Afton hela dagen

2011-04-30 22:47 | 1 kommentarer

Tyke

Valborgsmässoaftons morgon blev det tidig uppstigning för att åka till Mamima och se en hund grisa ner sig var det verkligen hunden som skulle vara grisig?

 Tyke tar sig ett gyttjebad

Johan skulle dit med sin Tyke fick jag redan på i går kväll och naturligtvis så hakade jag på för att se vad han tänkte hitta på i dag (Tyke alltså )
Vi höll till i utkiken, för er som känner till det.
Ut som en raket och kanonsök ! Griskontakt och ett drev som avslutades med ett ihärdigt stånd.  Tillbaka och på´t igen med repris......så var han ganska varm och är tillräckligt smart att coola av sig lite innan det var dags igen.
Mycket bra sök & fina drev!

Ja så var det slut på det roliga och Tyke blev avspolad och så ville jag naturligtvis fota honom, jamen hur smart är man som inte tar kort INNAN han är skitig blöt

Jaja, det kommer ju fler ju förhoppningsvis fler chanser inom en snar framtid.....hähä
Här är en för dagen skitig/ blöt/ trötter Tyke i egen hög person

Tyke

 

Resten av dagen har jag ägnat åt mina egna hundar och så har jag var ute och slagit runt lite...


Framtiden

2011-04-30 09:00 | 0 kommentarer

Skriver det här i framtiden....eller rättare sagt klockan är runt midnatt men eftersom det inte kommer att hända så speciellt mycket under natten mer än att Trixi kommer bädda om-sig tills hon fått hela kudden och Tjalle kommer att gnissla tänder och snarka nere i knävecken så det låter jag det vara oskrivet.....
Däremot kl 09.00 står det där uppe -  det är då det händer grisaktiga saker
Senare i dag kommer bilder med text och kanske rent utav en liten filmsnutt.

Enligt naturlagarna så finns inte framtiden ännu....


Trixi i onåd

2011-04-29 09:30 | 0 kommentarer

Trixi hade ett ”återfall” i morse. Hon har varit en tämligen lättsam valp & unghund, men någon enstaka gång så har hon satt tänderna i någonting. Det som varit mest intressant för henne har varit att rota i papperskorgar – välta dem och dra ut allt på golvet, så fanns det en stor blå kruka som hon inte kunde låta bli att resa sig upp mot och gräva med framtassarna eller ta sig en munfull och sprida ut på golvet.
Tandmärken i ett par skor, eller ett par det var i den ena men tillräckligt mycket tugg av små valptänder för att skorna skulle åka i soporna.
I morse hade hon några minuter på sig att hitta på hyss och då satte hon sitt garnityr i mina glasögon, som låg på boken jag läste i går kväll.

Tysk Jaktterrier varit framme å tuggat

Kan man utnämna Tysk Jaktterrier till världens gladaste hundras? De tycker hela livet är en fest och vad gör LITE skäll eller tillrättavisning – inte mycket – de tar det som en rolig lek = ”är du arg på mej, så förlåter jag dej. Kom igen nu så leker vi!”
Helst bör man ha ögon i nacken när man har valpar/unghundar.

Tysk Jaktterrier / ögon i nacken


Daniel Ligné vid ”ratten”

2011-04-28 09:32 | 0 kommentarer

Lyssnade på lokala nyheterna  där de hade med ett sinslag om Daniel Ligné och hans bloggande på Svenska Jägareförbundets hemsida. LÄNK TILL LOKALRADION 

I inslaget hänvisar man till att Daniel Ligné har uttryckt sig i stil med att han skulle ”styra undan polisens intresse från sådant som skulle vara olagligt”……….

Det är en klart en fördel att inte ha uppdrag eller vara aktiv i någon klubb, förening, organisation, sammanslutning eller liknande eftersom man då blir begränsad i vad man kan säga/skriva .

Hoppats på att någon spårdomare skulle ha ringt i går kväll för att bestämma tid för ett Ökl-spår för Trixi, men icke sa nicke. Lite stönigt när man betalat in provavgift och sedan ska gå och vänta på att någon domare har tid. Hoppas att jag får en ETT spårprov i helgen i alla fall – ska ringa till en annan domare i en annan rasklubb i kväll och höra när han kan tänkas ha tid, så har jag ett spårprov inbokat till onsdag den 4 maj.


Grattis!

2011-04-27 12:56 | 0 kommentarer

Har uppdaterat grattissidan (fick suverän hjälp av cybersite) ska väl ta i tu med hundarnas sidor också när det finns 5 minuter över

Perfekt väder för hundaktiviteter i dag: har cyklat med Tjalle & Trixi och ska ut å plocka murklor med Canna & Trixi.


Vilse - vill se

2011-04-26 10:18 | 0 kommentarer

Nu är de här igen, de vidriga huggormarna. Tycker själv inte om ormar och önskar att hundarna tyckte det också.
För många år sedan läste jag statistik över ormbitna hundar som något djursjukhus hade tagit fram.  Det visade att en del hundraser hade uppsökt djursjukhuset oftare än andra – naturligtvis så fanns terrierraserna bland de som låg i topp och spetshundraserna fanns ganska långt ner. Veterinären hade dragit den slutsatsen att spetsarnas arbetssätt att skalla på det som rörde sig i stället för att likt en terrier kasta sig över det – döda det och sedan i lugn och ro undersöka vad det var – skulle kunna vara orsaken.
Här stampas det i marken när vi går på sådana ställen där det är troligt att ormar skulle trivas.

Varning för huggorm!

I går var det spårläggning på okända marker. Tycker som bekant att det är roligt att spårträna både egna och andras hundar. Med hjälp av garmin behöver man inte hålla på att snitsla utan kan gå ut ett spår exakt – det förutsätter emellertid att man har sina linser i, eller att man inte tappar sina glasögon………
…nu var det ju ingen storskog jag var ut i, men sablar så irriterande att stå där och inte veta vilken väg som var bäst att gå, det blev en vinkel på toppen av ett berg där man inte kunde klättra ned, och tyvärr en sväng ut i ett kärr som fortsatt hade på tok för mycket vatten för att det skulle vara regelrätt markbeskaffenheten för spårträning.  Eftersom jag gick en ”extrakrok” i skogen så blev det bra mycket längre än 600 meter, men det tycker jag inte gör ett jota.
Nu när klockan är straxt efter tio på förmiddagen ska jag ut med Trixi för att hon ska gå ett träningsspår inför sina kommande spårprov i öppenklass.


Fota TJT

2011-04-24 13:11 | 0 kommentarer

Prövade att fota Trixi i dag igen.....

Tysk Jaktterrier

..och så ska ju Tjalle vara med på bild ...

Tjalle & Trixi


Trixi´s spårprov

2011-04-22 09:43 | 0 kommentarer

Har precis samlat ihop; stamtavla, kvitto på provanmälningen, sele/lina och så för säkerhets skull stoppade jag ner chipavläsaren . Eftersom det är ett tag sedan jag använde den så testade jag att den och batteriet funkade vilket de gjorde, men jag hittade inget chip på Trixi de 5 första gångerna. Det sitter på vänster sida ganska långt ner och går inte att skanna av med avläsaren uppifrån.

Slank in på datorn för att kolla mailen men uppdaterar någon gång på eftermiddagen/kvällen hur Trixi`s första spårprov gick.

2011-04-22. kl13.14
Spårprovet är klart och Trixi fick godkänt med 35 poäng och gick spåret på 12 minuter, och med omdömet; "Spårar bra i ngt för högr tempo har viltkontakt vid 2 tillfällen" Träfffades klockan 11.00 på en p-plats - för dagen var det 2 anlagshundar; Trixi och så en ung tax.
Taxen fick gå först och det gick bra så var det yster Trixi`s tur. Av någon anledning var hon mer uppdriven i dag än vad hon brukar vara.
Hade inte gått så jäkla långt i spåret innan hon höjde huvudet och drog i vind och markerade klart att det fanns trevligare saker i skogen än en gammal klöv som hon kunde tänka sig att leta reda på i stället

Protokoll från Trixi´s spårprov ankl

2011-04-22. kl23.52

Eftermiddagen har gått åt till att vara lite händig

Taklampa uppe & ena markisen uppe

Traska en sväng i skogen med alla hundarna och hittade vårens första murkla

Årets första murkla 22/4-2011

Eftersom jag tog kortet med mobilen passade jag på att rensa bort en massa foton från kortet…

TYSK JAKTTERRIER


Spårprov i morgon

2011-04-21 23:11 | 0 kommentarer

Slötittat TV med Tjalle kravall på armen i några timmar nu. Före det var det matning och rastning av alla hundarna.
Och före det så var det intag av en stor GT.

Närminnet är kort men så mycket minns jag av dagen att före den smarriga GT´tn var det bilköra från skjutbanan  jägarexamensdeltagarna ägnade eftermiddag och delar av tidig kväll.

Innan jag drog dit var det ett 600m spår med Trixi som jag började dagen med att lägga. Tänker inte gå närmare in på Trixi´s  prestationer i spåret i dag utan glädjer mej åt att hon spårade som en gudinna i går…… och hoppas på att det är en varannandags form hon håller för i så fall bör hon klara spårprovet i morgon (fredag)

Grattis till alla duktiga skyttar i dag


Kritik mot SJF efter hetsjakt.

2011-04-20 08:07 | 0 kommentarer

Nu är det inte jag som är kritisk till SJF utan LRF  i Sörmland, hörde detta inslag i morse, här ett kort  citat från reportaget:
” Jägaren Torgny Lindgren är starkt kritisk till jakten.
– Skarpa hundar tar död på grisarna under jakten. De kollapsar.
Torgny Lindgren berättar upprörd om vad han ser i skogen, om vad han hör på komradion och vad andra betrodda jägare berättar för honom. Säljjakter på några större gårdar i Sörmland som gång på gång urartar. Där ägarna enligt kritikerna anlitar oseriösa hundförare med skarpa hundar för att jaga fram viltet till de jägare som för dyra pengar köper jaktlycka och räknar med full utdelning”

Hela reportaget kan ni lyssna på och läsa om här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=4463645

Intressant hur folk uttrycker sig när det gäller jakt – fick för flera år sedan två texter ang grytjakt. Texten handlar visserligen om grytjakt men är skriven av en gymnasieelev inför ett svenskaprov – ska se om jag kan ha sparat det någonstans eller om han kanske har den kvar själv för det beskriver ganska väl hur jägare och ickejägare uttrycker sig.

 


En helt vanlig tisdag

2011-04-19 23:04 | 0 kommentarer

Tysk Jaktterrier / Trixi

Årets hundranionde dag, har bestått av

1. Spårläggning

2. Fönstertvättning

3. Sitta i telefonkö

4. Gått spår med Trixi

5. Fått hjälp med att få dit den däringa grejen på cykeln efter som fästet som passar till alla cyklar inte passade till min

Spårläggningen gick bra men upptäckte att jag har ett hål på min högra stövel

Fönstertvättningen gick så bra det nu kan när man har ischias

Vänta i telefonkö var sig likt - man är ju inte på det bästa humöret när man knappat sig fram och väntat ca 40 - det gäller att inte tappa huvudet då

En som tappat huvudet

Trixi trixade till det när vi skulle så spåret och hade hellre valt att dra efter ett gäng nyfikna dovhjortar som motvilligt och till slut behagade att flytta på sig

När denna däringa grejen äntligen satt fast på cykeln så var fästanordningens bakdel 0.05 mm från ekrarna

Så har Trixi & Tjalle fått post med en påminnelse om att det är dags för veterinärbesök, rabies för Tjalle och ettårsvaccination för Trixi. 

Dags för veterinärbesök för Tjalle & Trixi

I morgon blir det troligtvis en spårträning med Trixi igen (hon ska gå sitt anlagsprov på fredag) för på torsdag försvinner halva dagen för skyttet med jägarexamens deltagarna


Vargen kommer

2011-04-18 22:58 | 0 kommentarer

Tysk Jaktterrier

Det är mycket varg nu, och alla som inte jagar tar för givet att alla som jagar vill att alla vargar ska plågas till döds och alla som förespråkar varg ska hålla käft.
Så  finns en stor del av jägarkåren som tar för givet att alla som värnar om vargen är ickejägande nollåttor.
Är man sedan en sensationslysten reporter som vill ha ett scoop så kontaktar man en kvinnlig jägare i hopp om att det ska komma några sensationella uttalanden om  vargens vara eller inte vara…..
… det verkar inte komma något tillfälle i något forum eller form där vargen kommer att kunna diskuteras på ett vettigt sakligt sätt.

Världsutställningen 2011 i Paris

Trixi kommer inte att åka på världsutställningen i år, men jag vet en del TJT som ska dit…. egentligen så borde någon av Tjalle-avkommorna ställas ut där med en liten förhoppning att det blev tre generationer världsvinnare – förresten är det väl inte många år kvar tills WW-cirkusen är i Finland, så då finns ju chansen igen….

I dag inhandlades det en sådan där springer (tror jag det heter) som man sätter på cykeln för att sedan binda hundkopplet i, tanken var att den skulle ha monterats klart med några enkla åtdragningar av skruvar och muttrar. Men tji fick jag – så i morgon måste jag rota och leta reda på bra-å-ha-grej som jag kan lägga mellan när jag skruvar fast springern i stället för de där plastmojängerna som var med.

Ett spår ska läggas till Trixi (det där som inte blev av i dag)  och så ska vi gå det någon gång på eftermiddagen.

Tysk Jaktterrier /lerduva

Någon gång däremellan ska fönstren tvättas, kommer inte på fler ursäkter att slippa undan…..
… kom på att jag lovat bort mej några timmar för att knäcka några duvor också, eftersom vi inte hann med det i helgen..

  Det finns många tillfällen i ens liv som aldrig kommer........
citat av Stig Larsson


Några rader bara

2011-04-17 22:07 | 0 kommentarer

Lovade lite update om utställningen i lördags. For i väg ganska sent (och för en gång skull så berodde det inte på mej…..
...fördelen var ju att det inte blev så himla lång väntan innan vi skulle in.  Hanarna först och där fanns Parlour´s Frode ”Taggen” som skrällde och vann över Tjalle (för han var ju naturligtvis med!) Tjalle fick fin-fin kritik med undantag av ”lite lång i länden” . Så bästa hane var alltså Taggen när det blev tur för tikarna.
Husses Chela & Parlour`s Fenja det vill säga Trixi ställdes i juniorklass och så var det en äldre tik med och där skrällde Trixi med att bli bästa tik med kritiken:
Utm typ o storlek, mkt vackert huvud o uttryck, korrekt bett, utm hals o vinklar, välutvecklat bröst, stram muskulös överlinje, lovande päls, bra färger, rör sig mkt bra från alla håll, typiskt temp.

Släkten är värst som bekant men nu var det alltså två syskon som skulle bli BIR & BIM, och hur det gick vet ni ju redan, båda två fick även sina första CERT

Alla tyskarna skötte sig kanonfint, både kända och okända. Trixi har varit på en utställning tidigare som var i ett ridhus, men nu var det hala golv trångt med folk och allt annat stôlligt som hör e inomhusutställning till – men hon var coola tjejen hela tiden. Vi stannade inte kvar till gruppfinalerna utan skuttade ut i friska luften och in i en varm bil och drog hemåt i stället. Vi stannade till en snabbis på restaurang ”gyllene måsen”  och fyllde på med lite kalorier och energi.

Det är vanligt att hundar blir trötta efter en sådan dag, men en Tysk Jaktterrier har ju som bekant extrem kort återhämtningstid, så efter att ha varit hemma en halvtimma så var det full fart på Trixi igen.

På kvällen var vi ut och kikade lite på dovhjortarna

dov

 

dov

 

I dag har det varit spårträning, spårträning och åter spårträning  


BIR & CERT i Västerås

2011-04-16 18:08 | 1 kommentarer

 

Trixi har varit på utställning

Som jag skrivit tidigare så var Trixi anmäld till SKK´s utställning i Västerås i dag, hon bev BIR och fick ett CERT. Har lite dåligt med tid att skriva mer nu men några rader till lite senare i kväll.

Vink e vink - så länge

dov

Kvällen "for-i-väg" här, så uppdate får bli i morgon - det blev blev lite annat "hjort" under kvällen än  att sitta vid datorn,


Anna get your gun

2011-04-15 07:17 | 0 kommentarer

 

Hagelskytte

Anna heter en av de som var med till skjutbanan i går. Hon berättade att på sitt jobb att hon har klarat teorin för jägarexamen och skulle nu ut och träningsskjuta på bana ......detta uppfattades som hon skulle ut och träningsskjuta på barna......det gäller att hålla tungan i rätt mun - eller hur det nu var det hette.
Hela gänget  gjorde riktigt bra ifrån sig både med hagel och kulskyttet. 

I dag är det mer skytte för ett annat gäng på förmidagen och sedan så bär det iväg till skogs för aktiviteter med hundar.

 


Spåträning på söndag

2011-04-14 09:40 | 1 kommentarer

Ordningen återställd bland bilderna - fint va

I dag och i morgon är det skytte som gäller,

Skytteträning

på lördag är det utställning i Västerås och på söndag ska det spårtränas, så om du har tid & lust att hänga på och spåra med din hund (oavsett ras) så är det bara att höra av sig om tid, plats och sådant.

Använd näsan


Lugn å fin!

2011-04-13 08:53 | 0 kommentarer

Mailkorgen svämmar över med meddelanden att bilder på hemsidan har försvunnit - men lugn & fin, de kommer tillbaka! Lägger upp en del foton via Photobucket och länkar därifrån - så, så snart Photobucket har fått odning så kommer bilderna upp här på sidan igen   

 


Skytte

2011-04-12 14:27 | 0 kommentarer

 

Skyttet startar tors den 14é

För alla berörda: info ang skyttet finns nu under X - fliken. Hör av er om det är något ni undrar över.

avdelare

Trixi varit ute på lite spårträning och sedan var tanken att det skulle tränas apportering - men det var inte riktigt vad Trixi hade tänkt - var mer hopp & lek samt lite olovligt mycket tugg-tugg. Man kan ju inte ligga på topp varje dag .........


Tysk Jaktterrier

2011-04-11 22:07 | 0 kommentarer

 Spring is in the air…… och i benen

Tysk Jaktterrier

Cykeln har kommit fram men en sådan däringa ”springer” som man fäster kopplet i ska införskaffas – det satt en på gamla cykeln. Undrar om de som stal den cykeln hade någon hund?
Tjalle är ganska lätt att cykla med OM det inte hoppar ut djur och passerar ca 20 meter framför, och Trixi ska få prova att cykla någon av de närmaste dagarna.


Ömsom vin och ömsom vatten

2011-04-10 22:28 | 0 kommentarer

Blev ingen mer uppdatering om Hälge Älg vin och födelsedagsuppvakning – eller rättare sagt det blev det men så ska man ju avsluta med att klicka på rätt knapp för att texten ska sparas …. äh, ni ser ju på bilderna där nere att det inhandlades vin och uppvaktades på dagen.

Kan väl nämna lite kort om vinet; Hälge Côtes du Rhône att det beställdes för ett tag sedan och av någon anledning så går det bara att beställa samt köpas på systemet i lådor om 6 flaskor. Klart prisvärt och gott – testa om du inte redan har gjort det.

I dag blev det inte så mycket nyttigt gjort men några dagsfärska toton försökte jag ta av både Tjalle och Trixi – det gick inget vidare, men här är de i alla fall

Tjalle och Trixi

Trixi och Tjalle

Trixi

 

Inte enkelt att fota hundar och att få 2 st bra på samma bild kanske jag kommer att lyckas med någon gång…….  men ni ser ju ca hur de ser ut även om det set lite knepigt ut med storleken när de inte står på samma avstånd från kameran.  Kanske ska pröva att ställa upp dem på kommando utan att Tjalle har stissat upp sig för att han sett en katt minuterna innan korten ska tas,  eller be hundvakten nu i veckan att ta med kameran för hon brukar kunna få till det.

Veckan som kommer är liksom lite kort om dagar har jag märkt – i förhållande till vad som ska göras och tider som är inbokade så det blir många kom-i-håg att komma ihåg.

Veckan avslutas med att Husses drar på utställning i Västerås den 16 april, 7 hundar anmälda i rasen och vet vilka fem av dessa är. KLICKA HÄR och du kan läsa mer som den utställningen


Födelsedagsuppvaktning

2011-04-09 22:40 | 0 kommentarer

Inte hunnit med att skriva något här , men kan ju slänga in lite bilder som får text under morgondagen - i dag har Husses Kennel uppvaktat Bengt Månsson som envisas med att fylla år precis den här dagen varje år.......

 

Hälge côtes du Rhône

Födelsedags"barnet"

Hälge vin

 

 

Slänger in några kolkord om åldrandet eftersom det ju berör oss alla, håll godo;


Ungdomen skulle vara ett idealiskt tillstånd om den kom lite senare i livet.

Det finns många vars förflutna består av en massa år som egentligen inte blev av....


Medelålders har man blivit när man av två frestelser väljer den som man kan komma hem tidigast ifrån.

 

 


Tja Trixi

2011-04-07 08:10 | 0 kommentarer

Tysk Jaktterrier

Tja Trixi, blir det ganska ofta på grund av att det tidigare har varit Tjalle som jag tjôtat på och ibland blir det Tja Trix Canna. Hundens namn ska ju komma före kommando är det tänkt – i synnerhet när man har fler hundar. Trixi är ju fortsatt en liten ”Trilski” emellanåt och i iver att få henne lyda så hoppar jag över namnet och bara kommando med en något irriterad röst.
Hit – ingen reaktion.
Kom hit, sa jag – fortsatt ingen reaktion.
KOM HIIIIIIIT -  Tjalle och Canna reagerar och lyder, liten Trixi ”ska bara” jaga efter en citronfjäril först……
Trixi hit – DÅ kommer hon, men mest för att fjärilen har dragit sin kos och hon tänker kolla upp vad Tjalle och Canna har för sig. 

Nej jag ska inte klaga det går faktiskt ganska bra med det mesta när det gäller Trixi, hon är väl lite valpigare i sättet än vad farfar Tjalle var i den åldern – men annars är jag mer nöjd med den lilla terroristen. Lilla och lilla föresten – hon mäter 37½ / 38 i mankhöjd…..

Här foto på kopplet som Roger ”snodde ihop”.

smart koppel

Smart och billigt samt helt tyst i fickan.
Tjalle var så klart tvungen att kolla upp vad det var som kom med posten.


Tjalle kollar in kopplet

I dag ska Trixi få träna apportering tillsammans med lite olika fågelhundar

Tysk JaktterrierTysk JaktterrierTysk Jaktterrier

Nu lär det ju inte bli de hundarna som är på bilderna här ovan – ska ta med kameran och se om jag få tillfälle att plåta Trixi in action.

Dagens aforism; Jag är en person med fasta och oböjliga principer, den första är att alltid vara flexibel.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.10 

Summerar dagen: det bidde ingen apporteringsträning på grund av bilhaveri – Trixi var ute i blåsväder på alla sätt & vis 

Kontakt med märklig myndighet; de kunde inte svara an enskilda fall fick jag till svar för några dagar sedan – därför ställdes rent hypotetiska spörsmål via mail och svaret blev då att man inte kunde få svar på hypotetiska frågor……. Ringer upp myndigheten och undrar följande; om jag inte kan få svar  gällande enskilt ärende och inte heller om jag frågar med en hypotetiskt omformulerad frågeställning – HUR ska jag då veta vad som gäller?
Fick då svar att DET var en bra fråga, MEN att de inte hade något bra svar att ge……… om jag blev klokare…. njae det kan jag inte påstå utan konstaterar bara att det inte längre finns något sunt förnuft enbart byråkrati  som inte byråkraterna själva begriper .

Någon vägbeskrivning har inte hittat vägen till Husses @-post heller – så det blir väl att rita och berätta själv. Tja det var väl ungefär vad som hänt under dagen som avslutades med hockeyrysaren i 5 perioder.

Hockeyrysare

Så bortskämda ni blev i dag va – 2 uppdateringar på samma dag!


Mera om spårträning

2011-04-06 10:39 | 0 kommentarer

Skiss från spårträning

Någon konstnär lär jag aldrig att bli men här en enkel skiss på spåträning som jag skrev om häromdagen.
Hade med två skankor, och drog som ett vanligt spår – och minimalt med blod, förutom på Trixi´s själva skank som fick några extra droppar på sig – men snålar med att droppa i själva spåret.
När jag kommit fram till ”röda krysset” så släpper jag Trixi´s skank där och fortsätter (det blå strecket) Tjalles spår fram till det blå krysset.

Trixi går sitt spår först och när hon kommit fram till skanken så lattjar hon ju med den när vi går tillbaka och korsar Tjalles spår ett par gånger.

Störningar av alla former tycker jag är bra och att det varit andra hundar och folk och trampat runt i spåret ska en färdig hund klara av – inte bara att det sitter någon gubbe bredvid spåret på en ryggsäck.
Finns även en baktanke med att jag lägger 90% av störningarna oavsett vad det är för något i slutet av  spåren – vad anledningen till detta är får ni försöka att lista ut själva….


Doftdiskriminering

2011-04-05 13:40 | 0 kommentarer

Roligt att så många kända men även för mej helt okända läser dagboken. Häromdagen skrev jag om spårboken som jag varmt kan rekommendera till de som är intresserade av hur hundens luktsinne fungerar och hur vi även kan använda detta vid viltspårträning.
Ett mail ramlade in från en jägare med blandrashund och som även han hade beställt boken det han hade lite frågor på var hur detta med doftdiskriminering fungerade, själv hade han entusiastiskt lagt två spår ett med rå och ett med svin men det ”funkade inte”.

I går dök hund med vidhörande husse upp här och eftersom husse vill att hans hund i första hand ska gå på vildsvin och inget annat vilt så var ju valet av dofter i de övriga krukorna enkelt.
Liten genomgång med husse, första övning med hunden och husse var glad. Haha, så enkelt är det ju inte – så vi förflyttade oss till en liten skogsbacke och oupps – där fanns ju redan blomkrukor på en bräde – ny övning med hunden – fika med tillhörande tjôt och så körde vi en gång till.
Husse fick lite hemläxa + en kasse med blomkrukor med sig hem – och fortsättning följer om ett par veckor. Nytt mail kom i går kväll med rapport om att blandisen låg utslagen på soffan och snarkade och sov – tydligen gott med lite brain training för den hunden.

Doftdiskriminering

Skulle här glädja er med att jag skaffat nu mobil – många som retat sig på att den ena mobilen bara lägger av så man får ringa upp igen å igen å igen…..
En av de andra mobilerna har också lagt av på så sätt att den av någon anledning inte gick att ladda igen – testade med helt nytt batteri men det funkade inte i alla fall.
En mobil kvar då och den används ju så sparsamt att den säkerligen aldrig blir utnött.
Hur som helst så skulle jag kasta mobil Nr 2 när jag ändå var till tippen med en massa grunkor som skulle dit. Känner mej så miljömedveten när jag har med batterier, lysrör och annat som jag lagt undan i väntan på rensning med stort R.
Så i dag skulle jag lämna ena ”fånen” till hundvakten och ta med mej den andra – den som jag kastat alltså! Jaja, inte värre än jag flyttar över SIM-kortet till min gamla trontjänare…. kortet ja…. det som jag aldrig tog ut telefonen Hur dum får man va?

Därför funkar enbart Husse-Kennel numret (0738 269917) ett tag framöver. Det tristaste är ju att jag inte kopierade telefonlistan från det andra kortet, och förhoppningsvis har du läst dessa rader INNAN du blir sur för att jag inte svarar eller ringer tillbaka om du pratat in meddelande.

Har ingen telefon

För berörda; skyttet drar igång den 14 april.       Se vidare info som kommer upp speciellt för er Skyttet startar den 14 april 

Tackar även för supersmarta helt tysta kopplet som kommit fram. Helt perfekt att ha med i fickan på jakterna


Kloklippning

2011-04-04 22:55 | 1 kommentarer

Det var ju kloklippardag i går egentligen men vi var upptagna med lite annat så det glömdes för ovanlighetens skull bort
Därför började vi dagen med lite ans av klor och päls, Trixi snyggades till lite extra eftersom hon ska på utställning om ca 14 dagar. Såg förresten att det fortfarande är modernt att ”pimpa” sin hund på alla möjliga sätt. Om man äger en pudel i vår så är man verkligen inne för en av accessoarerna  verkar vara en färgad pudel. Vill man vara lite diskretare så kan man nöja sig med annan ras och lite flower power pynt på korna i stället.

Tysk Jaktterrier

Några snabba telsamtal skulle ringas på förmiddagen, men tji fick jag! Inte blev det några utan massor och inte var de snabba heller fick inget rakt svar på enkla frågor heller…… jaja; ”you can do it the easy way or you can do it my way!” ….så det slutade med att jag fick ringa regeringskansliet och vidare till det departement som handlägger de frågeställningar som jag hade. Vips så fick jag svar, som jag egentligen skulle ha fått från de myndigheter och andra personer lönade av staten som borde ha bättre koll, plus att jag inkl all väntetid hade spenderat ganska lång tid tid i luren. 
Strunt samma – de svar jag fick var positiva så jag var nöjd och glad – ända tills jag ser att ytterdörren står vid gavel och inte en enda hund inom synhåll!
Ropar men inga hundar syns till – då hör jag ett ljud inifrån köket – och där står Tjalle vid sin tomma matskål och två andra små ”trynen” kikar fram över bordskanten – där sitter Canna och Trixi på en stol och väntar på mat!

Tysk Jaktterrier

Latent inlärning ….att man som hund SKA ha mat innan man går ut eller bara lydiga hundar?


Spårträning & vildsvin

2011-04-03 13:07 | 0 kommentarer

Lite info om vad som hänt den senaste tiden:

Förutom att jag väntar telbesked för att få klart med tider som ska passa alla, så släpar jag runt med  hela högen av mobiltelefoner dygnet runt, för att kunna vidarebefordra info så snabbt möjligt…

 

Tysk Jaktterrier

….. så det är bara att ha lite tålamod ; ” Gud jag vill ha tålamod, och JAG VILL HA DET NUUU!”

Husse har varit och besökt vildsvinshägn (igen) lika trevligt som alltid. När vi var där häromdagen var det som vanligt en skön blandning av raser och prestationer, här lite bilder från  Mamima – det blev inga foton tagna när hundarna var inne i hägnen utom de sista som togs från bilen när vi åkte därifrån och fick första parkett

Vildsvinshägn

Vildsvinshägn

Vildsvinshägn

 

Spårträningen har kommit gång lite smått. För er som är intresserade av hur hunden fungerar och för att få lite AHA-upplevelse i gamla invanda spårträningar, kan jag rekommendera boken Spårhunden och lukterna.

Kanske kan jag få till en skiss över en av spårträningarna med Trixi & Tjalle som de fick en av dagarna – lade samma spår från start och sedan delade då dem. Trixi fick gå först och på tillbaka gången så korsade vi Tjalles spår ett par gånger – det luktade alltså Husse + Trixi + Trixi`s skank kors och tvärs över det han skulle gå….
Eftersom Trixi är lite av en gröngöling vad det gäller att spåra så börjades spårläggningen lite försiktigt parallellt med en körväg och sedan rakt över en aktiv foderplats

Vad ska det bli nu då?

Spåret går över foderplatsen

 

Hon var lite för het när vi kom in i skogen igen så jag kortade av linan en aning och det räckte den gången, så gick det som räls

Trixi i spåret

Hon var toklycklig över klöven och behövde därför inte något lek & stoj med den, men jag har för vana att alltid plocka med skanken tillsammans med hundarna. SMACK!! Alltså liten Trixi trodde att hon ägde klöven och visade tydligt att hon var bytesmedveten. Lite överraskande eftersom hon aldrig visat något sådant tidigare, men hon blev ännu mer överraskad …….. så när vi hade rett ut det hela och Trixi var på det klara med att jag har tillträde till klöven hon har i munnen även tillträde till hennes mun här hon håller i klöven och allt sådant så korsade vi som sagt Tjalles spår ett antal gånger och hade lite andra övningar för oss med skanken.

Tysk Jaktterrier spårtränar

Tysk jaktterrier; Trixi spårtränar

TJT spårtränar

Det som gäller för Trixi´s spårträning framöver är att se till att hon har jämnare tempo, samt får in lite olika störningar ganska omgående. Hoppas sedan att vi kan ”riva av” hennes viltspårprov så vi kan gå vidare med eftersöksträning.
Tjalle blev faktiskt lite brydd av de störningar Trixi hade lämnat med sin klöv, men inte så att han lämnande sitt spår, bara markerade vart Tixi hade legat och knaprat på sitt och så hade han fått lite annat ”smått och gott” vis sidan av spåret som han markerade. Har du träffat Tjalle och tycker att han är ”lite mycket”, ta fram hans spårutrustning och en förvandling sker…… han är 200% koncentrerad på att spåra, han är spårnoga, lättläst arbetar lugnt och metodiskt (jodå det är fortfarande Tjalle jag beskriver haha) gör klara markeringar på allt avvikande i spåret, är helt tyst ända till slutet.

”Säg ingenting ont om en människa om du inte med visshet vet att det är sant. Och om du vet att det är sant, så fråga dig själv: Varför säger jag det?” / citat av Johann Kaspar Lavater


Tysk jaktterrier å sånt....

2011-04-03 01:23 | 0 kommentarer

Har ju uppdateringar som skulle ha smäckats in här, men så fipplade jag lite på fel knapp och vipps......nu är det ju mitt-i-natta och lite till, så det får bli att leta efter de försvunna uppdateringarna i morgon....då det kommer info både "här och där" om vildsvinshägn, spårträning, I L S K tysk jaktterrier och lite annat smått & gott.

För kvällen (natten), får ni hålla tillgodo med ett dagsfärskt foto av en så kallad "värmländsk vapenförvaring"
hä hä hä

 

«april 2011»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Arkiv
2014
2013
2012
2011
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2010
  2009
  2008
  2007