och satt ut snitslar i vinklarna – allt enligt gamla ”skolboken”.
Skanken fastnade igen och hon röck och röck men den ville inte lossna – hon vänder sig om för att se hur den sitter fast – och ser att den sitter i munnen på en räv som sliter och drar åt andra hållet!!!

Vi som står nere på körvägen känner ju inte till detta, utan hör bara hennes gälla skrik. Vi ropar tillbaka att ”här är vi” och se där…… kommer det en räv och springer över vägen med en hjortskank i munnen och ett långt snöre släpar efter – efter räven kommer Anna skrikande och gapande att det var ett stort djur som anfallit skanken och slitit den med sig. Vi stod med gapande munnar tills vi efter 30 sekunder vek oss av skatt.
För inte så länge sedan så berättade jag detta minne  för några bekanta och SE – dagen efter kom ett mail från Anna med bilder på henne och de olika djurslag hon har nedlagt de senaste åren, hur det nu gick till vet jag inte men hon är numer ”omvänd” eller heter det ”tillvand” till en inbiten jägare. 
Roligt i alla fall att ha ett sådant minne av en liten stadstös som var rädd för räven för några år sedan – men att det ändå kunde bli en riktig jägare av henne.

Ett litet ord på vägen – eller i skogen – där ni förhoppningsvis kommer att spendera er till i helgen :  ” Livet är tillräckligt långt – men ibland önskar jag att det hade större bredd……”


Bråttom bråttom

2010-11-16 23:02 | 1 kommentarer

Hinner inte med att skriva så mycket nu, men här kommer bilder som jag fått från Brisas Husse - uppdatering med text kommer iner mogrondagen. Om nu undrar vem Brisas husse är så finns han med i ett trevligt reportage i Svensk Jakt Nr 11 sidorna 70-73, och finns med som glad skytt i slutet av reportaget.

Tyska Jaktterriern Brisa myser hemma

Brisa är en liten mysig hund som trivs som knähund och får tydligen även vara med vid matbordet….. Lite roligt när jag fick de här fotona från husse Sten, hade en ickejägande kompis här då – jo jag har faktiskt några stycken sådana…
”kolla vad mysig” säger jag och får då till svar på 08-dialekt ”jamen störtmysig hörredu, men jycken hon håller knäet är det en sådan där sort som du har?”……wacko

Tyska jaktterriern Brisa myser i skogen
Sten som äger Brisa är mycket nöjd med henne både socialt och jaktligt, tyvärr har jag inte hunnit träffa henne själv sedan hon var åtta veckor.  I vilket fall så var denna jakten där fotot är taget avsett att vara en rådjursjakt, men som en rastypisk TJT så tar Brisa fram det viltslag som finns i såten.  Ko & kalv som hon drev fram till  B-G Eriksson (som är den lyckliga skytten på bilden), och som sin mamma Canna så var Brisa nöjd med att kalven blev skjuten och drog vidare efter älgkon ett bra stycke. Väl tillbaka till kalven så visade hon ringa intresse för den – ingen puls inget intressant.
För egen del tycker jag det är helt perfekt och föredrar det beteendet framför de som står och river och sliter pälsen av dött vilt – jag har ju även en TJT med sådant beteende här hemma. ………


Blött men inte surt.

2010-11-13 22:04 | 0 kommentarer

Efter "torrjakten" i går var det, det motsatta förhållandet i dag, det enda som inte har varit surt är minerna lyckad jaktdag!!!


Torrjagning

2010-11-12 21:25 | 0 kommentarer

För många år sedan när det ösregnade träffade jag på en kompis som var på väg ut i skogen för att ”torrjaga” – trodde först att det var något ironiskt uttryck om vädret, men han avsåg att ut och släppa sin stövare som då var unghund. Att släppa utan att ha för avsikt att skjuta något var att ”torrjaga”. I dag har jag varit med Kalle och Torrjagat med hans lilla tik.

Kalle har tidigare berättat om de drev Chela har presterat och han är väldigt nöjd med hennes skall på löpa och när hon hade stånd på älg så lär hon riktigt grym.
Vid släppet drog hon i väg som en furie, men det var inga imponerande sök precis, tre fyra korta rundor sedan gav hon sig iväg ut på riktigt bra svängar, och som belöning för henne så kom hon på färsk löpa.

Nu hade jag förväntat mej att Chela skulle hålla i och skalla som en ordinarie Tysk Jaktterrier tik, kanske inte lika bra som Trixi som sjöng så vackert i helgen…….. men lite halvskaplig så där. Här var det inget skrik vid upptaget utan klar och ren skallgivning och hon matade på ganska bra, men skicket skall!!!! Hon är ju bara en liten sketans unghundstik och lät helt fantastiskt bra.  Vi följde drevet på pejlen och stod i och för sig på en liten höjd men drevet buktade utmed en gärdeskant och försvann bakom ytterligare en höjd och Chela hördes hela vägen. Ytterligare några bukter och det drog sig åt en väg – ja jag vissalar väl in henne nu då säger Kalle och börjar blåsa i pipan – Chela gör ingen helomvändning utan snor runt lite ytterliga tills hon kom på sin bakspåret och så raka vägen tillbaka till husse med imponerat sällskap.

Vi vänder och går åt andra hållet och  följer en skogsbilväg, och Chela skuttar glad omkring  oss och så gör hon ytterligare några sök men nu har vi stått och pratat och visslat på höjden så nu är det ju tomt på djur ………tror vi ja – nästa upptag och fullt ös på drev nummer två.  Lika bra skall och hörbarhet, jag var ju tvungen att hitta något att gnälla på, så det skulle väl vara tätheten i så fall. När Chela kommer att jaga med sin pappa Tjalle i framtiden kommer det att vara svårt att höra vilken som är vilken, den saken är klar.  Husses Kennel är jätteglad för Kalles skull, eftersom det är hans tredje tyska jaktterrier de båda tidigare har tyvärr förolyckats och gamle Wachtelhanen Boss inte orkar så mycket i skogen nuförtiden. Så även om jag hade mina tvivel om att Chela var så bra som Kalle tyckt kan jag efter denna fredag bara konstatera att hon inte var bättre utan BÄST!

 Tysk Jaktterrier / Husses Chela

Utan tvivel är man inte klok  ”Tage Danielsson”


I dag är det morgondagen....

2010-11-11 23:22 | 0 kommentarer

...ja det var ju så jag skrev i går - att det skulle komma uppdatering under morgondagen, men den är ju snart snart slut och jag har precis kommit innanför ytterdörren, så mer uppdatering än så här blir det tyvärr inte.......hoppas kunna ha lite tid över i morgon.
Förhoppningsvis så ska väl "hunderiet" vara betydligt lugnare i morgon än vad det har varit på ett tag.


Skvaller om kungen

2010-11-10 22:32 | 6 kommentarer

Ni har säkert läst i tidningarna om vår Svenske kung som påstås vara lite pilsk, det är ingenting mot vad Kung Tjalle är här på kenneln........men jag tror inte att det kommer att stå så mycket om han i skvallerpressen, men han är förevigad på ett litet klipp på "tuben" (mer update kommer under morgondagen)


Kungen & Kronprinsessan

2010-11-08 12:14 | 3 kommentarer

Har nu haft kameran framme några gånger men det har inte blivit några bra bilder på Trixi ännu. De mesta är på en bit av naturen där bildtexten kunde vara någonting i stil med ”Här fanns det en tysk jaktterrier för en hundradels sekund sedan.” Eller -  bild på henne där hon hänger i halsen eller hasorna på Tjalle, hon är fortsatt mycket mycket lekfull och har ett överskott på energi som hon får bränna av på en massa LUGNAnde övningar – ååååå så jobbigt det är för henne – men nyttigt.

Vi har spårtränat en hel del och det funkar fint, hon är ovanligt lugn i spåret för att vara en  TJT, men så har hon fått ”anpassade” spår för att det inte ska gå i 200 knyck som det mesta gör för en Tysk Jaktterrier.

Har ju berättat tidigare att hon driver med det där karaktäristiska TJT skallet. I går var vi ut och skulle pröva på rådjur. Det har funnits en hel hord av rådjur på en del av marken, och eftersom det är uppehåll i dovhjortsjakten så fick Trixi sitt första släpp där sannolikheten för dov-kontakt var som minst.

Hon var inte som den raket hon brukar vara när jag släppte henne, och den första delen av såten var hon en riktigt  ”stövelputsare ”.  Så blev det äntligen lite längre sök och hon sicksackade i en stor åtta framför mej – helt perfekt. På ett sök ser jag på GPSen att hon böjar ringa och springa fram och tillbaka i en täta – och se där ett upptag

Yipp yiiipp yiiiiiip och så bar det iväg – visserligen inte i håll på någon passkytt men man vet ju aldrig vartåt det slutar…….så kommer SKALLEN med stort S! Funderade lite lätt på om det möjligtvis kunde vara någon annan hund som hakat på – så stor skillnad var det. Hon grovnande betydligt och hade samma avklippta skall som hon haft när hon fört fågelvarianten.

Det bar iväg bort och n i nästa täta – buktade lite och så iväg. Synd att jag stod och njöt av Trixi`s drev i stället för att försöka få hennes skönsång förevigad på band.  Ser på GPSen att drevet drar iväg upp i en bekant kurva på en skogsbilväg – över den och in på andra sidan. Vid det här laget så hade jag säkerligen mungiporna uppe vid örsnibbarna, Trixi gjorde ett kanondrev och avslutade med en helt perfekt återgång.

Lite snabbfika vid jaktkojan och så var det Kung Tjalle`s tur. Han drog järnet från start med stora fina sök och han blev nog lika snopen som jag att det var tomt på den delen av marken och inte ett enda färskt spår i kanterna av det som vi fortfarande kallar för ”hygget” trots att det numer är en granplantering.
När vi var på tillbaka gång efter att ha gått som i en metkrok kommer i i rikting där Trixi hade släppt sina djur, där kommer upptaget och det snurrar tunt en del innan det kommer rakt mot mej. Jag står bra till så fram med kameran – eftersom jag misstänker att det är Trixi`s dovhjortar.
Ser på GPSen att avståndet minskar kraftigt och att det är rakt i rikting mot mej – nu är det bara en liten liten höjd mellan mej och drevet – DÅ ringer min mobil!!

Har ju bara jagat i 47 ……..gå med en påslagen mobil i fickan – tja nu hade jag ju kameran på och filmen rullade MEN MEN MEN jag har i dag lärt mej att klippa bort sekvenser – därför får ni bara höra fram till ringsignalen och inte några svordomar ….. litet hopklipp från jakten

 

Dovhjorten vände och drog ner till en  passkytt som den + Tjalle passerade och så ut på en mosse som egentligen är en gammal torvtäkt. Tjalle hänge på en bit till men så släppte han och kom tillbaka i sina bakspår.
Kort förflyttning och nytt släpp – han sökte fint men inget mer drev utan några inkallningar och nya släpp tills han drar upp på skogsbilvägen där det kanske kör en bil i veckan (trodde vi) Tjalle mötte en röd volvo och vänder och kommer när jag blåser på honom – vi var nu så nära jaktkojan att jag ser den genom skogen – ser också bilen som kör fram och vänder där.
Passkytt på väg till stugan möter volvon på vägen – killen i bilen stannar och pratar och säger någonting i stil med att han såg att vi jagade och tänker därför inte för dagen att släppa ut sina 4-5 brukshundar för rastning. Han tycker det är perfekta marker för att rasta hundarna och det finns môe vilt också – hans brukshundar har drivit både älgkalvar och dovhjortar för att inte tala om alla rådjur!  Här skulle jag ju kunna lägga in klippet med de borttagna svordomarna…….

”När blodet bränner slösar tungan lätt med svordomar” William Shakespeare 

Tjalle är fortfarande KUNG här på kenneln, men Trixi har visat sig kunna bli en fullvärdig kronprinsessa......

Tysk Jaktterrier


Dagens uppdatering

2010-11-04 10:00 | 0 kommentarer

Nope det blir inga bilder på TJT i dag heller, inte ett endaste foto har jag tagit (har inte hunnit med)
Undrar hur folk får tiden att räcka till den här årstiden – fått ett talsamtal och ett mail med hundfolk som lägger ner massor med timmar på att tjôta hund på olika forum. Eftersom de flesta som skriver på dessa forum tror sig vara anonyma, verkar senaste trenden vara att via facebook jämföra uppdateringar och inlägg, för att komma fram till vem det är som skriver vad ……….. säger bara ” curiosity killed the cat”……… och att NEJ jag har inget intresse i att kika på vem som är bekant med vem i ansiktsboken

Ansiktsbok 

Själv har jag varit i skogen ganska mycket med både Trixi & Tjalle (Canna löper ju som bekant) fick vid ett tillfälle en liten kort filmsekvens av Trixi när hon driver dovhjortar.
Länkade den till bekanta och de skrattar när de hör henne ”kvittra” 
Är inte speciellt orolig för hennes skall – hon är och låter som en 6-månaders valp, om än ngt lite ljusare.
Roligt att se hur spårnoga hon är – på just detta drevet var hon ganska långt ut på sök och upptaget kom bakom en höjd – det buktade runt lite och så kommer hjortarna rakt på mej oh Tjalle. Den sistnämnda kunde då förståss inte hålla tyst och man hör rösten bakom kameran väsa ”håll käft – hjortarna hör naturligtvis den galna Tjalle, men de är ju lite ”galna” själva. De stannar upp på krönet och lyssnar för att sedan fortsätta rakt mot oss och sedan i en 90 gradig vinkel österut.
Trixi kommer  med nosen i backen och följer exakt i löpan. Nu har jag ingen GPS på henne, så jag vet inte exakt vart hon släppte eller om hon snurrade runt ytterliga där – men hon kom stilfullt tillbaka i bakspåret.
Tänker inte lägga ut länken till filmen här, men de goda vänner & bättre bekanta som vill se och höra Trixi ”kvittra” i skogen får göra sig besväret att maila så skickar jag tillbaka en länk till filmen.

Nu är klockan 10.00 och jag ska sätta mej till rätta i en telefonkö – prövade i går, men kom inte fram.
Det blir en tur i skogen med Tjalle & Trixi och efter det ska jag kika lite mer på hur det fungerar med laseroperation vid synfel – har en valpköpare som ev kommer att slippa sina glasögon (som för tillfället är söndertuggade av liten TJT fröken). Skulle vara jäkligt skönt om man slapp både linser och glasögon.

Syntest

Det finns många tillfällen i ens liv - som aldrig kommer tysk jaktterrier

 

«november 2010»
måntisonstorfrelörsön
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2009
  2008
  2007