HUSSES DAGBOK

2010-10-28 13:39

Höstkrans

Förstår att det är dags att skriva här i dagboken igen; en gôbbe jag pratade med i  telefon i dag trodde att jag inte uppdaterade för att det kanske hänt något tråkigt, och en liten fröken från facebook undrade när dagboken skulle återuppstå……..

……här är det liv kan jag lova – Canna löper oavsett vart hon är – Tjalle löper runt i skogen – Trixi, trixar runt oavsett om hon är i skogen eller hemma!
Trixi har förresten gått klart sin valpkurs och det var sista gången i kväll – hon skulle behöva  gå en sådan där ”två-år-i-varje-klass kurs".
Vet att all lydnad är färskvara på en hund, men för tillfället så är Trixi lite av motvalls när det gäller det mesta = typisk  6  månaders TJT .

Det har även varit lite dåligt med foton här på hemsidan på grund av strul med kameran först, och sedan krånglade datorn.
På tal om bilder, så kan ni få kika på lite kuriosa. Det är foton från Öster Malma och den tidigare grytveksamheten där:

Grytet på Öster Malma

Inte var det några cammoflageklädda killar som häckade runt grytet då inte, nej det var skjorta med slips, kavaj och hatt ……

De texter som jag pillar med är heller inte så dumma, eller vad sägs om detta:
”I likhet med vad som gäller för andra jakthundsraser, är det av vikt att grythundsvalpen under hela sin uppväxt får leva ett fritt och härdande uteliv under lek med andra valpar och gärna även fullvuxa hundar.
Från början ska man vaka över att husets kvinna ej skämmer bort den blivande grytmatadoren genom att låta den ligga i alla sängar eller stolar eller närmast värmeledningen.
Nattplatsen bör vara torr och dragfri men inte direkt varm. När några månader förflutit under ras och lek på gårdsplanen, bör man ta med den på första korta skogspromenaderna, vilka successivt ökas, så att hunden så småningom får skogs och terrängvana.
Den blivande grythunden måste emellertid även bli lydig, varför övningar på detta område bör igångsättas på allvar, då valpen nått omkring 6 månaders ålder och lärt sig att följa husbonden i skogen.”
Texterna är otroligt roliga, och på tok för långa för att skrivas in här men det står bland annat att man aldrig ska glömma grythundsregel nr 1 att ”endast rävgryt är för den blivande sprängaren och endast grävlinggryt för den blivande grävlingshunden” . En halvsida beskriver hur en rävsprängare tar ”nappatag” med räven men en grythund avsedd att jaga grävling inte ska ha närkontakt med grävlingen utan hålla sig på någon fots avstånd och där avge ett lugnt, starkt, sövande skall, medvetande om att jägaren med alla medel ämnar söka sig ner till antagonisten.
Det finns även en grundregel när det gäller ålder för att jaga in hundar i gryt: ” Grundregeln lyder: man bör inte presentera den blivande rävhunden för mickel, förrän den uppnått ett års ålder. Beträffande grävlingshunden bör den som regel ha uppnått två års ålder.”
Och så avslutningsvis: ”Till den perfekte stövarjägarens utrustning hör nämligen en i ryggsäcken nerstuvad grythund, som omedelbart skall vara till hands om räven under jakt går in i gryt.”

Texterna är gamla som ni säkert förstår men även på den gamla goda tiden förekom det tränings/provgryt, bilder och texter hur de gick till nämns också, här en skiss på det gryt som fanns på Öster Malma.

Ritning över grytet

Förstår om ni undrar vad jag gör med dessa bilder och texter -   det får ni faktiskt ta och undra över ett tag till…….

Funderar

De närmaste dagarna är ett måste att inhandla en ny lampa, eftersom en liten Trixi har tuggat på den gamla, som iof var väldigt gammal och inte var den väl världens bästa ljusspridare heller, så för tillfället har jag letat upp en ännu äldre och sämre lampa som jag använder

Min gamla lampa

Det var allt för i dag - gott folk!

Tysk Jaktterrier


1 kommentarer

Namn: Rickard P
Tidpunkt: 2010-10-29 08:20
Från början ska man vaka över husets kvinna och så vidare stämmer dåligt på mina jakthundar och kvinna de har alla i uppgift att värma min säng
Från vilket år är det?
MVH Rickard P
PS. glad att du återuppstått DS

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

«juli 2020»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Arkiv
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007