Jo Ann Frier-Murza mfl

2012-06-28 11:11 | 0 kommentarer

Öster Malma

Lite bilder från gårdagen då det var träning på Öster Malma igen.

Öster Malma

Har ju ingen hund själv som ska tränas men kikade på Zebban och andra hundar också förstås. Det var tänkt att Mr Zeb skulle klara att ta sig genom förträngningen denna gång, men det hade han själv inte en tanke på.....grävlingen fanns ju borta i kitteln och det var ju smartare att ta den snabba vägen ......

Öster Malma

"Snällbild" på fagra fröken Fagerlund

Jo Ann Frier-Murza

JoAnn Frier-Murza var en helt ny bekantskap för mig. Hon kommer från USA och har en lång och gedigen erfarenhet av grythundar tillika John Miranda´s mentor när det gäller grytjakt. (John Miranda kan du läsa om ifall du backar tillbaka i dagboken till den 20 juni 2012.)

Jo Ann Frier-Murza

Jo Ann har även skrivit en bok som gavs ut i andra upplagan 2010.

Öster Malma

Innehållet är omfattande både jad det gäller allmänt om grytjakt både med historik, grytjakt, olika raser, injagning, praktiskt jakt, utrustning mm Det finns även beskrivet olika provformer i olika länder och världsdelar.

Öster Malma

Naturligtvis finns det både text & bilder från Sverige, de flesta bilderna har Domarhed bidragit med.

Öster Malma

Massor med bilder; allt ifrån en Jack Russel som jagar leguan till bilder och skisser på olika provgryt från olika länder.  Om du är intresserad av boken så går den att beställa på nätet

Öster Malma

Det blev lite sent innan Trixi & jag styrde kosan hemöver igen.


Canna

2012-06-26 07:23 | 0 kommentarer

Canna är lugn och fin på alla sätt, både inne och utomhus. Med ålderns rätt har hon lagt sig till med lite olater, som att inte komma på studs vid inkallning utan ta sig ett litet ärevarv uppåt skogskanten, och så blir hon mer och mer glupsk och äter det mesta i matväg nästan utan att tugga. Om man ger henne en godisbit så sväljer hon den hel – utan att tugga, även om det inte finns någon annan hund i närheten.

I går glufsade hon i sig detta när hon var ute

hundspya

Som sedan kom med spyorna. Kan inte riktigt säga vad det är men någon form av tjockt gummi ser det ut som – nästan som bitar av däck. Säkert har det slunkit med när hon varit bakom garaget och käkat kattskit.


Regnig söndag

2012-06-24 23:56 | 0 kommentarer

Det här har inte varit någon dag som går till historien på något sätt. Snacka om vilodag, nästan så jag kryp i kroppen så slött har det varit med undantag för vanliga/ dagliga turer med Trixi. Canna är inte alls glad i att ut och ”torrgå” när det regnar och hon kan bli blöt, bara en snabb sväng utanför dörren och sedan upp på trappan för att komma under tak och helst in genom dörren.

Hälge Älg


Råbock

2012-06-23 22:36 | 1 kommentarer

Nuförtiden åker kameran med i bröstfickan när vi ska traska till skogs. Har inhandlat en sådan liten kompaktkamera igen.
Så på dagens pinkerunda med Trixi traskar vi fram på en grusad körväg, inget smyga där inte med storstövlarna på där inte.
Ser konturen av ett par öron som sticker upp lågt ner vid marken och det faktiskt så ligger det en råbock där!
Trots mitt stöveltramp och Trixi´s tassande så verkar den helt oberörd av att vi närmar oss, och han verkar inte ha hört oss så jag fiskar upp kameran för att testa om det går att fota den.


Jag fotar och fotar och fotar och fotar……. testar lite olika inställningar på kameran och fotar igen,

Tysk Jaktterrier

Tysk Jaktterrier

Tysk Jaktterrier

Tysk Jaktterrier

 när jag tagit runt 20 – 25 bilder på den så reser den sig upp men drar inte iväg som jag hade räknat med utan står lugnt kvar, eftersom jag redan tagit en massa foton på den, så testar jag om det går att filma med kameran också och det funkade väl inget vidare på grund av att jag inte hade något stativ. Men duktig Trixi är tyst och stilla hos mig den här gången också, bocken står kvar även när jag berömmer henne – här nedan ser ni filmen på orädda råbocken som till slut masar sig iväg när jag stör honom med diskreta läten. 


MIDSOMMAR

2012-06-22 14:07 | 0 kommentarer

Husses Kennel önskar besökare här på sidan en riktigt skön & trevlig midsommar

GLAD MIDSOMMAR


Störning i spåret

2012-06-21 21:44 | 0 kommentarer

I dag blev det både störning och lydnad i spåret.
Det är roligt att spåra och Trixi verkar tycka det är kul. Kör med massor av variationer både vad det gäller kvalité i själva spåret och på hur långt vi tränar. Ibland lägger jag in någon störning och ibland så blir det mer naturliga störningar i form av levande djur.
I dag blev hon konfundersam om detta verkligen var ett spår eller inte. Hon ville helt klart ligga på vänstra sidan av spåret efter en vinkel.
Hon var inte ut så långt och höll sig parallellt med spåret ett tag, men så sackade hon av och blev försiktig och började slå ut ganska kraftigt och sedan tillbaka för omtag och SÅ var det raka spåret fram till en massa ragg och efter det en halsbit från ett hjortdjur som låg mitt ute i skogen

Spårstörning 

Det låg delar runt omkring och Trixi var ju överlycklig förståss… mindre glad när jag ansåg att vi skulle ”skita” i det som låg där och faktiskt dra vidare på spåret.
Tillbaka där hon hade börjat hålla vänster om spåret och KOLL på henne, lite roligt att se när hon försökte att gena fram till kadaverdelarna igen helt osynlig…..
Spåret gick bra i fall och naturligtvis massa extra beröm som omväxling.


Öster Malma

2012-06-20 23:56 | 0 kommentarer

Tidigare i kväll var jag över en sväng till Öster Malma för att kika på grytträningen. Slänger ut lite bilder här i kväll och skrivar några rader i morgon efter en god natts sömn.

Öster Malma

På plats när jag kom fram var dagens tränare tillika kittelförare, de kollade att allt var OK med grytgångarna

Öster Malma

Grävlingen på plats och så väntan på att det skulle bli en ”startordning” på hundarna.

Öster Malma

 Alla hundar som tränas skrivs in i en logg och även tidsuppgifterna på hur länge varje grävling deltar. Anja var den som för dagen skötte denna syssla och Johan plitar ner sina uppgifter så ordentligt.

Öster Malma

Första hunden ut – eller in kanske det ska heta – för hundarna är ju inne i grytgångarna hela tiden.

Öster Malma

Förutom de som håller till borta på parkeringen

Zebban på G

Zebban var hur ivrig som helt, trots att han inte hade en aning om vad som väntade honom.  Det är lite bakvänt med hans grytträning – han har inte tränat i provgryt tidigare, men väl spontanjagat när husse hade tänkt jaga ovan jord.  Det var så det gick till när husses intresse för grytjakt väcktes

Zebban

Tax-Johan visar Zebban vart grävling finns, innan har får pröva att leta sig fram till den själv.

Zebbans husse

Locket stängdes och Zebban fick på egen hand ta sig runt medens husse koncentrerar sig på att lyssna efter Zebbans skall

Lycklig Zebban med lycklig husse

Glad husse &  trött  och varm Zebban

Kakmonstret ;)

Så blev det en gofika med lite tjôt

Tax-Johan har tagit till flaskan

Tax-Johan tog till flaskan…….

Utkallning

…och andra tog till olika metoder vid utkallning av sina hundar.

Öster Malma

Det dyker upp en äkta ”hundidiot”  i positiv bemärkelse. Killen har åkt från USA enbart för att hans hund ska få tillfälle att testas på grävling!

Öster Malma

Husse berättade att när han väl hade bestämt sig för att köpa en russeltik var det svårt för honom att få köpa någon men till slut så fick han tag på en. Uppfödaren framförde något om att han inte borde ägna sig åt avel på henne ……..detta var 2007 och sedan gick de första åren. Husse lyckades över alla förväntningar  med henne och helt plötsligt så hade han möjlighet att åka med henne över hela USA och Canada. På de resorna träffade han folk från andra länder och blev inbjuden att komma och hälsa på. Husse som inte hade rest alls innan han hade hund, började nu att åka till olika länder på jordens alla hörn……att han tacka ja till invitationen från Sverige var enbart för att ge hans hund en chans att träffa på levande grävling!!

Öster Malma

Han säger att det är tack vare hans lilla russeltik som folk lägger märke till honom och han ges dessa möjligheter att åka runt som en globetrotter. Nu närmast nar det midsommarfirande i Sverige och sedan en tur över till Finland och pröva deras gryt med rödräv.
En mycket trevlig ny bekantskap och en stort nöje att träffa på denna lilla tik som inte ens behövde huka  genom liggande förträngning och agerade vid kitteln som om hon aldrig gjort annat än jagat grävling.Så han har nu jakt i många länder på olika kontinenter tack vare sin lilla hund!


Gårdagen

2012-06-17 16:30 | 0 kommentarer

Är så glad att jag är Svensk

SVENSK MEDBORGARE

Är väl inte många som har papper på det – men tänk för att det har min svägerska!
Gårdagen var en sådan där dag, då jag såg på en del genom saker genom en ”en annans ögon”

Diskussioner = Utveckling

Ibland kan det vara nyttigt att se saker och ting från en vinkel än man är van vid, samma sak detta med att kunna diskutera med folk som andra åsikter än en själv – är helt klart mer givande än diskutera med en som har EXAKT samma tänk, oavsett om det gäller hundträning, avel, injagning, hundhållning eller annat som inte har med hundar att göra över huvud taget.

Bara va

I morgon är det vardag och träning av bede hund & ägare.......

 


Störning

2012-06-16 10:13 | 0 kommentarer

Tränade Trixi på körvägen som går in i skogen. Ja det var i går alltså – då solen sken, i dag spöregnar det.
Trixi var tämligen oengagerad och ville vrida huvudet ut mot den tomma fårhagen, och hon såg stundtals ut som om hon hade fått nackspärr.
Lite lätt irriterande var det allt.
Kom på att jag hade min nya kamera med mig i bröstfickan och eftersom den har en magazom så kunde jag se att det var geten med sin killing som rörde sig där ute i höga gräset.

Trixi

Ypperligt tillfälle att fortsätta träna med den störningen…
….men så kom en att annat störande kryp…

Ormet


Språksvårigheter...

2012-06-15 10:37 | 1 kommentarer

I går fanns det liksom ingen återvändo – en ny mattpiskare skulle inhandlas, eftersom jag ändå var tvungen att ta mig in till civiliserande trakter för att posta ett paket.

paket

På stora parkeringen träffade jag på ett par som jag inte sett än mindre pratat med på evigheter. Han har alltid varit lite udda & vulgär i sitt språk oavsett sällskap och plats. Så när jag på deras fråga om jag skulle storhandla, svarade att jag bara skulle in  för att köra en mattpiskare så blev hans kommentar ” Pattsmiskare – höhö – jaha ja, en pattsmiskare höhö” . Lilla frun  är ju van och jag känner dem som sagt sedan länge så jag brydde mig inte heller.
Sa hej till paret för att bege mig in på stormarknaden och städ avdelningen. Ingen mattpiskare där inte – nästa hylla så nästa……. funderade på min vulgäre bekants uttryck medens jag letade vidare åt andra hållet.
En personal kom närmare så jag ropade och frågade om hon visste vart det fanns någon mattpiskare…….. hon kommer farande som ett jehu och spänner ögonen i mig, väser fram:
”NEJ, här har vi inga sex- leksaker!”
Så vänder hon tvärt och går därifrån, jag står ensam kvar och funderar ….tills jag kommer på att jag tydligen hade blivit ”smittad” ute på parkering och uttryckt mig lite fel…..
Här skulle det kunnat ta tagit slut om jag nu inte vore en så glad skit som har oftast har nära till skratt och nu kommer det….
….står ensam kvar och börjar att skratta högt – och klart att folk som går förbi längre bort kikar lite försynt… .och då skrattar jag naturligtvis ännu mer, tårarna rinner och jag torkar med medens jag högt skrattande återgår till städavdelningen och se där – högt uppe på översta hyllan hänger de

Pattsmiskare...eller mattpiskare...det är frågan

Undrar vem som skrattade mest; mej själv där jag stod alldeles ensam och kiknande av skratt över den dråpliga situationen– folk som gick förbi och såg en liten ensam gapskrattande tant   – eller personalen i fikarummet senare på dagen….


Mera apportering

2012-06-14 00:22 | 0 kommentarer

 

Tysk Jaktterrier

Trixi kämpar på med apporteringen igen. Vi fick ju som bekant ta 2 steg bakåt och börja om på gå…. men nu är vi på G igen


Elle belle bi....

2012-06-13 07:00 | 1 kommentarer

Inte utan att man blir lite "valpsjuk" när man hälsar på de små. Behövs väl ingen va?

TJT valp

TJT valpTJT valp

 

Tysk Jaktterrier valp

TJT valparTJT valpTJT valp

TJT valpar

Tysk Jaktterrier valpar

Tysk Jaktterrier Valpar

Tysk Jaktterrier valpar

Tysk Jaktterrier valpar

Tysk Jaktterrier Valpar

Tysk Jaktterrier Valp

Tysk Jaktterrier Valp

Tysk Jaktterrier Valp

Tysk Jaktterrier Valp

Tysk Jaktterrier Valp


Fota hundar

2012-06-12 13:13 | 4 kommentarer

Tanken var att jag skulle försöka ata några riktigt bra kort på Morris i dag, samtidigt som vi mellan varven kunde träna lite passivitetsövningar - och det hade kanske gått bra om inte xxxxxxxxxxx hade kommit tassande bakom pumphuset........
de här korten hann jag ta i alla fall

Hundfotografering

kortet nere i högra hörnet är taget efter incidenten, kolla in blicken 

Jag har inte gjort nåt....

Tysk Jaktterrier

Tysk Jaktterrier


Spårträning

2012-06-10 21:00 | 0 kommentarer

 

Morris spårtänar

Det blev en rejäl regnskur på spåren i dag, och hoppades då på att detta skulle hjälpa till att dra ner Morris i tempo .........tror ni att det hjälpte?
Rådjurs skankar är en engångsvara för Morris - han biter i dem så de går mitt av, tror detta var tredje skanken som han gjorde så med -  så nu blir det älg och hjort för hans del.

Trixi fick låååånga spåret i dag

Hade ett spår till Trixi också. Tror nog att det var det längsta spår hon gått någon gång. Hon traskade på tappert to the bitter end........kanske inte så så bittert i alla fall - för hon verkade rätt nöjd när hon fann sin klöv.


Panasonic DMC-FT4

2012-06-09 12:44 | 1 kommentarer

Vill ha en ny kamera NU, helst då en Panasonic DMC-FT4, men det lär ju inte bli snyggare motiv med en annan kamera......hahaha

Morris


Trixi & Morris

2012-06-08 15:58 | 0 kommentarer

 

Tysk Jaktterrier

Lite rolig är ju.....den där Morris. Kanonfint poserar han i ena sekunden och så i nästa hittar han ett lerigt traktorspår för att ta sig ett gyttjebad.....

Fick förresten till slut ordning på de sista filmsnuttarna som skulle ha varit med på videon här nedan, de var liksom filmade med kameran i 90 grader fel vinkel, men så klickade jag väl på rätt rätt knapp till slut och VIPS så hoppade filmerna i ordning, här nedan är alltså mer film med Morris från Junsele björnhägn.

 


Björntest i Junsele

2012-06-07 21:12 | 0 kommentarer

 

I morse var liten Morris och hälsade på hos björnarna i Junsele, det kommer bilder och texter lite senare, men om en så staxt eller så - så kommer det en filmsekvens på Tysk Emils hemsida  och här i dagboken. Håller på att ladda upp den nu........
.....och här kommer bilder - lite text samt ett videoklipp på Morris

Gårdagens nationaldag firade jag, Trixi & Morris med att dra iväg till Junsele Björnpark. Morris ser lite fundersam ut när packningen bärs till bilen

Tysk Jaktterrier

Vi passade på att göra en mellanlandning hos syskonen

Garm & Bestla bor här

Morris bror Garm och Trixi´s syster Bestla bor nämligen här med sin familj. Där gullade jag med lille människovalpen Ivar och smaskade på gofika i form av hemlagad jordgubbspaj SMASKENS

Follow that car

Sedan strålade jag samman med Johan och hans hundar i Delsbo City och så var det bara att dra vidare mot Junsele och björnparken. Vi kom faktiskt fram ganska skapligt tidsmässigt denna gången, så jag gick en sväng med hundarna uppe vid Kåta Byn Kåta Byn

medens Johan stannade i stugan

Toy Boy 

Tjatter och tôl halva natten och så var det samling kl 06.00 på morgonen. Det var en samling av olika raser; Plott, Jämthund, Gonczy Polski, blandras och så förståss en Tysk Jaktterrier.

Hundarna presterade olika resultat men som omväxling så blev det faktiskt en godkänd hund, nämligen Johan´s blandis tik

Johan Lindberg

Trixi var en tur upp till skidbacken innan det var dags att resa tillbaka.

Junsele

Genvägar brukar ju bli senvägar men eftersom vi inte hade någon tid att passa, så passade vi på att ta en annan väg hem än tråkiga E4, så vi hann med att ut och rasta av oss några gånger i den sköna försommaren.

Tysk Jaktterrier

Här kommer en liten filmsekvens från björntestet med Morris – när han voffar runt lite med björnarna

 

 


I morgon bär det iväg

2012-06-05 22:44 | 0 kommentarer

Kamera på laddning - mobil på laddning, och nu dags för Trixi & Morris att läggas på laddning under täcket inför två dagars ”utflykt” som väntar.


SE UCH

2012-06-03 11:34 | 0 kommentarer

Trixi var i väg på utställning i dag. Nationell sådan i SKK´s regi.  Tursamt så gick tysk jaktterrier först så jag tror vi var klara på 20 minuter.
Trixi fick ytterligare ett CERT (hon har ju några sedan tidigare) men nu är hon över 24 månader och därmed blev hon inte bara Bäst i Rasen utan kan lägga SE UCH till titlarna

SE UCH TRIXI


Nedräkning

2012-06-01 18:07 | 0 kommentarer

Nu är det nedräkning för lite av varje som är på G

 Tysk Jaktterrier Trixi 1 juni 2012

 

«juni 2012»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Arkiv
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Januari
 • 2011
  2010
  2009
  2008
  2007